Valami mükszik Dániában 2. rész

Helyszíni beszámoló a Universal Robots odensei gyárából

2015. december 21., hétfő, 06:00

Címkék: ipari robot kollaboratív robot robotika Universal Robots UR10 UR3 UR5

A robotpiacot eddig a nehéz, drága és esetlen robotok jellemezték, melyeket mérnökök terveztek mérnökök számára. A manuális összeszerelés és a teljesen automatizált gyártósor közötti rést az emberek közvetlen közelében, biztonsági kerítés nélkül működő ügynevezett „ko-botok” hidalhatják át.

Az UR-robotok piaca

Slavoj Musilek, a cég közép-kelet-európai vezérigazgatója szerint egy sokszínű, eltérő tradíciókkal rendelkező régióról beszélünk, ahol egyaránt előfordulnak iparilag fejlett és kevésbé fejlett országok. A cégnek érzékenyen kell reagálnia a helyi tradíciókra és elvárásokra. Slavoj Musilek megítélése szerint a közép-kelet-európai régió már egyre kevésbé tartozik az úgynevezett fejlődő térségek közé, inkább egy köztes megoldást jelentenek Nyugat-Európa és Ázsia között. A cégeknek a túléléshez ezért a keleti rugalmasságot nyugati minőséggel kell ötvözniük. Általános jelenség, hogy mindenhol komoly kihívást jelent a képzett munkaerő hiánya, ami negatívan befolyásolja az ipari termelési potenciált, ugyanakkor elősegíti a kollaboratív robotok térnyerését.

Az UR-robotok jellemzően kis-és középvállalkozások termelőüzemeiben kerülnek alkalmazásra. Ezen üzemek jó piacot jelentenek a cég számára, de a beruházás rövid megtérülési ideje a nagy autógyárak számára is vonzó. Azzal együtt, hogy a nagyobb gyár nagyobb volument jelent, a robotok több mint felét kisebb üzemekben helyezték üzembe.

Tesztfázis

Dán dizájn

Stefan Stubgaard műszaki támogató mérnök magyarázata szerint „az UR-robotok visszaállási pontossága ± 0,1 mm, ami nem a robotika csúcsát jelenti, de az együttműködő robotok kategóriájában páratlan. A mozgási sebesség maximum 1 000/s.” Míg egy tipikus robot működésbe hozása hetekig is eltarthat, ez a folyamat az együttműködő robotok esetében csak órák kérdése. Az átlagos telepítési idő a vásárlók visszajelzése szerint mindössze fél nap. A robotkarok használata a 3D vizualizáció segítségével annyira egyszerű és intuitív, hogy nincs szükség robotikában vagy programozásban szerzett tapasztalatra, és a gyártóüzem bármelyik alkalmazottja működtetheti. Mindössze a kívánt útvonalpontokra kell állítani a robotkart manuálisan vagy a könnyen használható érintőképernyőn található gombok segítségével.

 

 

UR3

UR5

UR10

Teherbírás

max. 3 kg

max. 5 kg

max. 10 kg

Működési hatókör

500 mm

850 mm

1 300 mm

Tengelysebesség

± 180-360 °/s

± 180 °/s

± 120-180 °/s

Védettség

IP64

IP54

IP54

 

A cég K+F részlegén jelenleg mintegy 50 mérnök dolgozik, Stefan Stubgaard elmondása szerint további tíz fejlesztési munkatárs felvétele mellett döntöttek. A fejlesztések fő csapásiránya a szoftver, az elektronika és a mechanika tökéletesítése.

A cég a raktárkészlet minimalizálásával is törekszik csökkenteni a termelési költségeket. A robotok minden alkatrésze készen érkezik a cég beszállítóitól, a gyártócsarnok tehát csak összeszerelést végez és a robotok már eleve megrendelés alapján kerülnek összeállításra. A beszállítók által elvégzett minőségellenőrzést a Universal Robots most a beszállító piramis alsóbb szintjeire is igyekszik kiterjeszteni.

Ha az egyes tengelyek összeállításra kerültek, minden egység 12 órás működési teszten esik át és saját tanúsítványt kap. A teszten történő megfelelés esetén a tengelyeket robotszerkezetté szerelik össze és következik a negyven órás mechanikai teszt. A tesztsorozat felerészt terheléses állapotban történik. A robotok a gépek későbbi működés során távoli monitoringgal is ellenőrizhetők, de Slavoj Musilek elmondása szerint „a gépek távoli hozzáférhetőségének biztosítása sok termelési kultúrában továbbra is neuralgikus pontnak számít.”

A robotok esetleges nagyobb teherbírásáról szólva Stefan Stubgaard elmondta, hogy a nagyobb teherbírás a biztonsági kockázatokat is megnöveli. Bár nem zárható ki az UR 10-esnél erősebb robot fejlesztése és gyártása, de azzal tisztában kell lenni, hogy ezzel a robotok elvesztenék a valódi kollaboratív képességüket.


Új, a helyi struktúráknak megfelelő és értékesítő partnerei számára kitűzött stratégiai célokkal erősíti regionális jelenlétét az Universal Robots a közép-kelet-európai régióban. A térségben zajló üzleti és értékesítési feladatokért a jövőben Slavoj Musilek, a régió újonnan kinevezett vezérigazgatója felel.

Slavoj Musílek korábban a sikeres vállalatépítés, üzletfejlesztés és vezetés terén is jelentős tapasztalatra tett szert olyan erős piaci szereplők munkatársaként, mint a Hewlett-Packard, a Computer Associates, a Juniper Networks és a Rockwell Automations. Új szerepkörének egyik első feladata az lesz, hogy egy magas szakmai tudású csapatot hozzon létre az egész régió forgalmazóinak és végfelhasználóinak is stabil és hatékony háttértámogatására.

Vége

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Valami mükszik Dániában 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek