A szennyeződésen múlik

Oldószeres tisztítás tartósan és gazdaságosan

2017. november 21., kedd, 06:00

Címkék: alkatrésztisztítás autóipar autóipari beszállító EcoCCore EcoClean felület felülettisztítás gyógyszeripar oldószeres tisztítás tisztítás tisztítástechnológia

Az alkatrészek tisztaságára vonatkozó előírások ma már számos ágazatban maguktól értetődők. Elsősorban a tisztítóközeg kiválasztásától függ, hogy ezeknek a követelményeknek a teljesítéséhez milyen pénzügyi, műszaki és személyi ráfordítás szükséges. A szennyeződéstől függően itt az oldószerek jelentik a gazdaságosabb és tartósabb alternatívát.

Az alkatrészek ipari tisztításának alapvetően az a feladata, hogy biztosítsa az utána következő folyamatokhoz (pl. festéshez, hegesztéshez, ragasztáshoz, összeszereléshez), illetve a termékek tartósan kifogástalan működéséhez szükséges tisztaságot. A meghatározott tisztasági specifikációk ezért ma egy alkatrész előírásánál éppen úgy maguktól értetődőnek számítanak, mint a méret és a tűrések. A tisztítás legtöbbször nedves kémiai eljárással történik. A kívánt eredmény stabil, reprodukálható és gazdaságos eléréséhez a kémiai anyagokhoz, a berendezéshez, az eljáráshoz és a közeg-előkészítéshez összehangolt oldat szükséges.

Nem poláris szennyeződések, mint például a megmunkálóolajok, esetén legtöbbször az oldószeres tisztítás a gazdaságosabb, hatásosabb és környezettudatosabb alternatíva. A zárt rendszerek, amelyekben az oldószert recirkulálják, biztonságos kezelést tesznek lehetővé 

Oldószer vagy vizes tisztító a szennyezés határozza meg

A tisztítási folyamat minőségére, költségeire és időtartamára a tisztítóközeg oldóerejének van döntő hatása. Túlnyomórészt vizes közegeket, valamint oldószereket alkalmaznak. A megfelelő tisztítóközeg kiválasztásánál a „hasonló oldja a hasonlót” kémiai alapelv nyújt tájékozódási segítséget. A vizes tisztítókat szokás szerint vizes bázisú (poláris) szennyezések, mint például a vizes hűtő- és kenőemulziók, sók, kopási törmelék és egyéb szilárd anyagok esetén alkalmazzák. Az anyagkompatibilitást és az elérhető eredményt tisztítási kísérletekkel ajánlatos tisztázni.

Nem poláris szennyeződések, például megmunkálóolajok, zsírok, viaszok és gyanták esetén rendszerint oldószer a helyes választás. A letisztítandó szennyeződésektől függően klórozott szénhidrogén, nem halogénezett szénhidrogén vagy módosított alkohol jelenti az optimális megoldást. Az utóbbiak lipofil és hidrofil tulajdonságokkal rendelkeznek, így eltávolítják a nem poláris és bizonyos mértékig a poláris szennyeződéseket is. Az oldószerek nagy anyagkompatibilitást mutatnak. A tisztítás a munkadarab felületének oxidálása, elszínezése, mattítása vagy egyéb befolyásolása nélkül történik. További előnyt jelent a gyors és teljes száradás – még az olyan bonyolult alkatrészterületeken is, mint amilyenek a vakfuratok és az alávágások. Oldószeres tisztítás esetén szükségtelenné válnak a vizes közegeknél szükséges rendszeres ellenőrzések, például a tisztítószer-koncentráció, a fürdőszennyeződés, a pH-érték és a vezetőképesség ellenőrzése.

Leginkább tisztítási kísérletekkel határozható meg, hogy melyik közeg a legalkalmasabb az adott tisztítási feladatra. Ezeket az Ecoclean-csoport világszerte tesztközpontokban végzi vizes közegekhez, illetve különböző oldószerekhez való tisztítóberendezésekkel.

Hatékony tisztítás az integrált előkészítés révén

Az oldószeres tisztításhoz az Ecoclean teljesen zárt rendszereket kínál, amelyekben a közeget körfolyamatban vezetik. Ennek érdekében a tisztítórendszerek az oldószer folyamatos automatikus előkészítéséhez beépített desztillációs berendezéssel, valamint főáramú és elkerülő szűréssel vannak felszerelve. A dolgozók ezáltal gyakorlatilag nem kerülnek érintkezésbe az oldószerrel, valamint a változatlan tisztítási minőség és a közeg hosszú élettartama is biztosítható. A rendszerek teljes vákuum alatti üzemeltetése éghető oldószer alkalmazása esetén fölöslegessé teszi a kiegészítő robbanásvédelmet. Mivel az oldószeres tisztításnál az oldószer regenerálása a leginkább energiaintenzív folyamat, a rendszerek a desztillációnál keletkező hő visszanyerésére szolgáló berendezésekkel is rendelkeznek. Ezt az oldószer felmelegítésére használják, ami csökkenti az energiaszükségletet.

Finomtisztítási feladatokhoz és/vagy az alkatrészek konzerválásához a berendezések több tartállyal szerelhetők fel. Minden egyes tartály saját oldószer-recirkulációval rendelkezik. A nagy csőkeresztmetszetek lehetővé teszik a munkakamra gyors megtöltését és leürítését 

Az oldószeres berendezések több tartállyal is felszerelhetők a finomtisztításhoz, mely gyakran szükséges az olyan folyamatokhoz, mint például az edzés, a bevonás, a forrasztás, a hegesztés, a ragasztás vagy az alkatrészek konzerválása. Egy elektropolírozott munkakamra és az optimalizált áramlási viszonyok gondoskodnak arról, hogy semmilyen szennyezés ne maradjon vissza a rendszerben, amely a megtisztított alkatrészek ismételt beszennyeződéséhez vezethetne.

Oldószeres tisztítás gyakran ez a környezettudatosabb alternatíva

Környezetvédelmi szempontból az oldószerekre az ipari alkatrésztisztításban még gyakran szkeptikusan tekintenek. A korábban használt, nyílt tisztítórendszerek esetén ez valóban jogos is volt. A REACH (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) ugyancsak bizonytalansághoz vezetett oldószereknek az ipari alkatrésztisztításban való alkalmazása esetén. És ez független attól, hogy a nem halogénezett szénhidrogének és a módosított alkoholok itt soha szóba sem kerültek.

Ezen bizonytalanságok miatt az olajbevitellel járó tisztítási feladatoknál gyakran vizes bázisú tisztítórendszereket alkalmaznak. Ez nemritkán nagyon ráfordításigényes tisztítási folyamatot eredményez, mely nem ad optimális eredményt. Ha a vízfogyasztást, a szennyezett szennyvizek ártalmatlanítását és a tisztító vegyszerek fogyasztását is beleszámolják, akkor az oldószeres tisztítás sok esetben nem csupán a kedvezőbb költségű, hanem egyben a környezettudatosabb alternatíva is.

A megmunkálási, például forgácsolási, csiszolási és festési lépések után két műszakos üzemben naponta nagyjából 950 000 alkatrészt tisztítanak meg módosított alkohollal a gyógyászati technika számára

Optimális megoldás számos alkalmazáshoz

Számos, megvalósult alkalmazás is igazolja, hogy az oldószeres tisztítással a legkülönbözőbb ágazatokban hatékonyan teljesíthetők a követelmények. A gyógyászattechnikai gyártó Gebr. Brasseler GmbH & Co. KG az Ecoclean módosított alkoholokkal üzemeltetett EcoCBase P2 és Compact 70P berendezéseit használja körülbelül 12 000 különböző keményfém, rozsdamentes acél, acél, kerámia és titán alkatrész tisztítására. A megmunkálási, például forgácsolási, csiszolási és festési lépések után két műszakos üzemben naponta nagyjából 950 000 alkatrészt tisztítanak meg. A különböző szennyeződések, például megmunkálóolajok és csiszolóanyagok, részecskék, valamint galvanizáláshoz használt vegyszerek maradványainak megbízható eltávolításához a berendezéseket mindig két árasztótartállyal szerelik fel az előtisztításhoz és a tisztításhoz, illetve a zsírtalanításhoz. A gőzös zsírtalanító és ultrahangos berendezések szavatolják, hogy a következő megmunkálási lépéshez szükséges tisztaság reprodukálható, hatékony és rövid kezelési idők alatt elérhető legyen.

A vizes tisztításról az oldószeres folyamatra való átállással a vállalat jelentősen jobb minőséget ér el, és évente körülbelül 7,5 millió liter vizet takarít meg

Az amerikai egyesült államokbeli Superior Products, LLC, az ipari, orvosi és különleges alkalmazásokban való alkalmazásra készülő szerelvények, elosztócsövek és részegységek gyártója a vizes tisztítóját lecserélte egy Universal 81C típusú szénhidrogénes tisztítóberendezésre. Ennek három tartálya van az alkatrészek elő- és finomtisztításához, valamint konzerválásához, és a befecskendezéses elárasztásos mosási, ultrahangos tisztítási, öblítési, gőzös zsírtalanítási és szárítási lépésekkel rendelkező többlépcsős folyamatokhoz van kialakítva. A vállalat ezzel nemcsak jelentősen jobb tisztítási minőséget ér el rövidebb idő alatt, hanem évente 7,5 millió liter körüli vizet is megtakarít.

Az EcoCCore gyárilag max. 670 × 480 × 400 mm méretezésű munkakamrával rendelkező tisztítótartályai révén az SFS intec meg tudta kettőzni a teljesítőképességét

A svájci illetőségű SFS intec AG a gépjárműgyártó és beszállítói ipar számára gyárt hidegalakításos, mélyhúzott és fröccsöntött műanyag alkatrészeket, valamint részegységeket. A kapacitás kiépítéséhez a vállalat EcoCCore-rendszerbe fektetett be. Az oldószeres berendezés mind szénhidrogénekkel, mind módosított alkoholokkal üzemeltethető, és széles körű normál felszereltséggel rendelkezik. A gyárilag max. 670 × 480 × 400 mm méretezésű munkakamrával rendelkező tisztítótartályok révén körülbelül egyharmaddal nagyobb töltőtérfogatot kínál, mint a szokásos berendezések. A maximális adagsúly 200 kg. Az ügyfél számára egyénileg kidolgozott berendezés rendelkezik egy harmadik árasztótartályos ráépíthető modullal az acél alkatrészek konzerválásához és a széria befecskendezéses elárasztásos mosása ultrahangos kiegészítéseként. Ez frekvenciavezérelt térfogatáram esetén a szűréssel egyidejűleg alkalmazható. A részecskék ezáltal a tisztítással párhuzamosan hordódnak le, és nem rakódhatnak le a munkakamrában. A szűrés beépített mágneses leválasztásos zsákszűrővel, valamint szűrőgyertyákkal történik.

A brit sebességváltó-helyreállító ATP Industries Group esetében a nagyon idő- és személyzetintenzív, számos manuális beavatkozást igénylő vizes tisztításról a teljesen automatikus oldószeres tisztítási folyamatokra történő váltás jelentősen jobb termékminőséget és nagyobb termelékenységet eredményez. A vállalat három EcoCCore normál berendezés mellett döntött, amelyek gyárilag két árasztótartállyal és opcionálisan ultrahanggal vannak felszerelve. Ezek nem halogénezett szénhidrogénnel működnek, és a mechanikus sebességváltó-alkatrészek tisztítására használják a szétszedésük után, amikor olajokat, zsírokat, olajszenet és utcai szennyezést távolítanak el. Mechatronikus alkatrészekhez egy azonos szénhidrogénnel üzemelő EcoCBase egység van alkalmazásban. A gazdaságosság és a tartósság mellett a munkakörülmények is lényegesen javultak a váltással. Így a vállalat körülbelül 100 000 liter édesvizet takarít meg évente, valamint annak ártalmatlanítását és a tisztítószereket is. Mindez lehetővé tette, hogy a befektetés az oldószeres tisztítóberendezésekbe a tervezettnél jelentősen gyorsabban amortizálódjon.

Doris Schulz

www.ecoclean-group.net

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek