Költségcsökkentés 25 tagú robothadsereggel

25 KUKA robot teljesen automatikusan forgattyúház-magcsomagokat szerel a NEUE HALBERG-GUSS üzemében.

2018. augusztus 07., kedd, 14:24

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító automatizálás ipari robot KR Quantec KUKA KR Agilus KUKA Robotics összeszerelés robot robotika

A NEUE HALBERG-GUSS GmbH 2250 dolgozója a cég saarbrückeni és lipcsei telephe-lyein forgattyústengely-házakat, és hengerfejeket gyárt öntöttvasból készített ipari motorok-hoz és öntött forgattyús tengelyekhez. A vállalat Európában piac- technológiavezetőnek számít. A termékpaletta a személygépkocsikhoz kínált filigrán háromhengeres blokkoktól a nagy űrtartalmú, haszongépjárművekhez használható V8 gépcsoportokig terjed. Mindezt gömb-grafitos öntöttvas csapágyalagutak és alumínium alaplemezek egészítik ki. A cég ügyfelei között olyan neves személygépkocsi- és haszongépjármű-gyártók találhatóak, mint pl. a Volkswagen, a Daimler, a BMW, az Audi, az MAN, a Scania vagy az Iveco.

Teljesen automatikus összeszerelés legfeljebb három különböző robotmérettel

A vállalat a forgattyúház-magcsomagok szereléséhez automatizált megoldást keresett saarbrückeni üzemébe a szerelés teljes folyamatára kiterjedően. „Tapasztalt és szakértő fejlesztő partnerként a termékötlettől egészen a sorozatgyártásra kész termék elkészítéséig elkísérjük ügyfeleinket.

Ennek során különleges követelmény, hogy a magcsomagokat úgy alakítsák ki, hogy azok teljesen automatikusan legyenek szerelhetők,” – magyarázza Peter Koch, a NEUE HALBERG-GUSS projektvezetője. A robotalapú automatizálás a legrugalmasabb, legtermelékenyebb és minőségileg legjobb megoldás. A forgattyúház-magcsomagok szereléséhez legfeljebb három különböző robotméret használható.

Ezeket egyfelől optimálisan fel kell szerelni az öntödei környezet által támasztott speciális feltételekhez, másfelől rendkívül helytakarékos és kompakt cellakoncepciót kell lehetővé tenniük.

Minden feladatlépéshez a megfelelő KUKA robot

25 KUKA robot gondoskodik a szerelési műveletek rendkívül precíz, teljesen automatikus végrehajtásáról. A szerelési folyamatban az első robotok a KR QUANTEC Foundry robotok. Ezek először kiveszik a maglövő gépből a teljes magkészletet, amely a vízköpenyből, a kiegyenlítő tengelyekből, a csatornamagokból, a vízpumpamagból, a termosztátmagból, a kerékmagból, a forgattyúházmagokból és egy alapzati magból áll, majd lehelyezik azokat a forgóasztalokra.

Ezt követően az asztalok 180 fokkal elfordulnak a KR 5 arc robotokhoz. A rugalmas KR 5 arc és KR AGILUS robotok a következő alkatrész-összeszerelési és sorjamentesítési műveletsorban jutnak szerephez – a fejnél, oldalt a talapzatnál és álló helyzetben egyaránt. Sorjamentesítik és a helyére teszik a termosztátmagot, továbbá rendkívül precíz furatokat készítenek a vízpumpára, a kerék- és forgattyúházra, a vízköpenymagra, valamint a forgattyúházmagra és az alapzati magra.

Miután mindkét forgóasztal visszatért eredeti helyzetébe, három további, a KR QUANTEC sorozathoz tartozó KUKA robot felveszi az egyes magokat, és áthelyezi azokat egy másik, alkatrészszerelésre szolgáló forgóasztalra. Egy újabb 180 fokos elfordulás után két további KR 300 robot lehelyezi a készre szerelt csomagot.

A következő robot elveszi a csomagot, és azt a rögzített csavarozó állomáshoz viszi. A csavarozás befejeztével a hattengelyes egy további forgóasztalra helyezi a csomagot, amely a készre szerelt csomagot a tűzálló bevonatot felhordó cellához forgatja. Az ide érkező csomagot egy KR 300 robot felveszi és a tűzálló bevonatba meríti. Itt a rendszer elfordítással és forgatással biztosítja a tűzálló bevonat egyenletes felhordását, majd hagyja, hogy a csomag lecsepegjen. Ezután a tűzálló bevonattal ellátott csomag visszakerül a forgóasztalra, majd ismét elfordul 90 fokkal a kézi ellenőrző állomáshoz.

A gépkezelő általi engedélyezés után a robotcsoport utolsó tagja felveszi a magcsomagokat és egy nyolc tárolóhelyes polcra helyezi őket. Amikor már e helyek mindegyike nedves, tűzálló bevonattal ellátott magcsomagokkal van feltöltve, a polcok a szárítókemencébe kerülnek, mielőtt a késztermékek elfoglalják helyüket a magasraktárban.

A 25 robot olyan összhangban van egymással, akár egy zenekar

A KUKA átfogó robotkínálatával úgy a különböző műveleti lépésekhez, mint az egyes robotok működésének összehangolásához megfelelő megoldásokat kínált. A NEUEN HALBERG-GUSS üzemében a 25 robot olyan harmóniában működik együtt, mint egy zenekar. A forgattyúház-magcsomagokat összesen tizenkét KR 300 R2500 ultra F, tizenegy KR 5 arc és két KR 6 R900 sixx szereli 2013 óta teljesen automatikusan.

A KR 300 R2500 ultra F robotokkal a NEUE HALBERG-GUSS valódi öntödei szakértőkre bízza magát. A KR QUANTEC ultra termékcsalád robotjai nagy teherbírásukkal, kiemelkedő teljesítményükkel és karcsú felépítésükkel tűnnek ki piaci versenytársaik közül. Ideális alkalmazási területük a nehéz részegységek mozgatása és a nagy pontosságú megmunkálás.

Az öntödei kivitelű robotok sav- és lúgálló F kézzel rendelkeznek, amely ellenálló a szennyeződésekkel és porral szemben, és rövid ideig akár 180°C-os hőmérsékleten is használható. A KR 5 arc robotok és a KR AGILUS modellek a szerelési folyamat során nagy precizitásról, rugalmasságról és gyorsaságról tesznek tanúbizonyságot. A kisrobotok szegmensét és a kis teherbírású kategóriát képviselő robottípusok különösen helytakarékosan építhetők be kompakt cellakoncepció megvalósításával.

Kiemelkedő minőség, alacsony költségek

Jelenleg a robotzenekar rendszerenként mintegy 400 magcsomagot szerel össze egy-egy műszakban. Ezenkívül jelentős mértékben sikerült csökkenteni gyártási költségeket is. Ezen túlmenően a robotalapú automatizálási megoldás az összeszerelt forgattyúház-magcsomagok tartósan kiváló minőségét is garantálja.

www.kuka.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek