Egységben az erő

Rekord részvétel és majdnem 700 értékesített gép a világ legnagyobb szerszámgépipari házi kiállításán.

2015. március 16., hétfő, 09:04

Címkék: ctx beta 1250 tc DCM 270 U DMC 125 FD duoBLOCK DMG MORI DMU 100 P Házi Kiállítás Kovács Gábor Pfronten

A jubileumi év új részvételi rekordot is hozott a DMG Mori számára. A 20 év alatt a szerszámgépipar egyik legjelentősebb eseményévé vált pfronteni házi kiállításra idén 8 800 látogató volt kíváncsi. A kiállítás öt napja alatt csaknem 700 gép talált új gazdára.

A rendezvénynek külön pikantériát adott a DMG Mori Seiki Co. Ltd. által a német társaságra adott felvásárlási ajánlat. „Ez is azt bizonyítja, hogy a két vállalat útja immár örökre egybeforrt” – jelentette ki ezzel kapcsolatban dr. Rüdiger Kapitza, a DMG Mori Seiki AG vezérigazgatója. Elmondása szerint együtt jobb növekedési lehetőségek előtt állnak. 2014 a valaha volt legjobb évnek bizonyult az AG életében, és az ingatag politikai és gazdasági körülmények ellenére idén is növekedéssel számolnak. „Eltökélt célunk, hogy egy hosszú távon fenntartható vállalatot hozzunk létre, és ennek megvalósítása során elsősorban az üzleti partnerek és a dolgozók érdekei számítanak” – tette hozzá dr. Masahiko Mori, a DMG Mori Seiki Co. Ltd. vezérigazgatója.

A VDW előrejelzése szerint a globális szerszámgéppiac idén 7,3%-kal 63 Mrd euróra nő. A növekedés fő hajtóerejét továbbra is Ázsia adja (+9%), míg Amerikában 4,8, Európában 3,4% bővülés várható. Európán belül szinte minden meghatározó piacon növekedéssel számolnak, kivéve a szankciók által sújtott Oroszországot, ahol 11,6%-os csökkenés prognosztizálható. A szerszámgéppiacot globális szinten meghatározó ország Kína marad. Az innovációban hagyományosan élenjáró DMG Mori nem utolsósorban a 2015-re tervezett 21 világpremierrel szolgálja ki az egyre bővülő piaci keresletet. Négy világpremierrel már Pfrontenben is megismerkedhettek az odalátogatók, ahol a 6 000 m2-es kiállítási területen 72 működő high-tech gép várta az érdeklődőket.

CTX beta 1250 TC

Az akár 500 mm átmérőjű és 1210 mm hosszúságú munkadarabok komplett megmunkálására is alkalmas CTX beta 1250 TC már az eszterga-maró megmunkálóközpontok második generációját képviseli. Alapkivitelben 65%-kal gyorsabb előtolási sebességre (max. 50 m/min) képes, és az új B-tengelynek köszönhetően a munkatér 170 mm-rel bővült. A MAGNESCALE közvetlen mérőrendszerei kiemelkedő dinamizmust és pontosságot kölcsönöznek a gépnek. Az akár 80 szerszám befogadására is képes automata szerszámcserélő maximális rugalmasságot biztosít a klasszikus esztergálási munkafolyamathoz.

A gép alapvető elemének számító DirectDrive hajtású B-tengely ±120°-os fokozatmentes tartománnyal rendelkezik, és az új compactMASTER® eszterga-maró orsóval van felszerelve. A mindössze 350 mm-es hosszú, kompakt orsó 120 Nm-es nyomatékú. A döntött felületekhez és fúrásokhoz is használható standard szerszámok a gyártási költségeket is jelentősen csökkentik.

A negyedik generációs DMU 100 P és DMC 125 FD duoBLOCK®

Pfrontenben a duoBLOCK® széria két új tagja is bemutatásra került. A DMU 100 P duoBLOCK® nagy teljesítményű, nehéz megmunkálási folyamatokra és nagy pontosságot igénylő univerzális alkalmazásokra ajánlott. A különlegesen merev gépszerkezet és az intelligens hőmérséklet-szabályozás akár 30%-kal is növelheti a pontosságot. Az automata palettacserélő rendszer jelentősen csökkenti a beállítási időt. A DMC 125 FD duoBLOCK® ezenkívül az akár 1250 mm-es átmérőjű és 1600 mm-es magasságú komplex geometriák teljes maró-esztergáló megmunkálásához egy gyors forgóasztallal is rendelkezik.

A duoBLOCK® széria hagyományos előnye, hogy a külsőleg hozzáépíthető blokkok személyre szabott megmunkálási megoldások kidolgozását teszik lehetővé. A nehéz megmunkálási feladatokhoz ideális orsóválasztékban 2015 áprilisában válik elérhetővé az 1000 Nm nyomatékú és 9000-es fordulatszámú powerMASTER® 1000 és az 1300 Nm nyomatékú és 8000-es fordulatszámú gearbox orsó.

DCM 270 U

Bár a DMC 270 U fejlesztései már előrehaladott állapotban voltak, sokáig nem volt egyértelmű, hogy a szériagyártásra alkalmas gépet már a Házi Kiállítás során be lehet-e mutatni. Végül azonban a kimagasló pontosságú, dinamikus és intelligens hőmérséklet-szabályozással felszerelt öttengelyes megmunkálóközpont is a látogatók elé kerülhetett. Az akár 9000 kg-os munkadarabok megmunkálására is alkalmas gépnél a stabil szerkezet ±12 μm-es pontosságot eredményez. A gyors, helytakarékos palettacserélő, a futási idővel párhuzamosan végezhető beállítások, a 3000 x 1600 mm-es munkaterület és az automatizálási lehetőségek tovább növelik a gyártási hatékonyságot.

A kiállítás öt napjára tervezett 700 darabos értékesítés szinte hajszálpontosan teljesült, és a tavalyi 167,5 milliós eurós forgalom 177,1 millióra nőtt. A legtöbb megrendelés az Egyesült Államokból (11,7 millió euró), Kínából (10,4 millió) és Japánból (4,9 millió) érkezett.

www.dmgmori.hu

 

A pfronteni Házi Kiállítással szinte egyidőben új ügyvezetőt neveztek ki a DMG Mori Seiki Hungary Kft. élére. Az ügyvezető posztot a magyar DMG leányvállalat megalapításától ellátó Dorin Schäffer tavaly nyáron vette át a sanghaji képviselet vezetését.

Kovács Gábor eddig egy ipari termelékenységet támogató megoldásokat szállító multinacionális vállalat Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős kereskedelmi divízióját vezette. Hivatalosan február 1-től számít a DMG Mori Seiki Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek