Az autóipari trendek hatása a robottechnológiára

A cél a termelési folyamatok kölcsönösen átjárhatóvá tétele – jóval a gyártóüzem kapuján túl is

2017. október 12., csütörtök, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító automatizálás felhő felhő-technológia ipari robot KUKA Robotics robot robotika

A KUKA a világ egyik piacvezető, ipari robotokat gyártó vállalata. Főbb tevékenységei közé tartozik az ipari robotok, vezérlők és szoftverek fejlesztése, gyártása és értékesítése. Magyar leányvállalata, a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. meghatározó szerepet tölt be a magyar piacon. A cég több mint 1 600 főt foglalkoztató fejlesztő- és gyártóközpontja idehaza található.

Az ipari robotok használata az elmúlt évek során folyamatosan bővült. A KUKA ügyfelei számára a KUKA Roboter által létrehozott automatizálás a nagyobb termelékenység és költséghatékonyság elérésének kulcsa – javítja ugyanis a termékminőséget, mérsékli a költséges anyagok felhasználását, és minimálisra csökkenti a kimerülőben lévő energiaforrások használatát. A robotokkal a 15 éve még megszokottnak számító, merev és drága speciális gépek rugalmas automatizálási megoldásokra cserélhetők.

A KUKA képes a digitális világ és a termelés az ipar 4.0 koncepció szellemében történő összekapcsolására. Az automatizált gyártóüzemek már évekkel ezelőtt valósággá váltak szerte a világon. Az „Internet of Robotics” már létező fogalom. Ugyanakkor ezek a rendkívül hatékony, rugalmas rendszerek ez idáig speciális, egyszeri, egyedileg az adott ügyfél igényeire szabott megoldások voltak. Amennyiben az iparág sikeresen meghatározza a nyílt kommunikációs és adatszabványokat, majd világszerte bevezeti őket, a termelési folyamatok kölcsönösen átjárhatóvá válnak – jóval a gyártóüzem kapuján túl is. Csak ezután jöhet létre az „Internet of Automation” – egy felhőalapú megoldás, amely teljes mértékben kiaknázza az átfogó termelési adatok, az új termelési folyamatok, a rugalmas hálózatépítés és az érzékeny elemek kombinálásában rejlő lehetőségeket.

Az ipar 4.0 két alapgondolata a nyitotthálózat-építés és az együttműködés. Ez a szemléletváltás már folyamatban van a KUKA-nál, sőt mi több, a cég tudatosan egyre gyorsabb tempót diktál. Az ipari robotok évek óta elterjedtnek számítanak az autóiparban, főként a karosszériagyártás terén. Az automatizálási megoldások iránti igény azonban most is folyamatosan nő.

Autóipari változások

Perity Gábor, a KUKA Robotics Hungária értékesítési vezetője szerint jelenleg az autóipar négy fő trendje/kulcsszava gyakorol hatást a robottechnológiára: miszerint a folyamatos globalizáció következményeként a jövőben a járműveket ott fogják gyártani, ahol az ügyfél található. Az ipar 4.0 sokoldalúságra szólítja fel a gyárakat. A demográfiai változások is jelentős hatást fejtenek ki a gépjárműgyártók jövőbeli gyártási elképzeléseire. Végül, de nem utolsósorban: a globális felmelegedés miatt a gépjárművek általános erőforrás-hatékonysága egyre fontosabbá válik. A valódi kihívássá vált az életciklus-elemzés, azaz hogy a termék a gyártásától az életciklusának végéig mennyi szén-dioxidot bocsát ki.

Ha a jövőben a gépjárműveket ott gyártják majd, ahol az ügyfelek találhatók, akkor a robotgyártó cégeknek is helyi szinten kell majd üzemelniük. A sokoldalú gyáraknak mobilis robottechnológiai rendszerre, sokrétű logisztikára és felhőalapú szolgáltatásokra van szükségük. A demográfiai változások miatt nagyobb hangsúlyt kap a támogató robottechnológia, valamint azok a robotok, amelyek segítséget nyújtanak a dolgozóknak a megerőltető és nem ergonomikus feladatok végrehajtásában. A kulcsszó az energiahatékonyság. Az autóiparban nagyobb hangsúly helyeződik a CO2-kibocsátásra. Az egyes járművek teljes CO2-kibocsátásának mintegy 30%-a a nyersanyagok kitermelésének és az autó gyártásának tulajdonítható. Többek között a robotgyártó cégek is kulcsszerepet játszanak e kibocsátási szint csökkentésében.

Az autóipari trendek hatása a robottechnológiára

Ipar 4.0 a gyakorlatban

A KUKA esetében az ipar 4.0 nem csupán egy divatos kifejezés. A KUKA ösztönzi és formálja az ipar 4.0 koncepciót. Az „intelligens gyár” eszményi elképzelését csak nagy teljesítményű, hatékony és egyben rugalmas gyártási rendszerekkel lehet megvalósítani. A KUKA már kínál olyan termékeket, amelyek megfelelnek az ipar 4.0 kihívásainak. Idetartoznak az önálló navigációs szoftverrel rendelkező mobil robotok, valamint az ember-robot együttműködés terén elért fejlesztések, például a KUKA LBR iiwa modell, amelyet közvetlen, emberek és robotok közti együttműködésre terveztek, és amely támogatja a dolgozókat a megterhelő és nem ergonomikus feladatok végrehajtásában. A KUKA rendkívül nagy hangsúlyt fektet a nemzetközileg elismert nyílt szabványokra, amelyekkel garantálható az ügyfelek számára a teljes körű átjárhatóság. Az intelligens gyár rugalmassága az ipar 4.0 részeként elsődlegesen az informatikai (főleg a felhőalapú és big data) technológiák, valamint a hagyományos automatizálási technológiák kombinációján alapul – nevezhetjük ezt „az ipar és az informatika találkozásának” is. Az egyes ipar 4.0 összetevők hálózatba kötése központi szerepet játszik ebben. Kiváló partnereink segítségével nagy teljesítményű, szabványosított infrastruktúrán alapuló megoldásokat kínálunk majd. Itt kap szerepet a KUKA Csoporton belül folytatott együttműködés. Közös munkát folytatunk a Swisslog, a KUKA Industries és a KUKA Systems vállalattal, hogy egyesítsük a robot-, cella- és rendszertechnológiai, valamint logisztikai szakértelmünket.

Végezetül kiemelhetjük, hogy a hatékony és fenntartható robottechnológiai rendszerek kialakítása különösen fontos a számunkra. Az is lényeges azonban, hogy ne csak az elkülönített robotot, hanem a teljes rendszer energiahatékonyságát vizsgáljuk. A KUKA tagja az Európai Unió által támogatott AREUS projektnek, amelynek célja a megújuló energiaforrások használatával fejleszteni a karosszériagyártás energiahatékonyságát. A támogatott projekt egyik eredménye a KUKA robotjaival felszerelt és kizárólag napenergiával üzemeltetett gyártócella.

www.kuka.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek