Egyidejű kenés, hűtés és tisztítás

Szén-dioxid-hó befúvással a megmunkálási folyamatok termelékenységének jelentős növekedése érhető el

2018. március 21., szerda, 06:00

Címkék: acp felület felülettechnika felülettisztítás szén-dioxidos tisztítás tisztítás tisztítástechnológia

A megmunkálási művelet szén-dioxid-hó befúvással történő hűtésével jelentősen javítható a folyamat költséghatékonysága. Az acp által kifejlesztett, sorozatgyártásra is alkalmas quattroClean rendszer többek között a PEEK poli(éter-éter-keton) és az alumínium munkadarabok megmunkálása során is növeli a termelékenységet. A rendszer további előnye, hogy az alkatrészek és gépek sokkal tisztábban tarthatók.

Egyre elterjedtebbnek számít a hagyományos hűtő-kenő anyagok alternatívájának számító szén-dioxid-hó befúvás a megmunkálási folyamatok közbeni alkalmazása. Ennek oka részben az anyageltávolítás nagyobb aránya, ami növeli a termelékenységet, valamint csökkenti a berendezés kopását és az ehhez kapcsolódó leállásokat. A szén-dioxidot alkalmazó, úgynevezett kriogén hűtési eljárás csökkenti a termelési költségeket. Az acp által gyártott rendszer a későbbiekben CNC-gépekhez és megmunkálóközpontokhoz is integrálható.

Megbízható hűtés kopásmentes körkörös fúvókákkal

A quattroClean rendszer folyékony szén-dioxiddal működik, amely kémiai folyamatok, valamint biomasszából előállított energia melléktermékeként képződik, így ökológiai szempontból semleges. Szobahőmérsékleten kerül a kopásmentes, kétkomponensű, körkörös fúvókához. A szén-dioxid csak a fúvóka elhagyásakor változik folyadékból szilárd halmazállapotba, finom hókristályok formájában. A kristályokat ezután a körkörös sugár szuperszonikus sebességgel továbbítja a megmunkálási zónába. A közeg hőmérséklete ezen a ponton a 78 °C-ot is elérheti. A szabadalmaztatott sugártechnológia állandó nyomást és következetesen jó hűtési eredményeket biztosít, ezenkívül csak a kívánt hűtőhatáshoz szükséges szén-dioxid-mennyiség kerül felhasználásra.

A szabadalmaztatott sugártechnológia állandó nyomást és következetesen jó hűtési eredményeket biztosít, ezenkívül csak a kívánt hűtőhatáshoz szükséges szén-dioxid-mennyiség kerül felhasználásra

Száraz, maradékmentes megmunkálás

Mivel a szilárd halmazállapotú szén-dioxid szobahőmérsékleten szublimál, a folyamat teljesen száraz. Ennek következtében a keletkező forgácsok tiszták és szárazak, valamint teljesen újrahasznosíthatók. A száraz megmunkálásból az is következik, hogy a munkadarabok és a gépek is sokkal tisztábbak maradnak, és számos esetben a művelet után nincs szükség a munkadarabok további tisztítására. A tisztítási igényektől függően a modul gyorsan és hatékonyan integrálható a legtöbb megmunkálási folyamatba. A szén-dioxid-hó befúvással végzett hűtés további előnye, hogy az alkatrészek, például az orvosi műszerek, szennyeződésektől mentesen munkálhatók meg. Az alacsony hőmérséklet minimalizálja a munkadarab deformálódásának kockázatát is. Végezetül: a hűtő-kenő anyagok kezelésével, tárolásával és megsemmisítésével kapcsolatban sem merül fel semmiféle költség.

Külső hűtés a feljegesedés ellen

Más megoldásokkal ellentétben a quattroClean rendszerben a hűtés külsőleg történik, nem pedig a szerszámon keresztül. A nem abrazív és nem mérgező szén-dioxid-hó és sűrített levegő sugár könnyen fókuszálható, és pontosan oda irányítható, ahol arra a vágási él, a forgács és a szerszám környezetében szükség van. Ennek érdekében a szén-dioxid-hó fúvóka együtt halad a szerszámmal. A quattroClean rendszer a PEEK implantátumok és orvosi eszközök megmunkálása során is alkalmazható egyidejű kenésre, hűtésre és tisztításra. Egy másik jellemző felhasználási terület a fémmegmunkálás, ahol a rendszer az alumíniumból készült alkatrészek megmunkálásakor a forgácsolószerszámot hűti. A termelékenység mindkét esetben több mint harminc százalékkal növelhető a hagyományos hűtő-kenő rendszerekhez képest.

A quattroClean rendszer a PEEK implantátumok és orvosi eszközök megmunkálása során is alkalmazható egyidejű kenésre, hűtésre és tisztításra

Kompakt és célzott vezérlés

Moduláris koncepciójának köszönhetően a quattroClean rendszer könnyen adaptálható az ügyféligényekhez, és minimális helyigénnyel üzembe állítható. A folyamat paraméterei, például a sűrített levegő térfogatárama vagy a szükséges szén-dioxid mennyisége, optimálisan igazíthatók az adott alkalmazáshoz. Mindkét folyamatparaméter esetében külön-külön is módosítható a befúvás időtartama. Ez a nagy fokú rugalmasság teszi lehetővé, hogy a rendszer teljesen új alkalmazások, valamint a hagyományos rendszerekkel nem működő alkalmazások esetében is használható.

Doris Schulz

www.acp-micron.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek