Kézifúrókkal versenyeztek

Nyolccal is elbírtak az ökoautók versenyén induló fiatal mérnökök

2012. április 29., vasárnap, 17:44

Címkék: bosch Elektromobil 2012 Miskolc verseny

A Robert Bosch Power Tool Kft., Európa legnagyobb kéziszerszám gyára negyedik alkalommal rendezte meg Miskolcon, április 28-án, a Föld Napja alkalmából a saját tervezésű, környezetkímélő járművek viadalát, az Elektromobil versenyt.

A maximum 5 főből álló csapatok saját tervezésű és általuk elkészített járművekkel mérték össze az erejüket a döntőn. Az ökoautókat a Bosch által gyártott PSR 18 Li2 akkumulátoros kéziszerszámok hajtották meg.

 

A győztes - a Racsni csapat versenyzője Kecskemétről

 

Nemzetközi mezőny

A negyedik alkalommal megrendezett Elektromobil versenyre minden korábbinál több, 124 csapat jelentkezett, akik közül a szombati verseny rajtvonalához 62 csapat állhatott. 50 Magyarországról, 1 Horvátországból, 1 Németországból, 6 Romániából, 3 Szerbiából és 1 Szlovákiából érkező csapat állította rajtvonalhoz az általa tervezett és megépített energiatakarékos járművét.  A felsőoktatási intézmények műszakis hallgatói idén először a korábbinál kettővel több, azaz 8 darab litium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám segítségével hozták működésbe csapatuk Elektromobilját. A gyakran 2-3 verseny tapasztalataival felvértezve elinduló társulások mellett újoncok is részt vettek a viadalon. A többségében műszaki egyetemek és főiskolák mostani, vagy alig néhány éve végzett hallgatóiból összeállt csapatok igazán nem takarékoskodtak a kreativitásukkal: a legváltozatosabb elképzelések öltöttek testet a rajtvonal mögött felsorakozó járgányokban, amelyekkel tervezőik nem csupán a győzelemért, de a nézők szimpátiájáért is harcba indultak.

 

A második helyezett Lecsó csapat pilótája - környezetbarát száguldás kecskeméti módra

 

Díjak hat kategóriában

A zaj- és káros anyag kibocsátás nélkül, immár 8-8 kézi fúró meghajtásával futó járgányok elkészítésében idén először mentori feladatot vállaló, profi mérnökök támogatták az indulókat. Ennek köszönhetően a rajthoz már csak kipróbált, megbízható Elektromobilok sorakoztak fel. A járműveket és készítőiket 6 kategóriában értékelték, így díjat kapott a körversenyek végső győztese a Leggyorsabb Elektromobil kategóriában, a leggyorsabb köridőt futó Legjobb Pilóta, de jutalmazták a legjobb műszaki megoldást éppúgy, mint a legkreatívabb csapatot, a középiskolások legeredményesebbjeit vagy a Bosch saját indulói közül legjobban teljesítőket is.

 

Hírös győztesek

A Leggyorsabb Elektromobilt idén ismét a kecskeméti Racsni csapata állította versenybe, a Legjobb Pilóta Bognár Alex, a Racsni csapat tagja lett. A Legjobb Műszaki Megoldással az Óbudai Egyetem Pest Megye Lordjai alakulata rukkolt elő, a Legkreatívabb Elektromobil elismerést ezúttal a Bánki 2012-nek ítélte oda a közönség mellett a szakemberekből álló zsűri. A Legjobb Középiskolai Csapat a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolából verbuválódott GÉPpont lett, míg a Bosch csoport Legjobb Elektromobilját a MOE Eagles csapata állította ki.

 

Elbírtak nyolccal is

– Idén a versenykiírás mottójául választott Nyolccal is elbírsz? felhívás jegyében az eddigieknél is nehezebb kihívás elé állítottuk az indulókat, amikor azt kértük tőlük, hogy az eddigi 6 helyett 8 darab Bosch PSR 18 LI-2 akkumulátoros fúrócsavarozó gépet használjanak az Elektromobilok meghajtására. Igaz, ezúttal több segítséget kaptak tőlünk, hiszen a mérnökeink a felkészülés ideje alatt mindvégig támogatták a versenyzőket. Ezzel úgy tehettük próbára a kreativitásukat, hogy közben a rendelkezésünkre álló tudás, és az indulók eltökélt győzni akarása is egymásra találhatott – ismertette a szervezők elképzeléseit Ansgar Lengeling, a versenyt rendező miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója.

Elkötelezettek

A versenyre az idei évben az eddigieknél is több csapat nevezett. Ez arról árulkodik, hogy a verseny híre az országhatárokon belül és azokon túl is egyre több fiatal mérnök fantáziáját mozgatja meg. Ebben szerepet játszik az is, hogy a Bosch az elmúlt időszakban szoros kapcsolatot alakított ki a magyar műszaki felsőoktatással, és komoly támogatásban részesítette a hazai mérnökképzést. - Egyike a legfontosabb céljainknak, hogy vonzóvá tegyük a mérnöki pályát a felsőoktatásba készülők, és a mérnöki karok hallgatói számára. Meggyőződésünk, hogy ha inspiráló feladatokat és lehetőségeket állítunk a fiatal mérnökök elé, egyúttal biztosítjuk számukra azt a korszerű szakmai környezetet, ami a képességeik kiaknázásához szükséges, akkor sikerül elköteleznünk őket annak az innovatív, és jövőorientált szemléletnek, amely a vállalatunkat az egész világon megkerülhetetlenné tette – fejtette ki Javier González Pareja a magyarországi Bosch csoport vezetője.

 

A miskolci csettegők a harmadik hellyel örvendezették meg a hazai közönséget

Ismert arcok és hangok

A környezetkímélő járgányok futama mellett az egész napos rendezvényen sztárok sora szórakoztatta a résztvevőket. A Föld Napi fesztiválon fellépett a Megasztár két jól ismert „arca” Tóth Gabi és Caramel. Az Elektromobil verseny házigazdái Szujó Zoltán és Demcsák Zsuzsa voltak, a jó hangulatról pedig a Rádió M gondoskodott. A szabadtéri programon hip-hop tánciskola és táncbemutató, rajzverseny, családi és gyereksátor, mászófal, kedvezményes termékvásár és távirányítós autóverseny várta a család minden tagját.
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek