Erős évet zárt az európai szerszámgépipar

Stratégiai ágazat lehet az additív gyártás

2016. február 14., vasárnap, 15:12

Címkék: 3D nyomtatás additív gyártás CECIMO európa Kína szerszámgépipar

Az Európai Szerszámgépgyártók Szövetségének (CECIMO) adatai szerint az európai szerszámgépgyártás tavaly 2%-kal 23,3 millió euróra, a szerszámgépfogyasztás pedig 4%-kal 14,2 milliárd euróra növekedett. A környezetbarát tervezésről szóló Ecodesign Directive irányelv nem ad megfelelő kereteket a komplex ipari termékek előállításához.

Gazdasági helyzet és kilátások

A termékeinek több mint 40%-át az EU-n kívüli országokba exportáló európai szerszámgépipar erősen függ a globális gazdasági várakozásoktól, ezért a növekedés lassulása – különösen a feltörekvő piacokon – jelentősen visszaveti a termelésre vonatkozó előjelzéseket. Az Európában tapasztalható pozitív üzleti hangulat ugyanakkor támogatja a beruházásokat, és a külső piacok zsugorodását is kompenzálja. Ennek eredőjeként az európai szerszámgépgyártás 2015-ben mintegy 2%-kal növekedett, és a bővülés kitart még az idei évben is.

A szerszámgépkereslet 2014-es 10%-os emelkedése után tavaly már csendesebb mederben folyt tovább a növekedés. A 4%-os bővülés 14,2 milliárd eurós keresletet eredményezett, bár a gazdasági dinamika a harmadik negyedévben már lelassult. A következő négy évben az európai szerszámgépkereslet évente várhatóan 3,5% feletti ütemben bővül majd.

A belső fogyasztás fellendülése az importot is maga után húzta, és bár a gyenge euró fékezi az importgépek beáramlását, a behozatal további növekedése prognosztizálható. A statisztikák szerint 2015-ben a szerszámgépimport 4%-kal 9,2 milliárd euróra bővült.

Kína csökkenő növekedési üteme és néhány kulcsfontosságú feltörekvő ország recessziója miatt a globális gazdasági fejlődés továbbra is rendkívül törékeny. Az európai szerszámgépexport mindazonáltal 3%-kal 18,7 milliárd euróra emelkedett tavaly. A közel 200 célország közül a szerszámgépkeresletet meghatározó kulcsfontosságú országokban az európai szállítók piacvezetőnek számítanak, ami azt bizonyítja, hogy a gépek nemcsak versenyképesek, hanem sok esetben helyettesíthetetlenek is. A hatékony uniós kereskedelmi politika ennek ellenére továbbra is a piacszerzés egyik fő eszköze.

Politikai prioritások

Az európai szerszámgépipart világszerte a magas termelékenység és a minimális erőforrás-felhasználás fémjelzi. Az iparág és az ügyfelek számára a termelés hatékonyságának javítása a mindennapi munka kihívásainak szerves részévé vált. A szerszámgépipar ezért támogatja a környezetbarát tervezésről szóló irányelv (2009/125/EC) gyakorlati megvalósítását. Az Ecodesign Directive azonban eddig a szériagyártásban készített termékekre és fogyasztási cikkekre fókuszált, és számos ponton ellentmondásba került az egyedi, testreszabott gyártás igényeivel.

Erre tekintettel az európai szerszámgépipar továbbra is az irányelv által engedélyezett önszabályozó intézkedések meghozatalát javasolja, bár egy erősen heterogén és a termékeinek nagy részét exportáló ágazatban még az ilyen intézkedések végrehajtása is komoly veszélyeket hordoz magában. „A nehézségek közé sorolnám az elvárt piaci lefedettség elérését, ami a nem európai szerszámgépépítők és -importőrök bevonását is szükségessé tenné. A hiányzó piacfelügyelet és a szankciók hiánya is a sikeres kezdeményezés ellen hatnak – jelentette ki Jean Camille Uring, a CECIMO elnöke. – Egy összetett termékeket gyártó komplex ágazat csak ahhoz igazodó megközelítéssel szabályozható.”

A CECIMO az additív gyártás termelési környezetekbe történő zökkenőmentes beillesztését is támogatja, az ezt előremozdító és támogató keretfeltételek kidolgozására külön részleget is létrehozott, ami technológiai, üzleti, szabályozási és képviseleti szinten is aktív lesz. Fontos az additív gyártás szabályozási és politikai vonatkozású kihívásainak az uniós döntéshozókkal történő megismertetése is. Az additív gyártás egy multidiszciplináris, ágazatokon átívelő együttműködést igénylő terület, ezért a részleg minden érintett és érdekelt számára elérhető. „Az európai politikai döntéshozóknak az additív gyártást stratégiai szintre kell emelniük, és segíteniük kell a fejlesztések finanszírozását és a piaci elterjedést többek között a szabványosítás, a képzés, a minősítési és tanúsítási eljárások előremozdításával, valamint a szellemitulajdon-jogok védelmével” – magyarázta Filip Geerts, a CECIMO főigazgatója.

www.cecimo.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek