Új Prototípus Központot nyit a Fronius

A megvalósíthatósági tanulmánytól a legkisebb sorozatban történő gyártásig:

2020. december 09., szerda, 16:28

Címkék: autóipar autóipari beszállító elektromobilitás Fronius Froweld Kft. hegesztés hegesztéstechnika lézeres hegesztés mérés méréstechnika

Az elektromos autók iránti kereslet folyamatosan növekszik. Emiatt újszerű alkatrészekre van szükség és tökéletesíteni kell a gyártásukat. Például az érzékeny akkumulátorokat akkumulátortálcák védik a külső hatásoktól – még ütközés esetén is. Azonban kevés megfelelő hegesztőeljárás áll rendelkezésre az alkalmazott alumínium alkatrészek tömített és vetemedésmentes összekapcsolásához. A Fronius újonnan létesített Prototípus Központja éppen az ilyen és ehhez hasonló alkalmazásokra specializálódott.

A Fronius december elejétől biztosítja a prototípusgyártás kiszervezésének lehetőségét Welsben (Felső‐Ausztriában) járműipari gyártók, azok beszállítói és integrátorai számára. A Fronius hegesztéstechnikai szakemberei az ügyfelekkel együtt az ott újonnan létesített Prototípus Központban dolgozzák ki az ideális megoldásokat az alkatrészek összekapcsolásához: az építési fázistól kezdve a szimulációk, hegesztési eljárás értékelések, hegesztési próbák segítségével végrehajtott megvalósíthatósági tanulmányokon keresztül egészen a különböző minőségellenőrzésekig és projekt támogatásig. A Fronius szükség esetén a prototípusgyártás és annak különböző fázisai mellett kisebb darabszámú testreszabható alkatrészeket is gyárt a nullszériákhoz. A Fronius tehát teljes prototípusgyártási megoldást kínál.

A Fronius Prototípus Központjában a robot hegesztő cellákat a legújabb rögzítési, érzékelési és hegesztéstechnikával – például a CMT (cold metal transfer) folyamattal – szerelték fel

Ennek köszönhetően jelentős mértékű megtakarítási lehetőséget, nagyobb hatékonyságnövekedést és kockázatcsökkentést biztosít a járműipari gyártók számára. A prototípusgyártás kiszervezésével a saját Prototípus Központban gyakorlatilag megszűnnek a fejlesztési költségek, az időráfordítás, valamint a beruházások. Emellett az ügyfelek érdekeit szolgálják a Fronius átfogó hegesztési ismeretei, és az ahhoz kapcsolódó legmodernebb technológiák is.

A lézer-hibrid hegesztési eljárás gyors, biztonságos és vetemedésmentes varratokat biztosít – különösen nagyobb alkatrészek, mint például akkumulátortálcák esetén

Prémium hegesztéstechnika a prototípusépítés számára

A Prototípus Központ kifinomult szimulációs, hegesztési és mérési technológiát kínál több mint 900 négyzetméteren. Ez akár 3×2 méteres, maximum 1500 kg tömegű alkatrészek gyártását teszi lehetővé. A berendezéseket teljesen elszigetelik a többi területtől, és garantálják az abszolút diszkréciót.

Az akkumulátortálcák az elektromos járművek akkumulátorait védik a környezeti hatásoktól, akár ütközés esetén is – ennek megfelelően magasak a hegesztési varratokkal szemben támasztott követelmények. A Fronius Prototípus Központja éppen az ilyen és ehhez hasonló újszerű alkatrészekre specializálódott.

A két alkalmazott robot-hegesztőcella egyikét a Fronius CMT technológiájával szerelték fel. A hőcsökkentett hegesztési eljárás különösen a vékony fémlemez területen alkalmas szinte minden alapanyagához, csökkenti a fröcskölést, valamint a vetemedést. Az itt alkalmazott rugalmas TPS/i hegesztőrendszer platform szükség esetén lehetővé teszi más hegesztési eljárások alkalmazását is. Emellett a robotcella Acerios felülettisztító rendszert használ, amely forró plazma technológia segítségével előkezeli az alkatrész éleit. Ez tökéletes feltételeket teremt a kiváló minőségű hegesztési varratok létrehozásához.

A szimulációs szoftver lehetővé teszi a ciklusidők meghatározását és a hozzáférhetőség ellenőrzését a megvalósíthatósági tanulmányhoz, valamint az offline programozást is

A második robot-hegesztőcella lézerrel, valamint nagy teljesítményű MSG (Metall SchutzGas - fogyóelektródás-védőgázas) hegesztőrendszerrel rendelkezik. A lézer-hibrid hegesztési eljárás egyesíti a két világ előnyeit, így kimagasló rés-áthidaló képességet, valamint nagyobb hegesztési sebességet kínál. Mélyebb beolvadással és alacsonyabb hőbevitellel jár – ennek köszönhetően minimális lesz az alkatrész vetemedés.

Az alkatrészt a hegesztés után a mérőcellában ellenőrzik (Computer-Rendering)

Érzékeléstechnika, mérés és adatdokumentáció

Mindkét hegesztőcella kifinomult robot-segítő és ellenőrző rendszerrel rendelkezik:

  • Egy - a hegesztőpisztoly végére szerelt - lézer felügyeleti rendszer biztosítja, hogy a robot éppen a megfelelő helyen hegesszen. A gyártás során gyakori eltérések, vetemedések, vagy tűrések esetén a robot képes automatikusan módosítani az előre beprogramozott hegesztési varrat folyamatot, és a hegesztést megbízhatóan, a megfelelő helyzetben hajtja végre.
  • A Fronius SeamTracking alkalmazásával egy további lehetőség áll rendelkezésre a varratkövetéshez: A funkció - a hegesztőpisztoly lengő mozgásának köszönhetően - sarok- és megmunkált tompavarratok esetén megbízhatóan érzékeli az alkatrész élét.
  • Emellett az ArcView kamerarendszer közvetlen rálátást biztosít az ívre, így a hegesztési eljárás pontos felügyeletét teszi lehetővé. A hegesztőtechnikus szükség esetén, korrigálás céljából közvetlenül beavatkozhat.
  • Emellett az automatizált hegesztési varrat ellenőrző rendszer a hegesztési folyamat befejezése után végigszkenneli a varratot és optikailag közvetlenül ellenőrzi annak minőségét.
  • Ugyanakkor a WeldCube adatdokumentációs szoftver felügyeli és menti a hegesztési eljárás releváns adatait, és lehetővé teszi a varratok egyértelmű utánkövethetőségét.

A magasan fejlett hegesztési eljárások és azok felügyelete mellett a rendszer a hegesztés előtt és után egy saját robotcellában három dimenzióban beméri az alkatrészt, ezáltal bármilyen eltérés, például tűrés vagy vetemedés pontosan meghatározható. Így a prototípusgyártás egészen korai fázisától lehetséges a pontos méretek precíz felügyelete. Ez a különböző paramétereknél (például hegesztési sorrend, hegesztési paraméterek és rögzítési technológia) gyors reagálást és kiigazítást tesz lehetővé, így időt és költségeket takarít meg mind a fejlesztési, mind a későbbi termelés-felfutási időszakban. A Fronius ezenkívül a prototípusok laboratóriumban történő metallurgiai ellenőrzésének lehetőségét is felkínálja ügyfeleinek.

www.froweld.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek