„Olasz meló”, svájci precizitás

Studer palástköszörűgépek repítik az élvonalba az északolasz fémipart

2021. június 21., hétfő, 06:00

Címkék: cnc köszörű Galika köszörüléstechnika Olaszország Studer Svájc

Észak-Olaszország hagyományosan Európa leggazdagabb területei közé tartozik. Az országrész világviszonylatban is kiemelkedően fejlett ipara a Milánó–Torino–Genova háromszögben összpontosul. A régió sokat profitál Svájc földrajzi közelségéből is, de ami a határ két oldalán fekvő ipari vállalkozásokat valóban összeköti, az a megbízhatóság és a minőség iránti kölcsönös elkötelezettség.

Precízebb tengelyek, csendesebb motorok

A Milánó melletti Cuggionóban található Brusatori nyomaték- és szervomotorok gyártására specializálódott. 2019 eleje óta a cég egy új generációs, 1 600 mm csúcstávú Studer favorit gépen köszörüli a hajtótengelyek csapfelületeit. A külső palástköszörüléshez kifejlesztett belépőszintű gépet az elsők között vásárolta meg az olasz üzem. Bár a gép kiszolgálása egyelőre manuálisan történik, a Studer favorit segítségével a Brusatori jelentősen tudta növelni a termelékenységét. A jövőbeni digitalizációs fejlődésre is gondolva, a gépet OPC-UA interfésszel is ellátták.

Nagy fokú ergonómia

A Granitan® gépágy nagymértékben hozzájárul a Studer gépek legendás pontosságához. Az orsóház 3°-onként automatikusan pozicionálható, és egy-egy szíjhajtású külső és belső köszörűorsót képes befogadni. A kőlehúzó pozíciója manuálisan állítható egy T-horony mentén. A gép hát- és jobb oldalán található szervizajtók magas ergonómiát biztosítanak.

A Studer favorit 1600 univerzális CNC-palástköszörű hosszú munkadarabok egyedi és sorozatgyártásához

A beépített hűtőfolyadék-medencével és hőmérséklet-szabályozással ellátott gépágynak köszönhetően a gép gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet. Az automatikusan beforgatható köszörűfej két orsóval szerelhető fel. A geometriai megfontolások elkerülhetők, ha a lehúzó orsót a munkadarab orsó vagy a szegnyereg mögé helyezzük.

A Brusatori esetében a Studer egy olasz gyártó modelljére cserélte az általában használt menesztőjét, amely így tökéletesen illeszkedik a gyártott tengelyek geometriájához. Lehetővé teszi a tengely egyetlen felfogásban történő teljes megmunkálását, és maximális egytengelyűséget garantál minden átmérő esetében.

Studer Granitan® gépágy hosszanti és keresztirányú szánvezetékekkel

„A piacon elérhető többi gép túl nagy volt az igényeinkhez, a favorit 1600-as ráadásul a legmodernebb szoftvereket alkalmazza, ezért esett erre a gépre a választásunk – jelentette ki Antonio Brusatori, a Brusatori családi vállalkozás ügyvezető igazgatója. – A favorit az első Studer gépünk, és sokkal hatékonyabban működik, mint a régi köszörűnk. A lényegesen rövidebb ciklusidők lehetővé tették az általános termelékenység növelését. Sokkal pontosabban dolgozik, így javult az általunk gyártott darabok egytengelyűsége és tűrése. Ha ügyfeleink ilyen tengelyeket építhetnek be, az megnöveli a motorok élettartamát, és csendesebben is működnek.”

A Studer favorit 1600 előnyei dióhéjban:

 • Dupla T-hornyos asztal;
 • A B tengely Hirth-fogazás segítségével 3°-onként automatikusan indexálható;
 • Fix köszörűfej 0° / 15° / 30°;
 • 2 szerszám (1 × külső / 1 × belső);
 • Szíjhajtású orsók (külső + belső);
 • Vezérlőrendszer: Fanuc 0i-TF.

Sokoldalú szerszámgép nagy feladatokra tervezve

Az északkelet-olaszországi Santorsóban található Arcoprofil szakterülete a nagy teherbírású járművek hidegen kovácsolt bordástengelyeinek gyártása, amihez 25 éve használ Studer palástköszörűket. Az üzemben jelenleg három S33 univerzális CNC-köszörű dolgozik, amelyeket egyéves időközönként állítottak üzembe. A legújabb, 1 600 milliméteres csúcstávval és szinkron szegnyereggel felszerelt modell 2019-ben állt csatasorba, így az Arcoprofil vált a legújabb generációs S33 egyik első felhasználójává. Az olasz üzem elsősorban Studer S33-asokat használ a traktorok sebességváltó tengelyeinek, valamint a mezőgazdasági és erdészeti gépekben használt agyak, tengelyek és ventilátortengelyek teljes megmunkálásához.

Az Arcoprofil három STUDER S33 gépet használ az erőátviteli tengelyek gyártásához

Dinamikus és hőstabil

Az S33 a Studer „T” szánelrendezésű koncepcióján alapul, megnövelt X tengely lökettel. A gépágy innovatív hőmérséklet-szabályozása optimális dinamikát és termikus stabilitást biztosít. A lehúzót a hosszirányú szán kettős T-hornyára szerelték, ami csökkenti a be- és átállásra fordított munkát, ezáltal növeli a gép rugalmasságát.

Dupla T-horony és rögzítőfelület a kőlehúzó szerszámtartók felfogatásához

A szinkron szegnyereg és – a különféle elrendezésekben, a külső felületek köszörüléséhez két motororsóval, valamint egy furatköszörű-egységgel felszerelhető – orsóház lehetővé teszik a tengelyek összes átmérőjének egyetlen felfogásban történő megmunkálását, ami jelentős növekedést jelent a termelékenységben.

A STUDER S33 furatköszörű egysége

„1995-ben vásároltuk meg az első Studer gépünket, egy S36 palástköszörűt, majd egy évre rá egy S30leanPRO gépet is vettünk. Mindkét gép nagyon jól teljesített, és bár azóta kiöregedtek, a jó tapasztalatok miatt hűségesek maradtunk a márkához – mondta Roberto Casolin, az Arcoprofil ügyvezető igazgatója. – A nagyobb tengelyek megmunkálásához egy nagy munkatérrel rendelkező gépre volt szükségünk. Az 1 600 milliméteres csúcstávú Studer S41 »túlképzett« volt erre a feladatra, de amikor piacra dobták az 1 600 milliméteres csúcstávú S33-at is, egyértelmű volt, hogy ezt mintha nekünk találták volna ki. A szinkron szegnyeregnek köszönhetően a beállítási idő közel nulla. A ciklusidő a régebbi Studer gépekkel és a versenytársakkal összehasonlítva 50 százalékkal alacsonyabb.”

A Studer S33 előnyei dióhéjban:

 • Csúcstávok: 400 / 650 / 1 000 / 1 600 mm;
 • StuderGuide® szánvezetékrendszer;
 • Termikus stabilitás a gépágy innovatív hőmérséklet-szabályozása révén (650 és 1 600 mm közötti csúcstávval);
 • Dupla T-horony a kőlehúzó egységekhez;
 • Számos köszörűorsó-variáció;
 • StuderWIN programozási szoftver StuderTechnologyval;
 • Könnyen automatizálható.

A Studer köszörűgépek magyarországi forgalmazója és szakszervize a Galika Szerszámgépek Kft.

www.studer.com

www.galika.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

Média Partnerek