Ökológiai lehetőségek az ipari tisztításban

Egységben az erő

2015. július 14., kedd, 06:00

Címkék: alkatrésztisztítás autóipar nicro notus-powersonic tisztítástechnológia tisztítóanyag ultrahangos tisztítás

Közös standdal és közös fellépéssel demonstrálta közel másfél éves magyarországi együttműködését a tisztítószereket gyártó NICRO Kft. és az ultrahangos tisztítóberendezéseket előállító szlovákiai NOTUS - POWERSONIC. Az együttműködés előnyeiről és a tisztítástechnológia hazai piacáról a két ügyvezető, Kötél László és Patay László beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Milyen szektorok igénylik leginkább a professzionális tisztítótechnológiát?

Kötél László: A NICRO Kft. 25 éve foglalkozik tisztító- és egyéb vegyi anyagok gyártásával és forgalmazásával. A NICRO alapvetően svájci cég, Európában hollandiai, németországi, svájci és magyarországi gyártókapacitással rendelkezik. Kizárólag ipari felhasználásra termelünk, ügyfeleink zömében autóipari és energetikai cégek, illetve közlekedési vállalatok közül kerülnek ki, de a gyakorlatban bármilyen gyártó cég szóba kerülhet. Tavaly fejlesztettük ki az ESD- (elektrosztatikus kisülés) védett területek tisztítására szolgáló termékünket, és ezzel céloztuk meg az elektronikai ipart. Piaci rést találtunk, így a vártnál könnyebben találtuk meg a termék piacát.

Kenő-, ragasztó-, tisztító- és egyéb felület-előkészítő anyagok forgalmazását végezzük, a magyarországi gyártás kizárólag a tisztítóanyagokra korlátozódik, amelynek során a partnereinkkel történő együttműködésben egyedi fejlesztéseket is végrehajtunk. Tavaly 135 tonna tisztítóanyagot gyártottunk Sóskúton, idén a terv 250 tonnát irányoz elő, várhatóan ezt sikerül is majd elérni. A sóskúti üzem az egész kelet-európai piacot ellátja. A receptúrákat és a hozzájuk tartozó alapanyagokat külföldről kapjuk, és azt próbáljuk úgy frissíteni, hogy nagyrészt magyarországi beszállítókra támaszkodjunk. Jelenleg 90-92%-os a magyar beszállítók aránya. Bizonyos komponensek – pl. színezőanyagok – Magyarországon nem találhatók meg, de ilyenkor is ragaszkodunk az európai beszerzési forráshoz.

Térjünk rá a gépekben alkalmazott technológiára!

Patay László: A NOTUS - POWERSONIC 1994-ban alakult külföldi tőke bevonása nélkül. Ultrahangos tisztítóberendezések fejlesztését, gyártását és értékesítését végezzük, melyek elsősorban ipari tisztításra és zsírtalanításra szolgálnak.

Termékválasztékunkban megtalálhatók standard berendezések is, de többnyire egyedi építésű gépeket gyártunk. A kisebb méretű, egyliteres berendezésektől egészen 2-3 ezer literes nagy ultrahangos tisztítógépekig, illetve nagymennyiségű alkatrész tisztítására, öblítésére, szárítására alkalmas tisztítósorokat készítünk változatos automatizáltsági szintekkel. A gépek szívének számító ultrahangos komponenseket (a generátor és a rezgőfej) folyamatosan fejlesztjük, amivel kiemelkedő hatékonyságot érünk el az ultrahangos tisztítás terén. A gépek működtetéséhez természetesen a tisztítófolyadékra is szükség van, a NICRO-val történő immár másfél éves együttműködés révén tehát komplett tisztítótechnológiát tudunk nyújtani. A magyar piac tesztpiacként is működik, ha beválik, más kelet-európai országokra is kiterjeszthetjük a közös együttműködést.

Milyen hozadéka van az együttműködésnek?

Kötél László: Az ügyfelek által keresett megoldás nem kifejezetten gépre, vagy tisztítóanyagra korlátozódik. Hozzáértés nélkül nem tudjuk a számukra ideális megoldást megtalálni, így közösen tesztelünk és közösen teszünk megoldási javaslatot.

Egy kisebb alkatrészgyártó milyen indíttatásból vásárol tisztítógépet?

Kötél László: Felülről jön a nyomás. A magyar beszállítók döntően a német gyártóktól függenek, és részükről már elvárás minden magyarországi beszállító irányába, hogy az elvárt tisztasági szinten kapják meg az alkatrészeket. Oda is eljutottunk már, hogy számos esetben Notus gépek használatát írja elő a megrendelő. A technológiát egyre kisebb cégek felé lehet értékesíteni.

Ettől függetlenül kell még oktatni a magyar beszállítókat a technológiára?

Kötél László: Igen, mert bár a technológia nem új, sokan nem tudják, hogy mire lehet használni. 99%-ban helyszíni bemutatókat tartunk, az ügyfél által gyártott alkatrészeket tisztítjuk meg, adott esetben 3-4 fajta tisztítóanyagot próbálunk ki, amiről jegyzőkönyvet veszünk fel, és így teszünk javaslatot a technológiára.

Patay László: Ultrahangos tisztítóberendezéseket Magyarországon jelenleg nem gyártanak, szlovákiai központunk közelsége miatt a későbbi szervizfeladatokat gyorsabban, hatékonyabban tudjuk elvégezni, legkésőbb 48 órán belül el tudjuk kezdeni a szervizelést.

A tisztítóberendezések terén mennyire erős a távol-keleti verseny?

Patay László: A 40-50 literes mosók esetében létezik kínai megoldás, de a komplex technológia megoldását, az öblítési és szárítási folyamatot és főleg az egyedi igények kielégítését már nem lehet a Távol-Keletről megoldani. A fejlesztéseknek is köszönhetően a 2008-as válság még előbbre is vitt minket.

Kötél László: A 40 liter alatti standard termékek piaca pedig már így is eléggé telített, újdonságot nem tudnak mutatni és annyival nem olcsóbb, hogy meg is érje behozni. A tisztítástechnológia viszont éppen abba az irányba indult el, hogy egyedi igényekre reflektáljon.

Patay László: Az ultrahangos módszer a tisztítástechnológia csúcsa, nem igényli agresszív oldószerek használatát, így környezetbarát vízbázisú tisztítószerekkel is elérhetjük a kívánt hatást. Tisztítóberendezést valamivel nehezebb eladni, mint megmunkálógépet, mert azt több alkatrészre is lehet később használni. A tisztítógép talán csak egy cég egy-két termékénél hasznos, mert a többit nem kell tisztítani. A tisztítandó alkatrészeket két csoportra lehet osztani: vannak a gyártott alkatrészek, amelyeket a forgácstól, zsírtól, emulziótól kell megszabadítani, a másik csoportot pedig a karbantartási alkatrészek alkotják, például a műanyag-és gumiipari fröccsöntő szerszámok.

Az ultrahangos tisztítóberendezések technológiai lehetőségei:

  • egyediméret-konfiguráció
  • tisztítási paraméter-konfiguráció
  • az alkatrészek tisztítása függesztve, kosarakban, vagy forgó dobokban
  • automatizáltsági változatok
  • automatikus feltöltés és tisztítószer-adagolás
  • a mosóoldat keringetése, nagy kapacitású szűrése és olajleválasztása
  • technológiai egységek – ultrahangos tisztítás, öblítés, szárítás

www.nicro.hu

www.notus-powersonic.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek