Hatvanhatmillió terméket gyártott az Eckerle Magyarország 2016-ban

2017. február 20., hétfő, 16:22

Címkék: autóipar autóipari beszállító Bóly célgépek Eckerle fröccsöntés Kiskőrös Zalaegerszeg

Digitalizációval, automatizálással és az ergonómia fejlesztésével növelné a produktivitást az idei évben a kiskőrösi központú Eckerle, amely 25 éve tevékeny Magyarországon. A hazánkban négy telephellyel rendelkező vállalat ezáltal 15 százalékos forgalomnövekedést tervez 2017-re. Az Eckerle tavaly megközelítőleg 66 millió terméket állított elő hazánkban.

Sikeres évet zárt az Eckerle Magyarország 2016-ban: az Automotive, azaz a járműipari gyártás területen a bólyi telephelyen 37 millió, Zalaegerszegen 15,4 millió, míg Kiskőrösön 13,4 millió terméket állított elő a vállalat. A célgépek, kereskedelmi termékek, applikációk fejlesztésére specializálódott kiskőrösi Industrie ágazat pedig 6247 terméket gyártott.

A 25 éves kiskőrösi Eckerle gyáregység az Eckerle család első külföldi leányvállalata. Az alapítók 50 évvel ezelőtt lehetőséget láttak egy olyan egyszerűnek tűnő autóipari termékben, mint a szénkefetartó, melynek jelentős hányadát a járműipar használja fel. Az iparágban azóta is töretlen a növekedés, és jelenleg a világgazdaság egyik meghatározó ágazata. A hazai termékekre, majd a követő technológiákra (EC modulok), illetve non-automotive területekre (háztartási gépek) koncentrálva évről évre sikeresen tudták bővíteni termelési kapacitásukat Magyarországon. Az elmúlt negyed évszázadban a cég növekedése dinamikusabbnak bizonyult, mint a versenytársaké, így a cégcsoport 2011-ben további bővülési potenciált látott az SMT, 2014-ben pedig az Atlanta GmbH felvásárlásában. Ezek során került az Eckerle tulajdonába a bólyi, illetve a zalaegerszegi telephely, amivel ma már Császártöltésen, Bólyon és Zalaegerszegen is találhatóak Eckerle üzemegységek.

„Idei évünk egyik célja, hogy fejlesszük Automotive üzemeink produktivitását digitalizációval, ergonómiával, automatizálással, valamint bővítsük a célgép gyártáshoz szükséges kompetenciánkat a tavaly installált PDM[1] rendszerünkkel” – mondta el Hubina Péter,  az Eckerle cégcsoport európai automatizálási vezetője. Elmondta, hogy ezzel a fejlesztéssel minden műszaki megoldást, melyet az egyes telephelyeken a vállalat megvalósít, egyszerűen felhasználhatják majd jövőbeni projektjeiknél. A cégcsoport gazdaságilag eltérő tervekkel számol a hazai üzemeknél: egyes területeken stabilizál a vállalat és nem várható jelentős növekedés, de lesz olyan ágazat, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan 15 százalékos forgalomnövekedést terveznek.

Ilyen például Kiskőrös, ahol fontos szerepet tölt be az Automotive üzletág, mivel a hazai telephelyek között itt áll rendelkezésre a legnagyobb tapasztalat a termelésben (pl. QS, LOG, teljesítmény alapú termelés). Az Industrie üzletág fő profiljával – az egyedi célgépek gyártásával - szintén több mint 20 évnyi tapasztalatot mondhat magáénak. „Úgy gondolom, hogy sikerünk kulcsa a kollegák lojalitása és elkötelezettsége, tisztelete a szakma és a kihívások iránt” – vélekedik a vezető. „Emellett erőfeszítéseiket a menedzsment képzési lehetőségekkel támogatja, így lehetővé teszi a személyes előrelépést is” – tette hozzá.

Az Eckerle tapasztalataiból adódóan felismerte, hogy a fejlődés alapja a szakmai kompetencia, mellyel a termelés folyamatosan fenntartható és biztosítható. Az utánpótlás azonban számukra is fontos kérdés, éppen ezért a kiskőrösi üzem szoros kapcsolatban áll a helyi szakiskolákkal (pl. Wattay Szakképző Iskola), valamint a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetemmel a duális képzésen belül. Céljuk, hogy a szakembereket ezen oktatási intézményekből pótolják a jövőben. Természetesen tapasztalt mérnökökre is szükség van, őket az ország bármely pontjáról várja a cég az aktuálisan meghirdetett nyitott pozíciókra. Az országon belül versenyképes fizetést és jó szakmai fejlődési lehetőséget kínáló Eckerle-nél a dolgozók közel fele kiskőrösi lakos, a többi munkatárs Kiskőrös 20 km-es vonzáskörzetéből jár munkába. Jelentős a 10-15-20 éve munkaviszonyban álló dolgozók száma, de vannak olyanok is, akik a kezdetektől az Eckerle kiskőrösi üzemegységénél dolgoznak.[1] PDM (Product Data Management) - a termelésben lévő alkatrészek adatainak átlátható kezelése, ami segíti a projektmenedzsmentet. 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek