Tajvani siker

A szerszámgép-műhelyek sikeres üzemeltetésének titka

2015. március 06., péntek, 09:01

Címkék: DT-1 Haas Tajvan TMPC VF-2SS VF-4 VMC

A TMPC Co. Ltd. vállalat székhelye Tajvan nyugati partján, Tajpejtől nagyjából egyórányira, déli irányban található, Tajcsung városának egy kis utcájában. A telephely külseje igen keveset árul el annak történelméről és a siker mögött álló kemény munkáról. Belül azonban egy sor CNC-szerszámgép – köztük egy Haas VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközpont is – fáradhatatlanul gyártja az alkatrészeket a világ minden tájáról származó ügyfelek számára.

A TMPC tulajdonosa, Hardus Coetzee két évtizede érkezett dél-afrikai szülőföldjéről Tajvanra egy állami támogatású oktatási kezdeményezés résztvevőjeként. „Egyike voltam annak a 23 embernek, akik azért jöttek Tajvanra, hogy oktatónak tanuljanak – előképzettséggel nem rendelkező helyiek képzéséhez – mondta. – Úgy gondoltam, hogy ez lehetőséget ad majd szakképzett szerelői és esztergályos képesítésem felhasználására a Dél-Afrikai Légierőben, ahová az iskola elvégeztével léptem be.”

A három hónapos oktatói kurzus megkezdésekor Hardus Coetzee nem sejtette, hogy az iskola egyik angolul beszélő tajvani fordítója később a felesége és két gyermekének édesanyja lesz. „Sajnos az iskola elbocsátotta, amikor kiderült, hogy közeli kapcsolat fűzi egy diákhoz – mesélte. – A kurzus befejezése után egy rövid időre visszautaztam Dél-Afrikába. Nagyjából egy hónap múlva visszajöttem Tajvanra, Frannie ekkor látogatott meg. Négy hónapon belül pedig összeházasodtunk.”

Kezdetben nehéz volt állandó munkahelyet találni. Hardus Coetzee eleinte angoltanárként próbált érvényesülni, de ez csupán egy hónapig tartott. Szeretett volna ismét megmunkálással foglalkozni, kétszer is dolgozott helyi CNC-vállalatok alkalmazottjaként, azonban csak hét, illetve nyolc hónapot. Még saját CNC-vállalatot is indított, de a próbálkozás 18 hónappal később kudarcba fulladt – ahogy visszaemlékszik – a helyi üzleti szokásokkal és gyakorlatokkal kapcsolatos ismereteinek hiánya miatt. Ez a probléma a következő, árukereskedelemmel foglalkozó vállalkozásánál is nehézségeket okozott. A kora miatt (akkor 25 éves volt) a számára idegen nyelvet beszélők sokszor kihasználták.

„Ekkor történt, hogy elmentem egy használt szerszámgépekkel foglalkozó kereskedőhöz azzal a szándékkal, hogy fémmegmunkálással szerezzek jövedelmet – mesélte. – Arra kértem a tulajdonost, hogy alkatrészeket gyárthassak a gépein, amiért darabárat fizetnék. Ez egyben azt is jelentette, hogy a gépeket megtekintő potenciális ügyfelek működés közben láthatták azokat. A tulajdonosnak eleinte voltak kétségei, de végül elfogadta az ajánlatot. A megállapodásnak köszönhetően idővel egyre több gépet tudott értékesíteni. Sajnos azonban ekkor mohóvá vált és többet akart velem fizettetni, ezért kiszálltam.”

Miután anyagi erőforrásaik szinte teljesen kimerültek, Coetzee úr és felesége összegyűjtötték minden pénzüket – kb. 20 ezer amerikai dollárt –, és még barátaiktól is kértek kölcsön. Ebből meg tudták vásárolni első „modern” szerszámgépüket: egy tajvani építésű marógépet. Egy segítőkész francia úr közreműködésével – aki folyékonyan beszélt mandarin nyelven, és tajvani gyártású alkatrészek tengerentúli exportjával foglalkozott – Coetzee úr szert tett első ügyfelére: egy észak-karolinai (Amerikai Egyesült Államok) gokartspecialistára. A TMPC Co. Ltd. vállalat stabilan állt a lábán, és Coetzee úrék végre biztos jövőt láttak maguk előtt.

Idővel – ahogyan egyre több megrendelés érkezett – Coetzee úr beszerzett két esztergagépet is. A műhely napi 24 órát üzemelt: 16 órányi munka után a felesége állt a helyére, miközben ő egy szomszédos szobában pihente ki magát. Nem sokkal később egy ismerősük megkérdezte a párost, hogy tudnának-e fafeldolgozó-ipari görgőelemeket készíteni. Igennel válaszoltak, majd hamar le is gyártottak nagyjából 600 alkatrészt, már az első hónapban. Azonban a „közvetítői díj” miatt – amit az ismerősnek fizettek – a munka veszteségessé vált. Ezért ismét abbahagyta a termelést.

„A végfelhasználó ügyfél megkérdezett, miért álltam le – mesélte. – De nem akartam bajba sodorni az ismerősömet. Így aztán a hagyományos módszerhez folyamodtak: elhívtak és leitattak. Ekkor elmondtam nekik mindent. Később megoldást találtunk a problémára. Büszkén mondhatom, hogy mind a mai napig gyártunk nekik görgőket. Az volt az első találkozásom a „korrupcióval”, és bizonyos értelemben hasznomra is vált. Elkezdtem megismerni az üzleti viszonyokat és jobban figyelni arra, milyen üzleteket kötök.”

Az évek során Coetzee úr 20 szerszámgépes arzenált gyűjtött össze, és egyre keményebben dolgozott. Új megrendelések érkeztek optikai lencsékkel, valamint elektromos autókkal foglalkozó ügyfelektől – az utóbbiak nem kevesebb mint havi 12 ezer sebességváltót rendeltek meg. A görgős ügyféltől is egyre növekvő ütemben érkező megrendelések miatt világossá vált, hogy a TMPC vállalatnak nagyobb üzemre és jobb gépekre van szüksége. Elérkezett a pillanat az újabb bővítésre, és Coetzee váratlanul felfedezte a Haas CNC-szerszámgépeket.

„Az első Haas gépem egy DT-1-es fúró- és menetfúrógép volt – mondta. – Most, hogy Haas-felhasználó vagyok, úgy gondolom, hogy a világon minden műhelynek a Haas gépeit kellene használnia. Mert ezért az árért ezek a legjobb szerszámgépek az egész világon! Mostanra – nekem köszönhetően – a környéken már legalább két másik vállalat is vásárolt Haas gépeket az elmúlt hat hónapban. Jelenleg három Haas géppel rendelkezem, egy DT-1-essel, egy VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközponttal és egy VF-4 VMC géppel, amelyet a görgők gyártásához vásároltunk. Most tervezünk beszerezni egy 5. tengelyegységet a VF-4-eshez.”

„A VF-2SS gépen rengeteg prototípust készítek, mert rendkívül gyors – gyönyörű a 3D-s megmunkálása – mondta el Coetzee úr. – A gépet nagyon egyszerű beállítani, és ideális kis tételszámú termeléshez. Nagyjából száz különböző 3D-s megmunkálású alkatrészt készítek a VF-2SS géppel, amely 17 órát üzemel nap mint nap.”

„A gépkezelőim ragaszkodnak ahhoz, hogy a Haas gépeket használhassák – mesélte. – Megfigyelték például, hogy ha keményen hajtják a többi gépünket, romlik a pontosságuk. A Haas gépeknél nem merül fel ilyen probléma még akkor sem, ha a legnagyobb teljesítményen üzemelnek.” A VF-2SS gépen készülő alkatrészek egyike egy amerikai ügyfél által megrendelt karburátor versenyfűnyírókhoz, amelyen számos apró lyuk található. Elkészítése kevesebb mint két órát vesz igénybe. „Ugyanezeket az alkatrészeket a tajvani gépeinken csak öt óra alatt tudjuk elkészíteni” – fűzte hozzá Coetzee úr.

A nagy mennyiségű termelés ellenére a TMPC vállalatnál semmi sem megy a minőség rovására. „Sokan ódzkodnak a tajvani gyártású termékektől. Egyszer egy bizonyos angol ügyfélnek felajánlottam, hogy ingyen készítek neki néhány öntőformát. Döntse el, hogy elégedett-e az elkészült termékkel. Természetesen az volt, és azóta sem bánta meg. Attól, hogy Tajvanon van a székhelyünk, még nem kapnak gyenge minőséget az ügyfeleink. Az új ügyfelektől nem kérek pénzt: hagyom, hogy először költségek nélkül próbálják ki a termékeinket. Így szerezzük a legtöbb megrendelésünket.”

2012 májusában Coetzee úr kemény munkával elért sikere lehetővé tette, hogy teljesen visszafizesse a 2 millió amerikai dollár értékű banki hitelét. Ezenkívül elkezdett kevesebbet dolgozni, és másoknak is megengedte, hogy részt vállaljanak az üzletvezetés mindennapos felelősségéből. Mostanában az egyetlen munka, amelyet ő maga végez el az üzemben, a gépek programozása. A szerszámok beállítását és a gépek kezelését másokkal végezteti el. A vállalatnál összesen 14 fő dolgozik, így Coetzee úrnak több szabadideje marad este és hétvégéken, amelyet feleségével és lányaival tölthet, vagy éppen egy-egy hosszabb horgászkalandon a Dél-kínai-tengeren.

A TMPC vállalatnak ismét lehetősége adódott a terjeszkedésre, illetve az ISO minősítés megszerzésére is. Ennyi év kísérletezés és a sok megpróbáltatás után Coetzee úr meg van győződve arról, hogy ismeri a szerszámgépműhelyek sikeres üzemeltetésének titkát. „Ha majd egy új telephelyre költözünk, nem visszük magunkkal a régi gépeinket – mondta. – Az összes gépünk Haas gyártmányú lesz!”

www.haascnc.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek