Automatizált gyártósori ellenőrzés robotkarokkal

Rugalmas és gyors megoldás a gyártósorba integrált 3D-s mérési folyamatokra

2015. május 18., hétfő, 06:00

Címkék: i-Robot ipar 4.0 ipari robot mérőszoftver metrologic group Werth Magyarország Kft.

A gyártási idő csökkentéséhez – az ütemezési problémáktól a legkisebb segédanyagokig – a gyártási lánc minden pontján találhatunk megoldást, de ezek között a megoldások között hatékonyságban és hasznosságban meglepően nagy különbségek lehetnek.

A Metrologic Group által kifejlesztett robotizált 3D mérés egy gyártósorba integrálható, hatékony, automatizált mérési folyamattal gazdagította a sikeres alkalmazások sorát. A Metrolog X4 i-Robot mérőszoftverről a hazai forgalmazó Werth Kft ügyvezetője, Csontos Tamás beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor:Milyen rangosabb díjakat nyert már el a i-Robot mérőszoftver nemzetközi szinten?

Csontos Tamás – A Metrologic group a 2014-es németországi Control kiállításon mutatta be a Metrolog X4 i-Robot szoftverét, mely a párizsi ENOVA kiállításon bekerült az innovációs termékek döntőjébe.

A robotkarokkal végzett gyártósori automatikus ellenőrzés ismét egy lépést jelent az ipar 4.0 koncepciója irányába?

Mint jövőbe tekintő cég a Metrologic group kutatás és fejlesztés csapata már 2011-ben kezdte fejleszteni a Metrolog X4 i-Robot szoftvert, amikor az ipar 4.0 koncepció még elméleti szakaszban sem járt. A Metrologic mindig is vezető volt a “state of the art” típusú szemléletben melyet jól alkalmaz az áttörést hozó a 3D méréstechnika megoldásokban mely teljes mértékben illeszkedik a termeléshez. A Metrologic group által Robotokra alkalmazható inspekciós megoldásban a 4.0 jelenleg teljesen integrált, és más eszközökhöz is elérhető.

Milyen szektorok és alkalmazási területek számára ajánlott a mérőszoftver?

 A Metrolgic X4 szoftvere jelenleg egyedülálló módon kombinálja a nagy számítási teljesítményt és nagyfokú funkcionalitást, így bármilyen iparágban megoldást nyújt a 3D-s mérési feladatokra kezdve az egészen kis daraboktól, mint az óra fogaskerekei, a karosszéria vizsgálaton keresztül egészen egy repülőgép complex hajtóműéig. E megközelítés  i-Robot funkciókkal egyesítve segít leendő és már meglévő ügyfeleinknek a termelési  és vizsgálati folyamatok fejlesztésében.

Hogyan szinkronizáljátok a mérési ciklusokat a robot mozgásával?

Bár van rá lehetőség, hogy a mérési folyamatokat és a robot mozgási pályáit külön szinkronizáljuk, azonban a szoftver által kínált megoldás lényege pont azon alapul, hogy erre nincs szükség, hiszen a robot mozgását és az egyes pozíciókhoz tartozó mérési feladatelemet, valamint a kiértékelést a Metrolog X4 i-Robot a beépített moduloknak köszönhetően teljesen automatikusan végzi. Ez az első 3D mérőszoftver mely képes a robotkar pozícionálást, a pontfelhő analízist és a jegyzőkönyv készítést egyetlen szoftver segítségével elvégezni.

Új alkatrész gyártásának megkezdése előtt milyen programozás és beállítás szükséges a robotpálya, a szkenner és a kamerák kapcsán?

Egy új darab vizsgálatánál egyszerű dolgunk van, hiszen a koordináta mérőgépek programozásához hasonlón tudjuk a programot módosítani, akár a CAD modellből kinyerve a szükséges adatokat. Abban az esetben, ha nem csak a vizsgálandó darab, hanem a vizsgálati módszer is változik, akkor a standard Metrolog X4 installációs lépéseket használjuk, vagyis kiválasztjuk a megfelelő robotot és vizsgáló fejet, elemenként építve fel a teljes mérőrendszert a szoftveren belül.

Meglévő gyártósorok és robotcellák is átalakíthatóak a mérési feladatra?

Természetesen! A Metrolog szoftvere kompatibilis tetszőleges típusú robottal, hiszen egy termék alapú megközelítésről van szó (szemben az egyedi projekteket kiszolgáló célszoftverekkel) melyet a polcról levéve a már meglévő in-line rendszerbe integrálhatunk. Ezen túlmenően a rugalmasság és a magas szintű programozhatóság lehetővé teszi komplex felügyeleti rendszerek kiépítését mely on-line kapcsolattal folyamatos real-time adatokat szolgáltat. 

www.werth.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek