Jó bornak is kell a cégér

Új székhelyen a Kvalix Kft., így az egyedi gépgyártás kapacitásbővítése mellett a bérgyártás is új lendületet kaphat

2019. február 22., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás célgépek gépgyártás IO-Link Kvalix mérés méréstechnika székhely szenzor szenzortechnika vision

Az 1990-ben alapított Kvalix Kft. a kezdetektől az ipari automatizálás területén működik. 1993-tól képviseleti feladatokat is ellát, a teljes érzékeléstechnikai termékskála kialakult az évezred végére, amivel a cég minden geometriai típusú érzékelési feladatra (pozíció-, közelítés-, forma-, méret-, elmozdulásérzékelés) megoldást tud adni egészen a komplex 3D képfeldolgozási alkalmazásokig. A vezérléstechnika 2001-ben csatlakozott a Kvalix Kft. által képviselt technológiákhoz, 2010-ben pedig az egyedi gépgyártással vált teljessé a portfólió. Az új székház révén a vállalat gyártási üzletágának kapacitása egy szintre került a hazai célgépgyártók krémjével.

Hova fejlődött a szenzortechnika 1990 óta?

Amikor a 90-es évek elején állítottunk ki az akkori ipari szakvásárokon, szinte nem győztük fogadni az érzékeléstechnika iránt érdeklődő ügyfeleket. Ez a hatalmas igény ösztönözte a Kvalix Kft.-t az érzékeléstechnika terén történő specializálódásra. Akkoriban még sokaknak számított ismeretlen területnek a szenzortechnika, és maguk az érzékelők is különlegesebbnek számítottak, masszív házakkal, külső elektronikával. Ma már apró, műanyag házas érzékelőket használunk, integrált elektronikával és jelentősen megnövekedett teljesítménnyel. Szintén új jelenség az intelligens, számos kommunikációs lehetőséggel (pl. IO-Link) felvértezett szenzorok megjelenése. Korábban hatalmas költséget és szakértelmet feltételezett egy visionrendszer kiépítése, napjainkban egy egyszerűbb rendszert már maga az ügyfél is üzembe tud helyezni.

Milyen megfontolásból kezdtek bele az egyedi gépgyártásba?

Éves szinten 700 ügyfelet szolgálunk ki, és ha összevetem a megyénkénti értékesítésünket a KSH megyei ipari statisztikáival, akkor az derül ki, hogy szinte százalékos pontossággal tükrözi vissza a lefedettségünk a hazai ipari környezetet. A gépgyártással az új növekedési lehetőségek mellett az exportpiacokra való kilépést is megszereztük. Rendszerintegrációval és műszaki támogatással már a kezdetektől foglalkoztunk, ezért nem volt akkora ugrás a célgépgyártás beindítása, pusztán a mechanikai területen kellett továbbfejlődnünk.

A gépgyártás során nem okoz gondot, hogy azon cégek versenytársává váltak, amelyeknek addig érzékelőket értékesítettek?

Voltak hasonló aggályaink, de nemigen találkoztunk problémával. Az egyedi gépgyártás világa rendkívül leszabályozott, hiszen 90 százalékban a nagy értékben standardizált autóiparnak szállít. A megrendelők előírják, hogy milyen kulcselemekből kell összeállítani a gépeket, és ez alól az érzékelők és a PLC sem kivétel. Számukra mindegy, hogy mi milyen márkákat forgalmazunk, fontosabb szempont az, hogy a saját szakembereik a már ismert rendszereket használhassák az új gépen is. Megfordítva: többnyire nem a gépgyártó dönt mellettünk, hanem a megrendelője. Ráadásul az érzékeléstechnika az egyedi gépek értékének jellemzően csak kis hányadát teszi ki, továbbá az etikus üzleti magatartás cégkultúránk egyik meghatározó eleme, ami nagymértékben csökkenti a konfliktusok kialakulásának esélyét. Nem is tudnék példát hozni, hogy az immár több mint nyolcéves gépgyártói tevékenységünk miatt bármelyik korábbi ügyfelünkkel megromlott volna a kapcsolatunk.

A kereskedői hátterünk befolyásolhatja, hogy milyen típusú gépekre kapunk megbízásokat: sok tesztelő- és vizsgálóberendezést építünk, de jelentős arányban összeszerelő gépeket is – bár az autóiparban szinte nincs olyan gép, amelyben ne lenne tesztállomás is. Egyre inkább előtérbe kerül az adatgyűjtés kérdése is, alapvető elvárás lett a visszakereshetőség és a nyomon követés. A célgépépítést egy megszűnő cég tevékenységének az átvételével kezdtük meg, és az évek során eljutottunk oda, hogy a németországi Bosch-központ is rendelt tőlünk berendezést. Saját kezünkben van az alkatrészgyártás, így a minőség és a költség kézben tartása mellett a szállítási határidőkben is kevésbé függünk a beszállítóktól. A teljes gépészeti és villamossági tervezés mellett a programozást is házon belül végezzük el.

Hogyan jellemezné a hazai egyedi gépgyártó vállalkozásokat?

Könnyű most a gépgyártók élete, valószínűleg ezért is hígulhatott fel a szakma. Van 10-20 célgépgyártó vállalkozás, amelyek minden körülmények között minőségi munkát tudnak végezni, de sokan egyszemélyes előadásnak fogják fel a gépgyártást, és projektszerűen próbálnak gépeket építeni alkalmi csapatokkal, gyakran kérdéses körülmények között. Ilyen esetekben persze kevésbé beszélhetünk cégszerű működésről. Vannak megrendelők, amelyek csak úgy rendelnek gépet, hogy előtte meggyőződtek a beszállító kompetenciáiról, de egyesek – még nagynevű cégek is – háttér nélküli cégeket bíznak meg a gyártással. Jellemzően a 90-es évek vége óta működtetett minőségirányítási rendszerünk meglétét sem szokták számon kérni rajtunk, azt saját indíttatásból hoztuk létre, miként a környezetirányítási, valamint a munkahelyi egészség- és biztonságirányítási rendszereinket is. Létszámunkat tekintve nem vagyunk nagy cég, de sokkal komolyabb IT- és szervezeti háttér áll mögöttünk, mint a célgépgyártók zöménél. Például kezdetektől a Teamcenter PLM rendszer biztosítja a termékadatok megfelelő kezelését, ennek keretében történik a gépek tervezése, nem fordulhat elő például, hogy olyan komponens legyártásába kezdjünk bele, amit már időközben a tervezés felülírt, és SAP vállalatirányítási rendszer biztosítja a hatékonyságunkat immár több mint tíz éve.

Mit érdemes tudnunk az új cégközpontról?

Az ipari park sokkal egyszerűbb megközelíthetőséget tesz lehetővé. A 2004-ben átadott épületben teljes mértékben kicseréltük a gépészetet, és némileg az alaprajzot is megváltoztattuk. A minőségi munkavégzésre és a gyors szállítási határidőkre eddig sem lehetett panasz, de az elvállalható volumen terén most komoly előrelépéseket tudunk majd tenni, hiszen nagyobb gépsorokat is el tudunk vállalni. A hatalmas kereslet pozitív hozadéka az lesz, hogy a gyártási árbevétel meghaladja majd a disztribúciót, ebben a tekintetben csak az időpont kérdéses. Az új cégközpont szakmai rendezvények, tréningek megtartását is lehetővé teszi majd.

Milyen arányban áll a célgépgyártás bevétele a kereskedelmi forgalommal?

Jelenleg is a disztribúció az árbevételünk fő forrása, a bevétel nagyobbik része ebből az üzletágból származik, ugyanakkor a létszámunknak már több mint a fele a gyártáshoz kötődik. A gépgyártás és a forgácsolt alkatrészek bérgyártása jelenleg a forgalom kisebbik részét teszi ki, de gyorsabban növekszik, mint a kereskedelem. Több forgácsológép beszerzését tervezzük, mert azt látjuk, hogy nagy igény mutatkozik a kis volumenű minőségi bérgyártásra. Amely cégek fel is vállalnak ilyen megbízásokat, ott sem mindig evidensek olyan alapvető dolgok, mint a visszaigazolás, a rendben történő szállítás és a megfelelő dokumentáció. Örömteli, hogy ezen a téren is visszatérő ügyfeleink vannak.

Visszatekintve azt kell, hogy mondjam, hogy mikor közel 9 éve belevágtunk, gyorsabb fejlődésre számítottam a célgépgyártás terén, de mostanra elég szép eredményeket értünk el, és nem látok okot arra, hogy ne folytatódjon a fejlődésünk. Már most is a magyarországi célgépgyártók meglehetősen szűk elitjébe tartozunk. Az árbevétel terén még van hova növekednünk, és az új műhely lehetővé teszi, hogy végrehajtsuk az esedékes kapacitásbővítéseket is.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek