Lépéselőnyben

Az elektromobilitás növekvő jelentősége új utakat nyit meg a könnyűfém öntvények előtt

2017. október 03., kedd, 06:00

Címkék: alumínium alumíniumöntvény elektromobilitás elektromos autó öntészet öntöde öntvény StrikoWestofen

Az autóiparban erős elmozdulás tapasztalható az elektromobilitás irányába. Az előrejelzésekben szereplő számok és határidők változnak, de abban közmegegyezés van, hogy 2025-től számottevő növekedés várható a regisztrált elektromos gépjárművek számában. Az elektromos autók piaci térhódítása jelentősen növeli a könnyűfém öntvények iránti keresletet is. A könnyűfémek használata csökkenti a jármű súlyát, ami így nagyobb távolságok megtételére lesz képes. A közelgő strukturális változás nagy lehetőség az alumíniumöntvényeket gyártó cégek számára. Milyen stratégiát követhetnek? Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, csökkenteniük kell az öntvények előállítási költségét.

Nemcsak az autóiparban tapasztalható strukturális változás – a beszállítók és a berendezésgyártók hasonlóan érintettek. Az elektromobilitás témája egyre inkább az előtérbe kerül. Biztosra vehető, hogy az elektromos autók piacán legkésőbb 2025-től egyre erősebb fellendülésnek lehetünk majd szemtanúi. A fejlődés új lehetőségeket nyit meg a könnyűfém öntvényeket előállító vállalkozások előtt is: a hatótávolság megnövelése és az akkumulátorok észszerű költségszinten tartása csak úgy lehetséges, ha a jármű kisebb tömegű, következésképpen könnyebb alkatrészekből épül fel. Az alumíniumöntvény ebben a tekintetben az alternatív gyártási folyamatok és anyagok közvetlen vetélytársa. Versenyképességét az öntés során felmerülő költségek határozzák meg.

Gép- és berendezésgyártók a prés alatt

Az alumíniumöntvények hagyományos gyártási eljárásai során az összköltség mintegy 65%-a felhasznált fémből származik (figyelembe véve az öntödei fémveszteséget is). További 15 százalékot tesz ki az energiafelhasználás, és ennek legalább a fele a fém olvasztásához szükséges hőmérséklet elérése és fenntartása közben keletkezik. Újabb 15 százalékot tesz ki a rendszerek beruházási költsége, a gép- és berendezésgyártók tehát jelentős befolyással vannak az öntvénygyártás költségszintjére. „Ha a strukturális változás egyik nyertese akarunk lenni, akkor a megfelelő megoldásokkal kell rendelkeznünk” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Rudi Riedel. A termikus folyamatok gyártástechnológiájára specializálódott StrikoWestofen menedzsere befolyásoló tényezők egész sorát ismertette: felhasználóbarát termékek, automatizálási megoldások, mélyreható tanácsadás a teljes rendszer megtervezéséhez és a folyamatoptimalizáláshoz, gyorsabb megtérülési mutató (ROI) és erős nemzetközi jelenlét következetes szolgáltatásokkal és termékminőséggel – és ez csak néhány olyan terület, aminek egy gépgyártónak meg kell felelnie.

Jövőbiztos technológia

Annak érdekében, hogy a könnyűfém öntvényeket magas minőségben és költséghatékonyan állítsuk elő, olyan rendszerekre van szükségünk, amelyek hasonló tőről fakadnak. A hangsúly az olvasztáson, a hőn tartáson, valamint a hőkezelésen van. A StrikoWestofen-koncepció biztosítja a teljes folyamat magas rendelkezésre állását, miközben figyelembe veszi az egyes folyamatok optimalizálását is. Az olvasztás terén például a fémhozam növelése a cél. A gyártó itt a célzott hőmérsékletre és áramlásszabályozásra, valamint a legmodernebb égetési technológiára és a túlzott levegőbefúvás minimalizálására támaszkodik. A gyártó a levegőveszteség felhasználásával a StrikoMelter olvasztókemencék energiahatékonyságát is optimalizálta. Az adagolás területén a fémhozam és az energiahatékonyság is előtérbe kerül az adagolás pontossága és a folyamat megbízhatósága mellett. Az idevonatkozó termékek – például a Westomat adagolókemence vagy a Schnorkle olvadékszállító rendszer – zárt rendszerűek, így a fémolvadék elvétele a fémfürdő szintje alól történhet.

Az elektromos autók alumíniumöntvényeinek gyártása során különös figyelmet fordítanak a végső hőkezelésre. A StrikoWestofen itt átfogó megközelítésmódot választott, így minden szükséges lépés pontosan koordinálható. A folyamatok előremutató automatizálása biztosítja a kapacitások optimális kihasználását és az időben, energiában és munkaerőben mért megtakarításokat. „Továbbra is a megfizethetőség maradt a cél – összegezte Riedel. – Mindaddig, amíg az alumínium- vagy magnéziumöntvény nem pusztán minőség-, hanem költségoldalon is meggyőző megoldást jelent, lehetőségünk lesz arra, hogy komoly részt vállaljunk az elektromobilitás erőteljes növekedésében.” Az optimizmus jegyében a cég nemrégiben saját töltőállomást és villamos hajtású gépjárművet is beszerzett.

www.strikowestofen.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek