Biztonságos sorjátlanítás, tisztítás és szárítás 15 másodperces ütemekben

EcoCvelox – a nagynyomású vízsugaras sorjátlanítás és a kisnyomású alkatrésztisztító folyamatok innovatív kombinációja

2020. április 03., péntek, 06:00

Címkék: alkatrész tisztítás autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító Dürr Ecoclean EcoClean felület felülettisztítás oldószeres tisztítás tisztítás tisztítástechnológia

Az Ecoclean vállalat az EcoCvelox berendezését az alkatrészek sorjamentessége és részecske szintű tisztasága terén egyre növekvő igényekre való költséghatékony válaszként fejlesztette ki. A moduláris felépítése lehetővé teszi a berendezés egyedi igényekre való szabását, valamint jövőbeli bővíthetőségét, így a kombinált nagynyomású sorjátlanítás, tisztítás és szárítás egy kézben történő konfigurálását. Mindezek során 15 másodperces raklaponkénti ciklusidő valósítható meg. A nagynyomású sorjátlanítás gyors és egyszerű offline programozása egy CAD/CAM csatolófelületen keresztül valósul meg, az alkatrészek mozgatását pedig rendkívül dinamikus szállítórendszer végzi – az EcoCvelox mindezekkel új mércéket állít fel.

Hidraulikus és pneumatikus rendszerek, motorházak, szivattyúházak, szelepházak, fúvókák alkatrészei, hajtóműalkatrészek, kormány- és fékalkatrészek és más mechatronikus komponensek – hogy csak néhány példát soroljunk fel az olyan alkatrészek közül, amelyeknél egyre nagyobbak a sorjamentesség és a műszaki alkatrésztisztaság terén fennálló követelmények. Annak érdekében, hogy ez a két követelmény optimálisan teljesüljön, eddig különböző gyártók által készített berendezésekre volt szükség. Az Ecoclean GmbH most egy olyan innovatív berendezést valósított meg a moduláris felépítésű EcoCvelox berendezéssel, amelyben hatékonyan és helytakarékosan kombinálták az 5 tengelyes nagynyomású sorjátlanítást és a különböző alkatrésztisztító és -szárító folyamatokat. Az újdonság ugyanakkor nemcsak a rugalmasság terén állít fel új mércét, hanem az olyan paramétereket illetően is, mint az ütem- és folyamatidő aránya, a felszereltség, a felhasználóbarát kialakítás, a könnyű karbantarthatóság, valamint a berendezés rendelkezésre állása.

Az új EcoCvelox berendezés rendkívül gyors automatikával kombinálja a sorjátlanítás és tisztítás folyamatait, így ezek a folyamatok hatékonyan, egy berendezésen belül megvalósíthatók

Maximális rugalmasságának köszönhetően optimálisan hozzáigazítható a mindenkori szükségletekhez

A moduláris kialakítás lehetővé teszi a felhasználók számára a nagynyomású sorjátlanítást, valamint az alkatrésztisztítást és -szárítást kombináló berendezés egyedi konfigurálását, valamint igény szerinti bővítését. Lehetőség van a berendezést a gyártó más, akár már meglévő termékeivel kombinálni, így például lehetőség van arra, hogy nagymértékű olajlerakódás esetén oldószeres tisztítás kerüljön alkalmazásra a sorjátlanítás előtt. Az EcoCvelox különböző standard moduljai 200 × 200 × 200 mm-es alkatrészekre vannak méretezve, amelyek raklapokon kerülnek a berendezésbe. Ez a méretezés az általános ipari felhasználás nagy részét lefedi.

A különböző folyamatok felszereltsége emellett alkatrész-specifikusan is igazítható. Így például lehetőség van arra, hogy a nagynyomású sorjátlanítás szabványos egyorsós eljárással, max. 1 000 bar nyomáson (szükség esetén max. 3 000 bar nyomáson) történjen. A komplexebb sorjátlanítási műveletekhez opcionálisan egy NNY pisztoly áll rendelkezésre, amely akár öt különböző szerszámmal is felszerelhető. A szerszámcsere mindössze 1,5 másodperc alatt megvalósítható. Az orsóhoz és NNY pisztolyhoz szükséges szerszámok méretezése alkatrész-specifikusan is történhet, valamint lehetőség van 3D nyomtatóval történő gyártásra is. Az alkatrésztisztításhoz injektáló árasztó mosás, fecskendező tisztítás és célzott öblítés áll rendelkezésre, amelyek kombinálhatók is egymással. A szárítás nagysebességű lefúvatással és/vagy vákuumszárítással történik, amelynél a lefúvató szárítás egy tisztítómodulba is beépíthető.

A sorjátlanító folyamat történhet szabványos egyorsós eljárással, vagy pedig opcionálisan, akár öt sorjátlanító szerszámmal felszerelhető pisztollyal is. Mindezek során 15 másodperces raklaponkénti ciklusidő valósítható meg

CAD/CAM csatolófelület a sorjátlanítás egyszerű programozhatósága érdekében

A sorjátlanítás terén abszolút újdonságnak számít az integrálható CAD/CAM interfész, amellyel napjainkban többnyire minden szerszámgép fel van szerelve. Ez lehetővé teszi, hogy a berendezés átvegye az alkatrészek adatait a nagynyomású sorjátlanítás programozásához. Ez pedig nemcsak offline módon történhet, a berendezés vezérlésébe beolvasva, hanem a hagyományos teacheléssel összehasonlítva sokkal egyszerűbb és gyorsabb módon. Ezenkívül ahhoz is hozzájárul, hogy az új alkatrészek sorjátlanító folyamatai a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legkisebb ráfordítással implementálásra kerüljenek. A munkadarab-felismerés többek között beépített kamerarendszerrel is történhet. Ennek köszönhetően az 1-es tételméretű alkatrészek sorjátlanítása hatékonyan és gazdaságosan elvégezhető.

A munkadarabok tisztítása és szárítása különálló alkatrészként történik. Ehhez olyan folyamatok állnak rendelkezésre, mint az injektáló árasztó mosás, fecskendező tisztítás, célzott öblítés, valamint nagysebességű lefúvatás és/vagy vákuumszárítás

14,5 másodperces folyamatidő 15 másodperces ütemidőknél

A standard kialakításnál egy Y tengely végzi az alkatrészek mozgatását a sorjátlanító folyamathoz. A nagy termelési kapacitás és az ebből eredő szigorú ütemidő-követelmények kielégítése érdekében lehetőség van arra is, hogy a modul fel legyen szerelve egy második Y tengellyel is. Így párhuzamosan történhet a be- és kirakodás, valamint a feldolgozás. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a 14,5 másodperces folyamatidő csaknem megegyezik a 15 másodperces ciklusidővel. Ez egy második, párhuzamosan működő munkakamrával valósítható meg a tisztító- és szárítómodulban is.

A raklapokat egy beépített szabványos, rendkívül dinamikus lineáris szállítórendszer szállítja a különböző feldolgozóegységek között, amely kopásmentes motorral van felszerelve. Ez a szállítórendszer négy-öt méter/másodperces sebességgel szállítja az alkatrészeket a következő állomáshoz. Ez úgyszintén hozzájárul a berendezés hatékony munkamódjához. A berendezés berakodása történhet automatizáltan, rakodóportál vagy robot segítségével, de manuálisan is.

Legalább 50%-kal hosszabb szerszámélettartam

A nagynyomású sorjátlanításnál használt szerszámok az eljárás jellegéből adódóan szükségszerűen kopásnak vannak kitéve, ami a nyomás csökkenését eredményezi. Ebből az következik, hogy a szerszámokat bizonyos üzemóraszám elérését követően ki kell cserélni. Az új EcoCvelox berendezésnél a szabadalmaztatott szoftver, valamint a nagynyomású szivattyú frekvenciaváltóval való felszerelése azt eredményezi, hogy a folyamatnyomás mindig megfelelően korrigálásra kerül. Ennek a nagy nyomás folyamatos hozzáigazítására kidolgozott ügyes megoldásnak köszönhetően legalább 50%-kal nő a szerszámok élettartama, ami a berendezés rendelkezésre állását is meghosszabbítja. A szerszámok gyors és hatékony cseréje érdekében a sorjátlanító modul egy oldalsó karbantartási ajtóval van felszerelve. Innen jól hozzáférhető mind az orsó lándzsája, mind pedig a nagynyomású pisztolyhoz használatos szerszámok.

Az új, intuitív kezelőpanel 19 hüvelykes lapos képernyőjén (HMI) teljes mértékben áttekinthető a berendezés valamennyi modulja, mégpedig külön-külön és összképében is, akárcsak egy okostelefonon

Ügyes megoldás az egyszerű és hatékony kezelés érdekében

A nagymértékű folyamatbiztonsághoz és a berendezés rendelkezésre állásához az új, intuitív felhasználói felület is hozzájárul. A 19 hüvelykes lapos képernyőn (HMI) teljesen áttekinthető a berendezés valamennyi modulja, mégpedig külön-külön és összképében is, akárcsak egy okostelefonon. Ha valahol probléma lép fel, a képernyőn megváltozik a modul színe – például sárgáról pirosra. Mivel a HMI-be be van kötve a digitális dokumentáció is, így elegendő röviden megérinteni az adott modult az érintőképernyőn, s máris az eljárástechnológiához, folyamatábrához vagy bekötési rajzhoz jutunk, amelyen jól áttekinthetően vannak ábrázolva a beépített komponensek, a „meghibásodott” alkatrész, például egy szivattyú, pedig színesen ki van emelve. Ha megérintjük az adott alkatrészt, akkor újabb részletes adatokhoz jutunk vele kapcsolatban. A különböző funkciók – mint például az egyes komponensek ki- és bekapcsolása – nemcsak a hibák gyors és intuitív megtalálását teszi lehetővé, hanem ezen túlmenően világos információkkal szolgál a probléma megoldásához is. A digitális dokumentációba integrált kopó- és pótalkatrészlisták ezenkívül az esetlegesen szükséges alkatrészrendelés egyszerű és gyors lebonyolításában is segítségünkre vannak.

Rendkívüli rugalmasságának és konfigurációjának, valamint folyamatkialakításának köszönhetően az EcoCvelox hatékonyan, egy berendezésbe integrálva elégít ki minden követelményt a sorjátlanítás, tisztítás és szárítás terén. Az elhasznált levegő kiküszöbölése érdekében a berendezés igény szerint energiahatékony légkeringető rendszerrel is felszerelhető.

Ecoclean GmbH

Böhm Gergely

Tel.: +36 70 4343014

gergely.boehm@ecoclean-group.net

www.ecoclean-group.net

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek