Még csak most jön a java!

Az Universal Robots nagyobb teljesítményre kapcsol a közép-kelet-európai piacokon

2016. március 31., csütörtök, 19:54

Címkék: autóipar automatizálás ember-robot együttműködés ipari robot kollaboratív robot robotika Universal Robots

Az együttműködő robotok piacvezetője, az Universal Robots fokozza közép-kelet-európai jelenlétét. A vállalat bejelentette, hogy irodát nyit Prágában, bővíti csapatát, és további együttműködő partnereket keres a régióban.

Helyi stratégia

A könnyűsúlyú és rugalmas együttműködő robotok dán gyártója 2016-ban a közép-kelet-európai piacokon való jelenlétének fokozását célozza meg. A terjeszkedés részét képezi egy új prágai iroda nyitása és egy kifejezetten a közép-kelet-európai piac támogatásával foglalkozó csapat kialakítása is.  A folyamat fontos eleme azon partnerkapcsolatok kiépítése, melyek segítségével az Universal Robots hatékonyan képes elérni különféle gyártószektorokban működő vállalatokat.

„Az Universal Robots robotjai – rugalmasságuknak, könnyű telepítésüknek és gyors megtérülésüknek köszönhetően – bármilyen méretű gyártócégek számára megfizethetőek, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is. A célunk a kapcsolati hálónk kiterjesztése annak érdekében, hogy hatékony automatizálási megoldásokat nyújtsunk ügyfeleink számára, tekintet nélkül a cég méretére vagy az iparágra, melyben működik.” – magyarázta Slavoj Musilek, a közép-kelet-európai régió igazgatója.

 

Régió

Robotsűrűség

A világ átlagos robotsűrűsége

66

Amerika

79

USA

164

Kína

36

Európa

85

Lengyelország

22

Magyarország

49

Csehország

82

Szlovákia

88

Németország

292

 
Robotsűrűség (alkalmazott ipari robotok száma 10 000 dolgozóra) országonként 2014-ben

Robotizálás a KKV-szektorban is

A robotizálás mint a növekedést szolgáló üzleti irány már nemcsak a nagyvállalatok számára képzelhető el, hanem egyre gyakrabban kerül a KKV-k látókörébe is. Az ABI Research egyik tanulmányában[1] szereplő adatok szerint 2015 és 2020 között az együttműködő robotok piacának értéke 95 millióról több mint 1 milliárd dollárra fog növekedni. Az üzletágba való befektetési kedvet hátráltató akadályok száma évről évre csökken, azok a vállalatok pedig, amelyek a modern fejlődésnek ezt az útját választják, magasabb hatékonyságra tesznek szert, könnyebben tudják termelési volumenüket az aktuális piaci igényekhez igazítani, valamint magasabb minőségű termékeket képesek létrehozni. Ehhez többek között a megismételhető gyártási paraméterek és az egységesítés tudják hozzásegíteni őket.

 

Régió

Autóipar

Többi iparág

USA

1141

89

Kína

305

17

Csehország

325

44

Németország

1149

161

Magyarország

244

27

Lengyelország

103

13

Szlovákia

908

20

Robotsűrűség (többcélú ipari robotok becsült száma 10 000 dolgozóra) az autóiparban és más iparágakban országonként 2014-ben

A gyártó cégek számára egyre nőnek azok a piaci követelmények, melyek a gyártási teljesítmény növelésére, a minőségi garanciákra vagy a változás dinamikájára vonatkoznak. Azok az új technológiák, melyek lehetővé teszik a gyártási folyamat automatizálását – így például az együttműködő robotok –, bármilyen méretű és ágazatú vállalat számára egyszerűbbé teszik a piaci igényekhez való alkalmazkodást. 2014-ben rekordmennyiségű új robotot állítottak üzembe Európában: 45 559 egységet, ami 5 százalékos növekedést jelent 2013-hoz[2] képest. A növekedés hangsúlyosan érzékelhető Közép- és Kelet-Európában. A robotok iránti kereslet a régión belül jelentős növekedésen ment keresztül az elmúlt pár év során. A 2014-ben eladott robotok globális rangsorában elfoglalt 14. helyével Csehország számít a legfejlettebb országnak a régióban – legalábbis a robotok terén –, melyet Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nem sokkal lemaradva követ.

 

 [1] Forrás: Collaborative Robotics: State of the Market/State of the Art, 2015. június. https://www.abiresearch.com/press/collaborative-robotics-market-exceeds-us1-billion-/

[2] Forrás: IFR Statistical Department "World Robotics Industrial Robots 2015"

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek