Bebocsátás a gépek paradicsomába

Idén is az innovációé a főszerep a DMG/Mori Seiki-nél

2013. február 07., csütörtök, 15:03

Címkék: CNC Dixi DMG esztergálás fémipar forgácsolás marás megmunkálás Mori Seiki Open House Pfronten szerszámgép szerszámtechnika

A DMG/Mori Seiki házi kiállításának – a hagyományoknak megfelelően – a Deckel Maho dél-németországi, pfronteni gyáregysége adott otthont idén január 29. és február 2. között. Az idei évben az „Open House” rendezvény 4300 m2-en több mint 70 high-tech gépet, köztük 6 világpremiert, az NLX sorozat 3 európai premierjét és 9 innovációt sorakoztatott fel.

A DMG/Mori Seiki év eleji szakmai seregszemléje több szempontból is a rendezvényszervezés csúcsa, még akkor is, ha az alapszituáció ennek első pillantásra ellentmond. Ki gondolná, hogy az Alpok – síléc nélkül – depressziós hangulatba ringató, fagyos vagy éppen ködös-nyirkos északi szegletébe bárki is elzarándokolna szerszámgépeket mustrálni – éppen januárban… Pedig évről évre több ezer szakember keresi fel a német-japán gyártópartnerek nagyszabású rendezvényét egyrészt azért, mert – jó időzítéssel – valamennyi nagy európai szakvásárt megelőz, másrészt pedig a gépeket és gyártásautomatizálási megoldásokat éppen Pfrontenben lehet a legalaposabban megismerni. A kiváló alkalom adtán magunk sem tehettünk másképpen – a nagy hegyek közé utaztunk, hogy meghallgassuk, mit gondolnak a jövőről a DMG/Mori Seiki vezetői, majd élőben nézzük meg azokat gépeket és automatizálási megoldásokat, amelyekről gyártó képviselői büszkén számoltak be.

 

 

Csapatjáték

– Az együttműködés az innovációt erősíti – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást dr. Rüdiger Kapitza, a Gildemeister AG igazgatótanácsának elnöke. Mint mondta, az esemény a két vállalat sikeres kooperációját hivatott méltatni, amelynek köszönhetően az idei évben újabb technológiai megoldásokat és fejlesztéseket mutathatnak be. Az igazgatótanács elnöke kifejtette: a jövőben a nemzetközi, elsősorban kínai gyártási kapacitások további bővítése a cél, valamint a 2013/14-es időszakra a közös gyártás fejlesztése áll a vállalatpolitika „tennivalók” listájának első helyén. Bejelentették: a két vállalat 37 európai technológiai központjának működését összehangolják, és ez az operatív centralizáció nem csak virtuális lesz: látványtervek mutatták be az új, Svájcban épülő cégközpontot, amelyből a DMG/Mori Seiki európai szervezetét irányítják majd.

Fejlesztésekből felhasználói eredményesség

– Az elmúlt évek gazdasági körülményei következtében a szerszámgépek globális piacán hozzávetőlegesen 15 százalékos árdrágulás következett be. Olyan körforgás alakult ki, amelyben az alapanyagok árai, az adók és a szállítási költségek egyaránt megemelkedtek – értékelt Rüdiger Kapitza. Hozzátette: ez a folyamat a kisebb berendezések esetében nem különösebben örömteli hír. Ugyanakkor a 2013-as év innovatív fejlesztései kiemelt programként szerepelnek a két vállalat portfóliójában. A Gildemeister AG igazgatótanácsának elnöke a fejlesztések egyik legfőbb kihívásának az automatizáláshoz elengedhetetlen modern kommunikáció kialakítását nevezte. – A két vállalat együttműködésében kiemelten jónak tartom, hogy mindenki tudja mi a dolga, ki mit csinál. Éves szinten mindkét vállalat 50-50 millió eurót fordít fejlesztésekre, így nem csoda, hogy 2013-ra is 27 innovációval készülünk, amelyek mind közös fejlesztések. Ugyancsak az idei év programja az energiahatékonyság növelése, amely a felhasználók hatékonyságát, eredményességét nagyban növeli. Gépeink jelenleg – a korábbi értékekhez mérten – 25-30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak átfogó energiakoncepciónknak köszönhetően – mondta Rüdiger Kapitza.

Építkeznek

A Gildemeister AG és Mori Seiki a 2009-es partnerség létrejötte óta a nagyobb, elsősorban növekvő piacokon közösen növeli gyártókapacitását. Ennek köszönhetően az USA-ban, Mexikóban és Brazíliában több mint 7 százalékos, Oroszországban és Indiában 9,5, illetve 9,4 százalékos, míg Kínában 11,7 százalékos növekedést értek el. A Gildemeister AG igazgatótanácsának elnöke elmondta: a kínai piac meghódítására már régóta vártak, így nagy előrelépést jelent az új gyár (Tianjin) 2013 októberére tervezett megnyitása. Emellett a vállalat az idei évben két további gyárát nyitja meg az USA-ban, illetve Németországban.

Közelebbről, kedvezőbb áron

Masahiko Mori, a Mori Seiki Co. Ltd. elnöke is az innováció fontosságára hívta fel a látogatók figyelmét. Megjegyezte: a jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy új gyárakat létesítsenek, mert a szállítási költségeket megspórolva akár 15-18 százalékkal is kedvezőbb áron kínálhatják a gépeiket a felhasználóknak. A japán szakember tájékoztatása szerint a két vállalat együttműködése rendkívül jól alakul. Az értékesítési és a szerviztevékenységek világszerte közösen fejlődnek és növekednek.

Hatékonyan a hatékonyságért

Christian Thönes, a Gildemeister AG igazgatótanácsának tagja is az online kommunikáció jelentőségére hívta fel a figyelmet, ami a magas fokú automatizáltsághoz vezető út egyik mérföldköve. A gyártók tervei szerint 2013 végére teljesen automatizált rendszerrel szeretnének dolgozni. Thönes elmondta: gépeik napi 24 órában teljesítenek szolgálatot, ezért rendkívül megbízható és nyomon követhető automatizálási megoldást építettek ki, amely alkalmazkodik rugalmas gyártási portfóliójukhoz is, hiszen a két vállalat egyre jobban kiszélesíti termékskáláját. – Sanghajban a közelmúltban megnyitott gyárunk ugyancsak automatizált megoldásokkal dolgozik, ami energiatakarékossági szempontból is innovatív. Egy ilyen működési koncepcióval nem csupán a környezetünkért tehetünk valamit, hanem stabil fenntarthatóságot tudunk biztosítani, ami nagyobb bevételt eredményez. Egy speciális szakértői csapatunk kifejezetten az energiagazdaságos megoldások fejlesztésére összpontosít. A közepes méretű gépek esetében a cél, hogy 4 és 30 százalék között takarítsunk meg energiát – mondta Christian Thönes. Az esemény megnyitójának zárásaként Rüdiger Kapitza úgy folgamazott: kiállításuk célja, hogy ügyfeleik megismerkedhessenek a termékportfólióval, és felfedezzék azokat a haladó megoldásokat, amelyek révén nagyobb produktivitást érhetnek el munkájukban. Hozzátette: technológiai szemináriumaikon különféle megoldásokat mutatnak be, a termelés optimalizálását szolgáló, jövőbe mutató technológiáktól az automatizált gyártási folyamatokig.

 

A gyárban

Az idei évben az „Open House” rendezvény 4300 m2-en több mint 70 high-tech gépet, köztük 6 világpremiert, az NLX sorozat 3 európai premierjét és 9 innovációt sorakoztatott fel. Most első alkalommal egy külön – 680 m2-es – területen kialakított bemutatóterem fókuszált az automatizálási megoldásokra. A kiállítást idén energiahatékonysági, automatizálási, repülőgépi-pari és autóipari témában tartott szemináriumok kísérték. A DMG/Mori Seiki újdonságait cikksorozatunkban mutatjuk be. Elsőként az új DIXI 210 P típust, amely pontosságáról Masahiko Mori, a Mori Seiki elnöke úgy fogalmazott: képzeljük el, hogy gyalogszerrel elindulunk egy 1 kilométer hosszú egyenesen, és 15 cm-nél kisebb eltéréssel tudjuk tartani annak vonalát.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek