Bővít az Alpine

Az Alpine japán cég 39 millió dolláros beruházással fejleszt Biatorbágyon

2015. január 16., péntek, 15:54

Címkék: Alpine autóipar Biatorbágy

Az Alpine japán tulajdonú elektronikai vállalat 39 millió dollár értékű beruházással fejleszti biatorbágyi gyárát, ezzel 2018-ig megduplázza termelési kapacitását és 500 új munkahelyet hoz létre.

A vállalat nemcsak új gyártósort telepít, hanem új technológiát is hoz Magyarországra, valamint kész növelni magyar beszállítói hányadát, ami újabb lehetőséget jelent a hazai kis- és közepes vállalkozások számára.

A kormány hamarosan stratégiai megállapodást köt az Alpine-nal és több más magyarországi japán vállalattal is, ezzel a jelenlegi négyről hétre emelkedik majd japán stratégiai partnereinek száma.

A külgazdasági stratégián belül a keleti nyitás politikájának egyik eredménye, hogy Magyarország az ázsiai és távol-keleti befektetések célpontjává vált. A japán befektetők főleg az autóiparban aktívak, a németek után ők a legnagyobb beruházók ebben az iparágban, így nekik is köszönhető az ágazat növekedése.

(forrás: Alpine Electronics)

Magyarországon 149 japán vállalat van jelen, közülük 46 folytat termelési tevékenységet. A japán cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg és több mint 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak az országban.

Az Alpine Electronics 17 országban van jelen és öt országban van termelő üzeme. Európán belül csak Magyarországon termel, jelenleg több mint 900 embernek ad itt munkát. 

Macui Jaszuki, az Alpine Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a japán anyavállalatot 1967-ben alapították. A társaság fő profilja az autókban használt audiotechnikai és hifi berendezések, valamint navigációs készülékek és kijelzők gyártása. Elsősorban prémium kategóriás gépkocsigyártók számára szállítja termékeit. A magyar leánycéget 1998-ban alapították Biatorbágyon. 

Elmondta azt is, hogy a 2008-ban kezdődött gazdasági világválság, valamint a 2011-es japán földrengés hatalmas károkat okozott a vállalatnak. A magyarországi gyártás is nagyot esett, de ebből a nehéz helyzetből sikerült felállni, és sikerült visszaállítani a gyártást, ennek a munkának az eredményeként valósulhat meg a mostani bővítés.

www.alpine.hu

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek