Készen állunk az autóipar kihívásaira

A nagyszériás autóipari alkatrészek gyártásában a siker kulcsa a termelékenység és a megbízhatóság

2018. július 25., szerda, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító forgácsolás függőleges megmunkálóközpont megmunkálóközpont Yamazaki Mazak

Az autóipari ellátási lánc nagy követelményeket támaszt a beszállítókkal szemben. Ebben a cikkben áttekintjük a beszállítók számára jelentkező megmunkálási feladatokat, és megoldásokat kínálunk ezek elvégzésére.

A globális autóipari szektor elég gyorsan kilábalt a gazdasági válságból, a termelési mennyiség évről évre nő. Ez a bővülés nagyobb terhet ró az autóipari ellátási láncra, különösen azokra az alacsonyabb mélységi szintű beszállítókra, akik gyors és precíziós megmunkálást igénylő, minőségi alkatrészekkel elégítik ki a sürgős igényeket és az iparágban elvárt, percre kész (JIT) logisztikai folyamatok ütemezését.

Az autóipar számára gyártott alkatrészek kínálata igen széles: a lengőkaroktól, kormányösszekötő rudaktól és féknyergektől a különböző motoralkatrészeken (például hengerfejeken és turbófeltöltőkön) át a differenciálművek házáig, a sebességváltókig és féltengelyekig számos különféle komponenst foglal magába. Ráadásul az autóalkatrészek számos különböző fémből készülnek, a skála az öntöttvastól a hőálló ötvözetekig terjed.

Az iparágban egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan, nagy igénybevételre alkalmas gépek iránt, amelyek nagy méretű munkadarabok megmunkálására képesek. Erre a célra kínálnak megoldást a Mazak HCN sorozatú gépei, amelyek a nagy palettaméret mellett kiemelkedően merev kialakítással rendelkeznek, és – verziótól függően – 40-es vagy 50-es főorsókúp teljesítményigényét is képesek kiszolgálni.

Például a HCN-5000/50 egy kiemelkedően dinamikus gép, amely nagy méretű, prizmatikus munkadarabok kezelésére alkalmas, szerszámtartója pedig a motorblokkoknál alkalmazott, nagy átmérőjű/hosszú szerszámok befogására is képes. A gép egy erős, 10 000 ford/perc fordulatszámú, 50-es kúpos, 37 kW-os főorsóval van felszerelve, és 60 m/perc gyors előtolási sebesség elérésére képes, így maximális termelékenységet biztosít, és a minimálisra csökkenti a nem forgácsolással töltött időt.

 HCN-5000/50

A nagyszériás autóipari alkatrészek gyártásában a siker kulcsa a termelékenység és a megbízhatóság. A kifejezetten az autóipari beszállítók számára kifejlesztett QUICK TURN PRIMOS (QTP) 30 m/perc gyors előtolási sebesség elérésére képes mind az X, mind a Z tengelyen, így a nagy pontosságú alkatrészek rövid ciklusidővel előállíthatók.

A gép kialakítása lehetővé teszi a forgács egyszerű, hátulról történő eltávolítását, így több gép is szorosan egymás mellé telepíthető, ezáltal az üzem helykihasználása optimalizálható. Minden PRIMOS változat opcionálisan kiegészíthető egy integrált portáldarus adagolóval, ami elősegíti a nagyobb adagok automatikus berakását. A QT PRIMOS közvetlen meghajtású főorsóval rendelkezik, ami szintén csökkenti a ciklusidőt, és fokozza a gép kihasználtságát.

A nagyszériás autóalkatrész-gyártók számára különösen fontos a kis helyigény. A VERTICAL CENTER PRIMOS egy kompakt, nagy sebességű, függőleges megmunkálóközpont, amely rendkívül magas fémkihordási sebességgel rendelkezik.

QUICK TURN PRIMOS függőleges megmunkálóközpont

A teljesítményről egy 12 000-es percenkénti fordulatszámú, 11 kW-os, 30-as kúppal felszerelt főorsó gondoskodik, amely nagy termelékenységet biztosít alacsonyabb szerszámberuházási költségek mellett; a nagyobb sebességet igénylő alkalmazásokhoz 20 000-es fordulatszámú főorsó is elérhető. A gép 60 m/perc gyors előtolási sebességgel és gyors szerszámcserével rendelkezik, ami tovább fokozza a termelékenységét. A QT PRIMOS-hoz hasonlóan ez a gép is helytakarékos kialakítású (1 280 mm széles), és hátsó forgácsszállító kimenettel van felszerelve.

A kifinomultabb forgácsolási feladatokra a Mazak MULTIPLEX sorozata a megoldás, amelyet kifejezetten a közepes sorozatnagyságú termelési feladatokra fejlesztettek ki, és az autóipari alkatrészgyártók különösen gyakran választják. A MULTIPLEX két forgácsolóközpont kombinációja, forgácsolási teljesítményének köszönhetően különféle megmunkálási feladatokra (például a két főorsóval folyamatos/egyidejű megmunkálásra, vagy a főorsók közötti automatikus munkadarab-áthelyezésre is) alkalmas. A két főorsó egyidejű használata jelentős mértékben hozzájárul a termelékenység növeléséhez. Például az egyik főorsón elvégezhető a beállítás vagy a munkadarab betárazása/kitárazása, miközben a másik főorsó megmunkálást végez, ezáltal csökkenthető a gép állásideje.

További opció a két revolverfejes, két főorsós HYPER QUADREX megmunkálóközpont, melyet kifejezetten a hidraulikus rendszerekben alkalmazott, rúd jellegű alkatrészek gyors megmunkálására fejlesztettek ki. A nagy főorsósebesség, az egyidejű első és második műveletvégzés, valamint az alsó és felső revolverfejjel végzett, kiegyensúlyozott forgácsolás kombinációja jelentős mértékben csökkenti a ciklusidőt az egy revolverfejes/két főorsós megmunkálóközpontokhoz képest.

HYPER QUADREX megmunkálóközpont

A nagy teljesítmény mellett azonban gyakran kiemelkedően precíz megmunkálás szükséges, rendkívül szűk tűrések betartásával. Az ilyen feladatokra kínál megoldást a fordított függőleges főorsós Mazak IVS forgácsolóközpont, amely maximális stabilitást és pontos pozicionálást biztosít a nagyszériás gyártáshoz. Ezen a gépen az orsóház a bejövő szállítószalaghoz mozog, ahol felveszi a munkadarabot, így csökken a ciklusidő, és elkerülhető a költséges robottechnika alkalmazása.

A műveletközi idő csökkentése kritikus tényező az autóipari ellátási láncban, ezért a Mazak által DONE-IN-ONE megoldásnak nevezett, több felület megmunkálására alkalmas, 5 tengelyes megmunkálás egyre jobban terjed az iparágban. A Mazak kínálatának csúcsát képviselő INTEGREX i-sorozat egyre népszerűbb, hiszen egyetlen beállítással biztosítja a bonyolult alakú alkatrészek megmunkálását, ezáltal javítja a folyamat termelékenységét, és az előkészületek csökkentésével értékes időt takarít meg a gyártó számára.

Az autóipar nagy elvárásokat támaszt a határidők és az alkalmazási területek tekintetében, ezért ezen a területen nem jöhetnek szóba az univerzális megoldások. A kis méretű, forgácsolt alkatrészek jelentősen eltérnek a nagyobb átmérőjű, hosszú, tengelyes munkadaraboktól, emiatt a különböző komponensek megmunkálásához eltérő gépekre van szükség. Érdemes tehát egy olyan gépgyártóval együttműködni, amely biztosítja a szükséges gépkínálatot, és a különböző alkalmazásokhoz nyújtott támogatással segít az optimális gépi megoldás kiválasztásában.

www.mazakeu.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek