Modern tisztítókendők vs. géprongyok

Akár 80 százalékkal csökkenthető a hulladék és a kezelési költség a géprongyok textilhatású kendőkre cserélésével

2015. május 18., hétfő, 15:38

Címkék: feldolgozóipar textil textilhatású kendő tisztítástechnológia Tork Trioplast

A feldolgozó iparban, ahol a termelékenység kulcsfontosságú, az olyan hagyományos törlő és tisztító megoldások, mint a textilrongyok vagy a bérrongyok nem jelentik a legmegfelelőbb megoldást. Az újonnan piacra került textilhatású kendők jóval kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egy független kutatóintézet terméktesztet végzett a rongyok, a bérrongyok és a textilhatású kendők teljesítményének összehasonlítása céljából. Az eredmények alapján a textilhatású kendőknek sok előnye van a rongyokhoz és a bérrongyokhoz képest – például 32%-kal kevesebb idő és 40%-kal kevesebb oldószer szükséges a munka elvégzéséhez.

Napjainkra már modern gépekre cserélték a régmúlt eszközeit. De bizonyos esetekben még jelen vannak a régi megoldások, mivel számos gyárban megszokásból továbbra is textilrongyokkal és bérrongyokkal tisztítanak és takarítanak. Pedig a gépekkel együtt a törlő- és tisztítótermékek is fejlődtek. A teljesítmény és az eredmények összehasonlítása érdekében egy független kutatóintézet tesztelte a géprongyokat, a bérrongyokat és a Tork új technológián alapuló, textilhatású tisztítókendőit. Az eredmények szerint ez utóbbinak számos előnye van, így például rövidebb idő alatt érik el ugyanazt az eredményt és jelentősen kevesebb oldószerre van szükség.

„Amikor modernebbre cseréljük gépeinket és eszközeinket, érdemes azok karbantartását is modern törlőpapírokkal és tisztítókendőkkel végezni. A teszt eredményei szerint időt, pénzt és jobb minőséget nyerhetünk a textilhatású kendőkre való átállás révén” − mondja Rédey Anikó,az SCA Tork termékeiért felelős termékmenedzsere.

Néhány példa a teszt eredményeiből:

  • Akár 41%-kal kevesebb oldószer: A textilhatású kendők használatakor sokkal kevesebb oldószerre volt szükség a munka elvégzéséhez, mint a géprongyoknál és bérrongyoknál.
  • Akár 35%-kal kevesebb idő: A textilhatású kendők teljesítménye felgyorsította a tisztítási és törlési munkálatok végzését a rongyokhoz és a bérrongyokhoz képest.
  • Akár 31%-kal kevesebb energiabefektetés: A textilhatású kendők használatával érezhetően kevesebb energia ráfordítással végezhető el ugyanaz a munka.
  • Akár 80 %-al kevesebb hulladék és kezelési költség: A textilhatású kendőknek kisebb a súlyuk és kevesebb helyet foglalnak el, mint a rongyok, ezért hatékonyabban kezelhetőek és szállíthatóak.
  • Kevesebb helyet foglal el szállításkor és tároláskor: A rongyok 4,5-szer annyi helyet igényelnek, mint a textilhatású kendők.

A svédországi Sundsvall városában található Trioplast gyár átállt a rongyok használatáról a textilhatású kendőkre. A Trioplast Európa egyik legnagyobb műanyaggyártója, amely több országban 12 gyárral rendelkezik. Miután felülvizsgálta a géprongyok használatával járó kiadásait, beleértve a szállítási és a megsemmisítési költségeket, valamint az elhasznált oldószer mennyiségét, elhatározta, hogy más lehetőségek után néz.

„A Tork általunk használt textilhatású kendői 75%-kal csökkentették a kezelési és megsemmisítési költségeket a korábban használt rongyokhoz képest. Ráadásul az oldószer-felhasználásunk is csökkent” - mondja Patrik Eriksson, a Trioplast Sundsvall termelési menedzsere.

A textilhatású kendőkre való átállásnak a pénzügyi előnyök mellett számos környezeti előnye is van. A Tork termékek teljes életciklusát összehasonlítva a korábbi rongyokéval és bérrongyokéval, egyértelművé vált, hogy az átállás csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatásokat, mivel kevesebb volt az elhasznált kendők mennyisége, kevesebb oldószer fogyott, és könnyebb volt a szállítás is. Ezen kívül az új termékek a munkakörnyezetre is pozitív hatással voltak azáltal, hogy a takarító személyzet értékes időt és energiát takaríthatott meg a munkaállomások rendben tartása közben − ami a gördülékeny munka zálogát jelenti.

„A Trioplasttal végzett közös munka során kiderült, hogy a textilhatású kendőkre való átállás nemcsak a nyereségre van közvetlen hatással. Zöldebbé tette a gyárat és növelte a hatékonyságot, azáltal, hogy a munkatársak okosabban, nem pedig keményebben dolgoznak” - mondja Rédey Anikó termékmenedzser.

A terméktesztről és eredményeiről

A tesztet a Swerea Kutatóintézet végezte 2014-ben Svédországban. A teszt fő célja a feldolgozó iparban törlésre és tisztításra használt termékek – köztük a rongyok, bérrongyok és a textilhatású kendők − értékelése volt.  Két tesztet végeztek a legnehezebb munkahelyi helyzetek reprodukálásával és a termékek teljesítményének értékelésével.

  • Első teszt: 4 perc száradási idő után festék eltávolítása egy 60 x 90 cm-es fémfelületről lakkbenzin segítségével. Az alkid alapú alapozó festéket hengerrel kenték fel. A résztvevők 10 ml oldószerrel láttak neki a feladatnak és alkalmanként 5 milliliternyi további oldószert adagolhattak a rongyra vagy a tisztítókendőre. A teszt során mérték az időt és a festék eltávolításához használt oldószer mennyiségét, majd összehasonlították a pamutrongyot, a bálás rongyot, a bérrongyot, valamint a Tork nagyteljesítményű tisztítókendőt és a Tork ipari nagyteljesítményű tisztítókendőt.
  • Második teszt: Egy óra száradási idő után 2/3 aszfaltból és 1/3 kenőanyagból álló keverék eltávolítása egy 60 x 90 cm-es fémfelületről. A feladat végrehajtása után arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék a feladatot a szükséges energia / munkabefektetés alapján négyfokú skálán, ahol 1) nagyon könnyű, 2) könnyű, 3) nehéz, 4) nagyon nehéz. A pamutrongyot, a bálás rongyot és a bérrongyot vetették össze a Tork nagyteljesítményű tisztítókendővel és a Tork ipari nagyteljesítményű tisztítókendővel.

www.tork.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek