Koordinált iparfejlesztési program

2012. június 25., hétfő, 06:41

Címkék: gépipar Iparfejlesztési Program járműipar mechatronikai központ

Járműipari, gépipari és mechatronikai központ jöhet létre a Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg zónában; a koordinált gazdaság- és iparfejlesztési program 25 ezer munkahelyet teremthet, és 1 milliárd euró befektetést jelenthet a térségben.

A Zalaegerszeg-Szentgotthárd-Szombathely Iparfejlesztési Program eddigi eredményeiről pénteken tartottak konferenciát Szentgotthárdon.
Molnár Miklós, Szentgotthárd alpolgármestere a konferenciát követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az együttműködésen alapuló térségi iparfejlesztési program stratégiai tervezésében 5 munkacsoportban közvetlenül mintegy 70 szakértő vesz részt, további 100 munkatárs pedig közvetetten.
Hozzátette; a műszaki oktatás és képzés összehangolt fejlesztése, a helyi kis- és középvállalkozások fejlődésének elősegítése, a fejlesztések és beruházások koordinálása, a térségi infrastruktúrafejlesztések megteremthetik az itt levő cégek fejlődését, illetve további, magas hozzáadott értékű termékeket előállító gyárak betelepülését is.
Puskás Tivadar, Szombathely (Fidesz-KDNP) polgármestere rámutatott a városok olyan, egymástól eltérő gazdasági potenciálokkal rendelkeznek, amelyekkel egyedül nem biztos, hogy versenyképesek tudnak maradni. A térség önkormányzataival, gazdasági szereplőivel, intézményeivel összefogva viszont erős egységet képviselhetnek, amellyel értéket tudnak teremteni az itt élő emberek, az ország számára.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg (FIDESZ-KDNP) polgármestere szólt arról, hogy Szombathely és Zalaegerszeg városvezetése már egy évvel ezelőtt felismerte, hogy csak akkor lehetnek a városok sikeresek, ha erős gazdaságot építenek ki. A két város gazdasági szerkezetét lehetséges jövőjét elemezve kiderült, hogy ehhez partnert kell keresni, és ezt Szentgotthárdon találták meg. Mindhárom városban a gazdaság gerince a gépipar, az elektronika, a mechatronika és a gépjárműgyártás, ezért stratégiai jövőjüket is ezekre a szektorokra kell építeni. A már működő vállalkozásokat, cégeket meg kell erősíteni, új befektetőket kell hozni a térségbe, amelyhez a megfelelő ipari kultúra, és "többé-kevésbé" az infrastruktúra is adott.  
Huszár Gábor, Szentgotthárd független polgármestere azt mondta, hogy összefogással, térségi integrációval és az infrastruktúra fejlesztésével az iparfejlesztési programba képesek lesznek bekapcsolni a Muravidéket, Dél-Burgenlandot, Steiermarkot, és ha elkészül a gyorsforgalmi út, és továbbépítik a villamosvasutat, akkor akár a dél-grazi iparvidéket is.
Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy az év végéig három vadonatúj termékcsalád termelése kezdődik a vállalatnál, amivel 800 új munkahelyet tudnak teremteni, az alvállalkozókon keresztül pedig további 200-300 embernek tudnak munkát biztosítani. A cég munkaerőigényét a 9 ezer lakosú Szentgotthárd nem tudja kielégíteni, ezért fontos, hogy teljes térségben gondolkodjanak - hangsúlyozta az ügyvezető.
Kiemelte; alapvető érdek, hogy a világszínvonalú gépek, technológiák üzemeltetéséhez jól felkészült, képzett munkaerőt tudjanak alkalmazni. Ugyanakkor fontos az infrastruktúra fejlesztése is, hiszen az alkalmazottaknak 50-60 kilométeres távolságból kell bejárniuk dolgozni - jegyezte meg.

 

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek