Négy nap, amitől ismét dagad a magyar kábel

Immár hagyományosnak tekinthető Nyílt Napok várták az érdeklődőket a Thonauer Kft. budakeszi telephelyé.

2017. október 17., kedd, 06:00

Címkék: autóipar autóipari beszállító Automotive Hungary kábel kábelkonfekcionálás kábeltechnológia nyílt nap Thonauer

2017. szeptember 19–22. között összesen 35 gyártóberendezés várta a vezetékfeldolgozás, valamint a keverés- és adagolástechnika aktualitásai iránt érdeklődőket. A vendéglátó Thonauer Kft. a napi rutin módosításával is kedvezett a mintegy 90 személyesen megjelent ügyfélnek.

Idén a Nyílt Napokon a napi programok nem a vállalat jelenlegi termékeinek, tevékenységének és szolgáltatásainak ismertetésével kezdődött, ami nem szorította keretek közé a látogatókat. A látogatók ehelyett rögtön működés közben tekinthették meg a kiállított gépeket, és a cég őket segítő munkatársaival egyeztethették, hogy azok hogyan illeszthetők be a saját munka- és gyártási folyamataikba.

A Nyílt Napok során működés közben is bemutatott gépek:

 1. Kappa 330 vágó-csupaszító + ads 119 letekerő gépasztal opcióval + Kabatec E19P szalagozófej
 2. Komax Alpha 530 krimpelőautomata
 3. Komax Mira 340 és 230 asztali csupaszítók
 4. Komax Kappa 315 vágó-csupaszító + ads 115 letekerő
 5. Komax Kappa 322 vágó-csupaszító
 6. Komax bt 722 DS krimpelőprés
 7. Komax Iota 330 darabológép
 8. Mecal TT krimpelőprés, MF 80 krimperőellenőrrel
 9. Kabatec KTR 10 bandázsológép
 10. Kabatec KTB 50 E Plus kötegelőgép
 11. Mecalbi STCS LC konvejoros hőzsugorító
 12. Mecalbi EVO 500 hőzsugorító
 13. Mecalbi Vmir hőzsugorító
 14. Z+F Ai 01 és A01S3 asztali csupaszító
 15. Z+F Unic LS csupaszító-érvégkrimpelő
 16. Z+F ECM04 csupaszító-érvégkrimpelő
 17. Ulmer SM 15 2PLC vágógép
 18. Rittmeyer AM.Strip 1 csupaszítógép
 19. MAV ETM-A erőmérő teszter
 20. Komax Microlab 10 csiszolatkészítő labor
 21. Autosplice ACS 2000 asztali krimpelő
 22. Cosmic 42R koaxcsupaszító
 23. Mäder karos prések, erőmérő cella
 24. MacGregor DC 2013-T hegesztő tápegység
 25. MacGregor PAxxP hegesztő tápegység
 26. Amada Myachi LMWS lézeres gravírozó
 27. ATN automatizált forrasztás eszközei
 28. KomaxQCenter bt 722DS krimpelő préshez
 29. Giebler 2K DOS adagológép
 30. WWS TM 2500
 31. Werner Wirth TM 2000 asztali adagoló
 32. Rampf DC CNC 250 adagolócella
 33. Giebler TS 250 adagológép
 34. Dreibond BD-DS 40-4A adagoló
 35. Werner Wirth Alpha 6 lakkozó-adagoló cella

Új gyártó a Nyílt Napokon

„A németországi Werner Wirth gyártó cég a kábelkonfekcionálás végső szakaszára specializálódott, és termékei nagyban segítik azt, hogy teljes választékot tudjunk nyújtani a kábelfeldolgozás területén – jelentette ki Vigh Zoltán, a Thonauer Kft. alacsony nyomású fröccsöntéssel, adagolás- és keveréstechnikával foglalkozó értékesítési munkatársa. – Amikor a darabolt, krimpelt, csatlakozóval ellátott kábel elkészült, a cég által gyártott alacsony nyomású fröccsöntő berendezésekkel több helyen is törésgátlókat, kábelösszetartókat vagy végzárást tehetünk a kábelre.” Ahogy a nevében is benne van, az alacsony nyomású fröccsöntőgépek kisebb záróerő és hőmérséklet mellett munkálják meg a kábelt, így akár elektromos paneleket vagy nyomásra érzékeny kábeleket (amelyek nagyobb nyomás mellett jelveszteséget szenvednek el) is képesek feldolgozni. A fröccsöntőgépek széles választékban állnak rendelkezésre a 4 000 eurós mintázópisztolytól kezdve egészen a Nyílt Napokon is bemutatott TM 6800-as ipari gyártócelláig.

A gépek moduláris felépítésűek, így minden esetben hűtőegység, anyagtároló és extruder társul hozzájuk. A szerszámzárást különböző záróerőkkel bíró munkahengerek valósítják meg. A termék geometriájára és darabszámára való tekintettel különböző szerszámok készíthetők egy- vagy többfészkes kivitelben. „A szerszámgyártásban természetesen segíteni is tudunk, és a terméktől függően az ideális technológiát is meg tudjuk határozni” – tette hozzá Vigh Zoltán. A ciklusidő sok tényezőtől függ, de egy, a kiállításon bemutatóként gyártott pendrive öntése például 35 másodperc alatt megy végbe – ebből 15 másodperc az injektálás, és kétszer 10 másodperc a hűlés, amiből az első 10 másodpercben a szerszám még zárt állapotban van. Amennyiben a berendezéshez hűtőmodult is csatlakoztatunk, a ciklusidő tovább csökkenthető. A szerszám hűtése akkor is lényeges, ha olyan érzékeny a termék, hogy nem kaphat hősokkot a hosszabb ideig tartó megmunkálás során.

„A Werner Wirth Alpha 6-os adagoló- és bevonatolócellája jelenleg is tesztfázisban van nálunk a vevői igényekre adaptálás tekintetében – ismertette a gyártó másik kiállított berendezését Vigh Zoltán. – A cella jellemzően elektromos panelek gyártására szolgál, lakkbevonatot képez az elektromos alkatrész védelméhez.” A cella 500 × 500 mm-es munkaterében elhelyezett háromtengelyes deltarobot a Nyílt Napokon két fejjel volt felszerelve. Az egyiken az elhelyezett tű gátat képezett az adott panel felületén, mialatt a másik fej vastag, akár több mm-es bevonatot vitt fel a megadott területre. A fejek mögött kamerarendszer helyezkedett el a minőség-ellenőrzés lefolytatására. A robot többféle fejjel látható el, a panelek tisztítása például az idehaza még ritkán alkalmazott plazmatisztításos módszerrel végezhető el. A megfelelő tisztasági fok elérése a későbbi lakkréteg megfelelő tapadása szempontjából is kulcsfontosságú. A robot felszerelhető UV-fejjel is, amennyiben az ügyfél UV-fényre térhálósodó lakkot használ.

Az adagoló- és bevonatolócellához igény szerint automatikus munkadarab-tároló és -mozgató egység vagy szárítókemence is csatlakoztatható. A cella elérhető akár tandemasztalos kivitelben is, így a munkatérben elhelyezett asztal mellé egy másik asztal is társul, amin a gépkezelő a következő munkadarabot készítheti elő. A cella 700 és 1 000 mm/mp sebességre képes.

Molnár László


Látogatói vélemények

Sándor Ferenc műszaki koordinátor és karbantartási vezető, Industrie Elektrik Kft.

Autóipari elektromos alkatrészeket gyártó gyáregységeinkben a darabolástól és csupaszolástól kezdve a saruzáson át egészen a házba szerelésig a kábelfeldolgozás szinte minden mozzanata megtalálható. Számos hasonló rendezvényen, kiállításon jártam már, és elmondhatom, hogy kiváló szervezést tapasztaltunk Budakeszin. Idén a krimpelés és az alacsony nyomású fröccsöntés technológiája érdekelt minket. Több mint 20 éve állok kapcsolatban a Thonauer Kft.-vel, és a nekünk gyártott egyedi gépet a tavalyi Nyílt Napokon ki is állították.

Berecz Norbert műszaki vezető, Jürgenhake Kft.

Autóipari fényszórókábelek gyártásával foglalkozó cégnél dolgozom, és sűrűn járok szakmai rendezvényekre. A Thonauer Kft. Nyílt Napjaira idén tudtam első alkalommal ellátogatni, de a jó tapasztalatok miatt minden évben szeretnék részt venni az immár hagyományos rendezvényen. Az általunk megtekintett kábeldarabolóra gyorsan megkaptuk az árajánlatot, amit továbbítottunk a németországi központ felé, ami már be is szerezte a kérdéses gépet. Legkésőbb jövőre a most megtekintett mérőberendezéseket is szeretnénk megvásárolni.

Fazekas Balázs részlegvezető, Provertha Electronic Components Zrt., Kapuvár

Jellemzően kevés hasonló rendezvényen veszünk részt, a Nyílt Napokra is most jutottunk el először, bár hosszú ideje terveztük már a látogatást. Kollégám nevében is mondhatom, hogy abszolút mértékben professzionális szervezéssel vártak minket. A kábelfeldolgozás szinte minden lépése megtalálható a gyárainkban a darabolástól és csupaszítástól kezdve a krimpelésen át a forrasztásig. A Komax Alpha 530 krimpelőautomatán kívül egy érvégkrimpelő és egy bandázsológép is érdekelt minket, de a Werner Wirth Alpha 6 lakkozó-adagoló cella is elnyerte tetszésünket. 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek