Japán nagyberuházás Magyarországon

Gyárat épít Miskolcon a Takata, ezer új munkahely jön létre

2013. november 16., szombat, 06:26

Címkék: auótipar beruházás beszállító gyártás légzsák Miskolc Miskolci Egyetem munkahely Takata

Gyárat épít Miskolcon a japán Takata cég, ezzel mintegy ezer új munkahelyet hoz létre - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű járműipari beszállító vállalat elnöke november 15-én a Parlamentben. A kormányfő az újságírók előtt szólt arról is, arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben a harmadik negyedévit is meghaladó mértékben bővül majd a magyar gazdaság.

Az új Takata-gyárról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Mercedes-Benzé óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon. A helyszínválasztás azt üzeni, hogy Miskolcnak és a régiónak van jövője - mondta. A jövő héten hivatalos látogatásra Japánba utazó miniszterelnök megjegyezte azt is, hogy a Miskolci Egyetem fejlesztésének tervei egybeesnek az iparfejlesztési elképzelésekkel.

 

A beruházás új lendületet adhat Miskolc iparának

 

Fontos vonzerő volt az egyetem

Stefan Stocker a tájékoztatón ismertette: komplett légzsákokat fognak gyártani az új üzemben. Kiemelte, hogy a magasan képzett munkaerő miatt választották Magyarországot, a miskolci helyszínt pedig azzal magyarázta, hogy a város egyetemével hosszú távú együttműködést akarnak kialakítani. A cégvezető utalt arra, hogy a Takata hosszú évek óta foglakozik autók és más járművek biztonsági eszközeivel. Hozzátette, bár a járművek biztonsági berendezései, felszereltsége évek óta jelentősen javul, Európa útjain ennek ellenére  évente mintegy 30 ezren veszítik életüket, ezért fontos a biztonsági berendezések folyamatos fejlesztése. Stefan Stocker aláhúzta: sok érv szólt amellett, hogy Magyarországon fektessenek be, a beruházás kapcsán magasan  képzett munkaerőre számítanak. A Takata elnöke kiemelte azt is, hogy a Miskolci Egyetemmel hosszabb távon gyümölcsöző együttműködésre törekszenek, és a beruházással a Takata Miskolc fejlődését is elő kívánja segíteni.

 

Komplett légzsákgyártást hoz Magyarországra a japán cég

 

A Takata vállalat

A Takata világméretben működő, multinacionális jűrműipari beszállító cég, globális székhelye Tokióban található. Saját tőkéje 41,86 milliárd jen, a 2013. március 31-én zárult pénzügyi évében a konszolidáltan számított értékesítései világméretekben 415,52 milliárd jenre rúgtak. (1 japán jen 2,211 forint, 1 amerikai dollár 100 jen.) A cég 20 országban üzemeltet különböző gyártórészlegeket, Magyarországon eddig nem volt jelen. A világon összesen 55 gyára van, ahol alkalmazottainak száma meghaladja a 36 ezer főt. A Takata elsősorban autóipari beszállítással foglalkozik, főként autó- és motor-légzsákokat, gyermeküléseket és repülőgépek biztonsági öveit gyártja. Európai központja Németországban, Frankfurt mellett van. A cég ügyfelei között található az Audi, a BMW és a Daimler is.


(MTI / Fotó: http://miskolcadhatott.blog.hu)
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek