Milliárdokat fektetett be a cég a magyar nagyvárosban

Új munkahelyeket, kapacitásfejlesztést és szakképzést hozott Miskolcra a Bosch

2013. szeptember 25., szerda, 07:29

Címkék: Andrássy Gyula Szakközépiskola autóipar Bosch e-Bike gyártás gyártósori gépbeállító hajtás járműipar Max Nitzsche Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. technikus Uwe Mang

Szeptember 19-én, miskolci gyárlátogatással egybekötve mutatták be a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. elmúlt négy évben végrehajtott beruházásainak eredményeit, valamint a tavaly ősszel elindított duális képzés újabb mérföldkövét jelentő tanulószigetet.

Az eseményen részt vett dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. részéről pedig dr. Max Nitzsche ügyvezető igazgató és Uwe Mang gazdasági igazgató.

„Meghajtás” a térség gazdaságának

2009 és 2013 között a miskolcon megtelepedett német járműipari beszállító vállalat több mint 35 milliárd forintot költött beruházásra, amelyből az állami és európai uniós támogatás összege 4,9 milliárd forint volt. A fejlesztéseknek köszönhetően a miskolci gyár létszáma a 2009-es csaknem ezer főről további ezer fővel növekedett.

 

Munkahelyek ezreit teremtette a német vállalat Miskolcon

 

A beruházások sorába természetesen a 2011-ben átadott új gyártócsarnok is beletartozik, de emellett olyan fejlett termelési technológiát igénylő új, innovatív termékek gyártását is beindították, amelyeknek köszönhetően számottevően javult a térség munkaerőpiaci-helyzete és nem utolsósorban jelentős árbevétel bővülést is elért a vállalat. Az innovatív motorhűtő-ventilátor meghajtás, az eBike motor és meghajtás, a levegőventilátoros klímavezérlő meghajtás új generációja, valamint az indítómotorok és generátorok új gyártósorai az elmúlt négy év beruházásainak eredményei.

Színvonalas képzés a közös jövőért

A rendhagyó üzemlátogatáson az új gyártósorok bemutatása mellett átadták a Bosch tanműhely-fejlesztésének keretében, a gyáron belül kialakított tanulósziget is. „A folyamatos kapacitásbővítést és létszámnövelést innovatív termékeink sikere mellett a Boschnak a magyar munkaerő hosszú távú versenyképességébe vetett bizalma alapozza meg. Amellett, hogy megrendelésállományunk tovább növekszik, a gyár hosszú távú munkalehetőséget kínál pályakezdő és tapasztalt munkavállalóknak egyaránt a legmodernebb autóipari termelés és fejlesztés területén. Nagy öröm számomra, hogy ma jeles grémium előtt is megmutathattuk az elmúlt évek törekvéseinek termését” – mondta dr. Max Nitzsche, a miskolci gyár ügyvezető igazgatója.

 

Diákok a Bosch miskolci gyárában - értékes tudással gyarapodnak

 

Amellett, hogy támogatja a jövő mérnökeinek oktatását, a Bosch csoport nagy jelentőséget tulajdonít a technikusok és szakmunkások magas színvonalú és releváns szaktudást biztosító képzésének. Ez állt annak a Miskolc Önkormányzatával 2011-ben megkötött együttműködési megállapodásnak a háttérében, amelynek alapján 2012 szeptemberében a vállalat elindította a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában azt a két Bosch osztályt, mely gyártósori gépbeállítókat és mechatronikai technikusokat képez. A szakképzésben résztvevő diákok az első tanévet az iskolában töltötték, ez év szeptemberétől pedig gyakorlati képzést kapnak a Boschnál. Ennek keretében 24 diák kezdte meg üzemi gyakorlatát. „Nagy örömömre szolgál, hogy mostantól hetente kétszer 24 rendkívül motivált diák lesz jelen a gyárban a duális képzés keretében. Biztos vagyok abban, hogy a gyár területén lévő kiváló képzési létesítményekben ezek a fiatal diákok rendkívül versenyképes műszaki ismereteket szereznek majd, és a jövőben ők is hozzájárulnak a vállalat további sikereihez – jegyezte Uwe Mang, gazdasági igazgató.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek