Magyarországon gyártották a prototípust

Az ABB közreműködésével épül Kínában a világ legnagyobb elektromos autó gyorstöltő-hálózata

2014. március 04., kedd, 10:47

Címkék: ABB DENZA elektromos autó elektromos jármű gyorstöltő állomás Kína

A következő 6 évben az ABB szállíthatja az új DENZA elektromos autóhoz az egyenáramú gyorstöltőket Kínában. A töltők prototípusát Magyarországon gyártották. Hazánkban az Istenhegyi úti MOL kúton található ABB gyorstöltő, amely mindössze 15-30 perc alatt képes menetkészre tölteni egy elektromos autó akkumulátorát.

 
Az energetikai és automatizálási technológiák terén a világ élvonalához tartozó ABB bejelentette, hogy stratégiai együttműködésre lép a Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd.-vel (BDNT). Az együttműködés keretében a következő 6 év során az ABB egyenáramú (DC) gyorstöltőket szállít a DENZA-nak. Az együttműködésnek köszönhetően Kína világviszonylatban vezető szerepre tesz szert az elektromos járművek (EV) gyorstöltése terén. 
 
A falra szerelt töltők – amelyek prototípusa Magyarországon készült - számos, a felhasználó kényelmét és biztonságát szolgáló újítással rendelkeznek majd. Ilyen újítás lesz például az a mobiltelefon alkalmazás, amely lehetővé teszi a töltési szakok távfelügyeletét és vezérlését, plusz opcióként a töltési állapotváltozásra vonatkozó értesítések lehetőségét is. Az első szállítások 2014 derekán várhatóak. A töltési megoldás és az elektromos járművek együttes értékesítése a DENZA márkakereskedésen keresztül történik majd.  Az elektromos hajtású járművek gyártása egyike Kína hét stratégiai fontosságú, feltörekvő iparágának. A kooperáció keretében az ABB és a DENZA azon munkálkodik majd, hogy elősegítse Kína törekvéseit az ország fenntartható mobilitásának fejlesztésében. 
 
 
A kínai kormány az egyenáramú gyorstöltőkre vonatkozó „GBT” szabványt vezetett be, hogy így ösztönözze a műszaki innovációt és az új járművek piaci elfogadottságát. A városi töltőinfrastruktúra kulcsszerepet tölt majd be az elektromos járművek elfogadása és alkalmazása terén. 
A GBT szabvány lehetőséget nyújt a kínai vevőknek, hogy járművüket akár az otthoni, akár köztöltőállomáson tölthessék fel. A kereskedelmi DC gyorstöltés piaci bevezetésére várhatóan már a közeljövőben sor kerül Kínában.
 
Az ABB cégcsoport vezérigazgatója, Ulrich Spiesshofer a következőket mondta: „Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy partnerként vehetünk részt ebben a vállalkozásban, amely a városi közlekedés fenntarthatóbb fejlesztését szolgálja. Az autók és a gyorstöltők együttes értékesítésével a DENZA merész lépést tesz, hogy lebontson egy olyan komoly akadályt, amely eddig a lehetséges elektromos hajtású járműtulajdonosok előtt tornyosult. Az ABB elektromos járműtöltési megoldásai világszerte gyorsan teret nyernek, mivel a megoldások hátteréül szolgáló technológia a teljesítményelektronika, a szoftverek és a szerviz, valamint az energiaelosztás azon elemeit ötvözi, amelyek az ABB legnagyobb erősségének számítanak.”
 
A teljes mértékben elektromos hajtású, 200 km-t meghaladó utazásokra tervezett DENZA gépkocsi a Kínában elsőként kereskedelmi forgalomba kerülő nagy hatótávolságú elektromos hajtású autók között van. A piackutatási eredmények azt mutatják, hogy a vevők nagyra értékelik a nagy hatótávolságú autókat, de elvárásuk a rövid töltési idő. A DENZA a gyorstöltés terén nagyfokú kényelmet és szabadságot kínál a vevői számára: a leendő tulajdonosok otthon, munkahelyükön vagy a köztöltőállomásokon is feltölthetik járműveiket.
 
A Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd. egy vegyesvállalat, amelyet a kínai EV ipar egyik vezető cége, a BYD Auto, illetve a felső kategóriás gépkocsik és a haszongépjárművek egyik legjelentősebb gyártójának számító és jelentős világpiaci pozíciókkal rendelkező Daimler AG alapított. Az alternatív energiákra támaszkodó autóipari technológiák terén intenzív kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató, 2010-ben alapított vegyesvállalat olyan kiváló minőségű, környezetbarát, alternatív energiával hajtott járművek szállítására szakosodik, amelyek biztonságosak és könnyen, kényelmesen használhatóak. A DENZA világpremiere az ez évi Pekingi Nemzetközi Autókiállításon lesz. 
 
Magyarországon 2012-ben helyezték üzembe az első ultragyors töltőállomást Budapesten, a MOL Istenhegyi úti környezetbarát töltőállomásán, amely mindössze 15-30 perc alatt képes menetkészre feltölteni egy CHAdeMO csatlakozóval rendelkező elektromos autó akkumulátorát. A töltőállomáson az elektromos autó feltöltése ingyenes. 2013 első felében a világon elsőként Észtországban kezdte meg működését 165 darab, internetkapcsolattal rendelkező egyenáramú gyorstöltőből álló országos gyorstöltő-hálózat, amely az ABB technológiájának köszönhetően valósulhatott meg. Szintén tavaly, az ABB Hollandia egész területére kiterjedő, elektromos jármű gyorstöltő-állomás hálózat kiépítésére kapott megbízást. Ennek köszönhetően, a 16,7 milliós népességű országban 50 kilométerenként áll rendelkezésre majd ilyen töltőállomás.
www.abb.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek