Új piacok, új megoldások

Az automatizálási megoldásoknak köszönhetően az elektronikai gyártás is visszahozható Ázsiából.

2016. október 14., péntek, 06:00

Címkék: autóipar automatizálás elektronikai ipar IFR ipari robot KR Agilus KUKA Robotics robot

Az új termékek növekvő száma, az egyre gyorsabb ütemű fejlődés és a rövidülő termékéletciklusok nagyobb rugalmasságot feltételeznek a gyártásban is. A versenyképesség fenntartása az automatizálási megoldások egyre gyorsabb térhódítása felé nyit utat.

Az automatizálás minden iparág és piac számára egyre fontosabbá válik, annak alkalmazási szintje azonban nagy szektorális eltéréseket mutat. Az IFR (Nemzetközi Robotikai Szövetség) 2014-es jelentése szerint Németországban az autóipar robotsűrűsége – azaz a 10 ezer alkalmazottra jutó ipari robotok száma – 1 100, míg ugyanez az indikátor az általános iparban mindössze 147 volt. 2013-ban világszerte összesen 9 373 darab ipari robot került értékesítésre az általános ipar részét képező elektronikai iparban. Összehasonlításképpen: a gépjárműipar ugyanebben az időszakban majdnem 60 ezer egységet helyezett üzembe. A jelentés egyben nagy regionális különbségeket is feltárt: Kínában például az általános iparban 10 ezer alkalmazottra vetítve mindössze 11 ipari robot teljesített szolgálatot.

Az adatok egyértelműen a modern, jövőorientált automatizálási megoldások kihasználatlan potenciálját igazolják az elektronikai ipart tekintve. Ebben a tekintetben az iparág még mindig alvó óriásként viselkedik, az előrejelzések szerint azonban ez rövid és középtávon változni fog. A Morgan Stanley például Kínában a roboteladások két számjegyű növekedésével számol. A szinte minden országban megugró bérköltségek és a szigorodó minőségi követelmények következtében az elektronikai iparban is elkerülhetetlenné vált a gyártás automatizálása és a robotok hatékony alkalmazása.

Az ágazati sajátosságok miatt azonban komoly kihívást jelent az elektronikai gyártás automatizálása. A terméksorozatok egészen a közelmúltig éveken át változatlanok voltak, napjainkban ezzel szemben a termékmodellek néhány hónap múlva már általában ráncfelvarráson esnek át. Jelentősen lerövidültek tehát a termékéletciklusok. Ami ma még trendinek és divatosnak számít, az holnap már a múlté. A gyorsan változó környezet pedig rendkívül magas fokú rugalmasságot feltételez. A termelő cégeknek számos különböző modell előállítására kell felkészülniük, és hatékonyan kell kompenzálniuk a gyártási sorozatok ingadozásait. Egy adott terméktípus gyártásának automatizálása ezért egyre kevésbé kifizetődő. Ahhoz, hogy az automatizálási megoldások könnyen és egyenként adaptálhatók legyenek a különböző feladatokhoz – például összeszereléshez, teszteléshez és ellenőrzéshez, anyagmozgatáshoz vagy munkadarabok betöltéséhez és kivételéhez –, és hogy képesek legyenek gyorsan reagálni a termelésben vagy a folyamatban bekövetkező változásokra, alapfeltételnek számít a rendszerek maximális rugalmassága és moduláris felépítése.

A rugalmasság mint viszonyítási pont az elektronikai ipar számára

A KUKA minden iparág számára testreszabott, robotalapú automatizálási megoldásokat kínál. Az elektronikai iparban elkerülhetetlen a robotok rugalmas alkalmazása. A beruházások financiális értékelésénél a leggyakrabban használt befektetésarányos megtérülés (ROI) értelmében az automatizálási megoldások néhány év, de akár néhány hónap alatt hozzák vissza az árukat. A KUKA-robotok természetesen tovább működnek két vagy három évnél. Az iparág filozófiája mindazonáltal: kevés hosszú távú beruházás és egy adott projekthez mindig megtalálható az ideális beszerzés.

Ezt szem előtt tartva fejlesztette ki a KUKA a KR Agilus kisrobotcsalád legújabb tagját. A KR 3 Agilus a maga kategóriájában a leggyorsabb hattengelyes robotnak számít, így nem csupán az elektronikai ipar és a hozzá kapcsolódó alkalmazások (például handling, alkatrésztesztelés és csomagolás) esetében használható, hanem a számítógép-, a fogyasztói elektronikai és a kommunikációs technológia (3C) különleges követelményeit is teljesíti. Az 540 mm-es karkinyúlás mindössze 600×600 mm méretű automatizált gyártócellák kialakítását is lehetővé teszi. Az apró alkatrészek kezelésén és a pick & place feladatokon túl a robot szerelési feladatok elvégzésére is alkalmas. A szerelési munkán belül számos különböző alkalmazási területnél – összeillesztés, forrasztás és ragasztás, valamint csavarozás – alkalmazható a KR 3 Agilus.

Az automatizálás decentralizálja a globális munkamegosztást

Napjainkban a globálisan működő elektronikai ipar munkaterhelése meglehetősen egyenlőtlenül oszlik meg: a kutatás és a fejlesztés továbbra is Európában és az USA-ban található, míg a gyártást döntően Ázsiában végzik. Míg az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban az elektronikai gyártás jórészt tőkeigényes, addig Kínában még mindig jellemzően munkaigényes folyamat. Sok ismert márka – például a 3C-piacon – már kiszervezte a gyártás egyes lépéseit vagy akár annak teljes folyamatát. Az automatizálást gyártásnak köszönhetően az emelkedő bérek ellenére is lehet hatékonyan termelni – adott esetben éppen Kínában. A gyártási folyamat azonban ugyanezen okból kifolyólag akár vissza is hozható Európába vagy az Egyesült Államokba. A robotok nagyon rugalmas, intelligens és költséghatékony megoldások létrehozását teszik lehetővé, így érdemes akár lokálisan is automatizálni. A „decentralizálás” és a „tömeges testreszabás” kulcsszavak köré számos újszerű ötlet és üzleti modell építhető, amik a jövőben az Ázsián kívül történő elektronikai gyártás új decentralizált gyártási koncepcióinak letéteményesei lehetnek. Kína mindazonáltal az elektronikai ipar termelési gócpontja marad a jövőben is.

www.kuka-robotics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek