Automatizálnak a kicsik és a nagyok

Idén is nagy sikerrel zárultak az immár hagyományosnak tekinthető Komax Thonauer Technológiai Napok

2018. október 12., péntek, 06:00

Címkék: autóipar autóipari beszállító kábel kábelcsupaszítás kábelkonfekcionálás kábeltechnológia Komax technológiai napok Thonauer vezetékek

A jó gyakorlatok megismerése és a kapcsolatépítés lehetősége minden évben nagyszámú érdeklődőt vonz ősszel Budakeszire. Az idén szeptember 11–14. között megtartott Technológiai Napokon bemutatott legmodernebb kábelfeldolgozó gépek és gyártóberendezések olyan megatrendekre kínálnak megoldást, mint a napjainkban minden gyártó cég életét megkeserítő munkaerőhiány.

„Nagyon elégedettek vagyunk az idei Technológiai Napok eredményével, mert nemcsak nagyszámú, de egyben minőségi látogatókat is köszönthettünk Budakeszin a rendezvény négy napja alatt – jelentette ki Alföldy-Boruss Áron, a Komax Thonauer Kft. ügyvezető igazgatója. – Minden értékesítő kolléga talpon volt, mert a vendégek konkrét kérdésekkel és beruházási tervekkel érkeztek – az aktuális feladatokon túl tehát már a 2019-es beszerzésekről is tudtunk egyeztetni. Számomra ez annak a jele, hogy az autóipar számára kínált kábelfeldolgozó megoldások piacán a továbbra is az elmúlt időszakban tapasztalt bővülés várható. A vendégeink nagy része termelésnövekedésről számolt be, vagyis jelentős, akár 30-40 százalékos mértékben emelkedett a megrendelésállományuk. A képzett munkaerő hiányában ennek csak nagyarányú automatizálással lehet megfelelni. A munkaerőhiány tehát piaci változásokat indított be.”

A munkaerőhiány hatásai

Nemcsak azok ruháznak tehát be automatizálási rendszerekbe, akik külföldi tőkét tudnak bevonni, vagy nagy szériaszámokkal dolgoznak, hanem azok a kis- és középvállalkozások is, amelyek eddig kézi összeszerelésre alapozták az alacsonyabb volumenű gyártást. Ennélfogva nagyon felértékelődött a kisgépek piaca. A kábelfeldolgozó gépekre specializálódott vállalat erre úgy készült fel, hogy a kisebb, maximum 10 ezer euró értékű gépek (például asztali csupaszító vagy krimpelő berendezések) már készletről elérhetők mindenki számára.

A látogatók között nagy számban fordultak elő új ügyfelek, részben a már meglévő ügyfelek beszállítói. A munkaerőhiányt ugyanis több cég úgy próbálja orvosolni, hogy bizonyos gyártási feladatokat kiszervez akár több száz kilométerre található beszállítókhoz – amelyek erre természetesen beruházásokkal reagálnak. „A keresletet tovább növelheti a BMW gyár felépítése is – nem feltétlenül a beszállítói volumen növekedése, hanem az általa tovább erősített munkaerőhiány miatt. Ez utóbbi ugyanakkor bennünket is érinthet, hiszen a növekedési és fejlődési terveink szerint mi is nagyszámú szakemberrel kívánunk bővülni, akikért már egy újabb versenytárssal kell majd megküzdenünk” – tette hozzá Alföldy-Boruss Áron.

Favorit gépmodellek a Technológiai Napokon

A manuális gyártás leáldozóban van, ezért a Technológiai Napokra kilátogatók nagy érdeklődést mutattak a Komax Mira 340 és 230 asztali csupaszítógépek iránt. A nagy keresztmetszet-tartományt lefedő gépcsaládban egyaránt megtalálhatók a mechanikus, illetve a komplexebb kábeltípusokhoz ajánlott forgófejes változatok. A széria egyik modellje a bevágások felismerésére is képes, ha tehát a kések rosszul záródnak és elemi szálat vágnak át, a beépített minőség-ellenőrző rendszer felismeri a hibát. A selejt korai felismerése komoly idő- és költségmegtakarítást eredményezhet. A gépcsalád innovációi közé tartozik az érintőképernyő és az okoseszközök logikájához hasonló kezelőfelület. A gyártó ezáltal közelebb került az Y és Z generációk elvárásaihoz, a rendszer ugyanis intuitív módon megismerhető. A szakmai napok során több ügyfél számolt be arról, hogy a modernebb géppark a fiatalabb munkaerő megnyerésében és megtartásában is segít.

Számos látogató érdeklődését keltették fel a Sylade 7H kézi és Sylade 7bt asztali lézeres csupaszítógépek is. Az elsősorban a légiipari gyártásra specializálódott francia Laselec cég fejlesztése autóipari szerelőtábláknál is képes felgyorsítani a kábelek csupaszítási feladatát. A gépek elsődleges felhasználói a repülőgépipari beszállítók vagy az olyan autóipari vállalkozások, amelyeknél a hagyományos késes csupaszítás nem jelent megfelelő megoldást a kábel szerkezete miatt, ezért a lézer precizitására van szükség.

A Komax Alpha 530 automata krimpelőgép már a nagy volumenű kábelgyártás egy robusztus mindenese. A Technológiai Napok során bemutatott új vezérlő a csupaszítógépeknél már leírt érintőképernyőre és intuitív működtetésre épül. Az ipar 4.0 koncepció szellemében kifejlesztett berendezés minden gyártási adatot megfigyel és rögzít, a szerszámcsere felgyorsítása pedig az átállási időket csökkenti. A kötegnagyság és a gyártási volumen beállítása után a Komax Alpha 530 krimpelőgép teljesen alkalmas emberi beavatkozás nélküli működésre is.

Kompetencia-központ Budakeszin

A kábelfeldolgozó gépek iránti növekvő kereslet nagy változásokat indított el a Komax Thonauer Kft. életében is. Már építés alatt áll a cég új, 4 300 m2-es telephelye, amely a leendő irodaházat és szereldét is magába foglalja. A költözés tervezett időpontja 2019. április. A magyarországi képviselet Komax kompetencia-központtá vált, vagyis Budakeszin tervezik és gyártják azokat a kábelfeldolgozó gépeket, amelyekkel nagyfeszültségű kábeleket lehet feldolgozni az elektromos meghajítású gépjárművek számára. A világpiacra is hatással lévő feladat miatt a cég 2023-ra a mostani 40 főről mintegy 100 főre kívánja növelni az alkalmazotti létszámot.

Molnár László


Látogatói vélemények

Sándor Ferenc műszaki koordinátor és karbantartási vezető, Industrie Elektrik Kft.

Harmadik alkalommal látogattam el a Technológiai Napokra, főleg a kapcsolatépítés lehetősége és az új termékek megismerése vonz vissza évről évre. Idén a Komax Mira csupaszítógépek mellett a krimpelőprések keltették fel a figyelmemet. Autóipari elektromos alkatrészeket gyártó cégként most bőven el vagyunk látva megrendelésekkel, ebből kifolyólag az automatizálási megoldások bemutatását is rendkívül hasznosnak tartottam. Kiválóan megszervezett rendezvényen vehettünk részt, mint eddig mindig.

Krékity Krisztián műszaki vezető, CabTec Kft.

Régi partnernek számítunk a Komax Thonauer számára, és a rendezvényre is már a második alkalommal látogattam el. Idén leginkább a nagy keresztmetszetű krimpelés és kábelfeldolgozás, valamint a csupaszítás technológiai lehetőségeiről szerettünk volna egyeztetni a cég szakértőivel. Konkrét beruházási terveink vannak, és sikerült is ezeket megbeszélnünk. Rendszeresen részt veszünk hazai és külföldi szakmai eseményeken, így ki merem jelenteni, hogy látványos és professzionális rendezvényen vehettünk részt – a hagyományteremtés révén elmondható, hogy ez már megszokott színvonalnak számít Budakeszin.

Berecz Norbert műszaki vezető, Jürgenhake Kft.

Tavaly látogattam el először a rendezvényre, és az akkor szerzett jó tapasztalatok idén is visszacsábítottak. Időközben a német kollégákkal is jártunk a bemutatóteremben, most szeptemberben a termékújdonságokat szerettem volna közelebbről szemügyre venni. A Technológiai Napok idén is hozták a megszokottan magas színvonalat, mindig mellettünk volt a cég egy szakértője, és a felvetett terveinkre is nagyon segítőkészen reagáltak. A bemutatóteremben kiállított Komax Alpha 530 automata krimpelőgépen láttunk olyan tartozékokat, amik a mi gépünkön nincsenek meg, és sikerült egyeztetnünk arról, hogy ezek a kiegészítők miképpen gyorsítanák fel a termelést a mi gyárunkban.

Tóth István fejlesztőmérnök, LightTech Lámpatechnológiai Kft.

Speciális lámpák gyártásával foglalkozó cégünk mintegy 18-20 éve van már kapcsolatban a Komax Thonauer Kft.-vel. A Technológiai Napokon is jártam már korábban többször is, jellemzően kollégákkal látogatunk el a rendezvényre. Üzemünkben főleg a vezetékek darabolásával, csupaszításával, saru rögzítésével kapcsolatos technológiák találhatók meg. Jelenleg egy Komax Kappa 315 vágó-csupaszító gép beszerzése van folyamatban, ezenkívül a Sylade asztali lézeres csupaszítógépek is felkeltették a figyelmünket, ezek ugyanis alkalmasak lehetnek az üvegszál szigetelésű vezetékek megmunkálására is. A Technológiai Napok során ezt egy próbadarabbal ellenőrizhettük is. Számos szakmai rendezvényen megfordultam már, és véleményem szerint a színvonal nem hagyott kivánnivalót maga után.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek