A darabköltségek csökkentése a bevonatolásban

Bevonatolási folyamatok megnövelt anyag- és energiahatékonysággal

2018. március 19., hétfő, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító bevonat bevonattechnika felület felülettechnika felületvédelem festés festőrobot PaintExpo 2018

A festési és bevonatolási folyamatok esetében a világ minden táján azonos a cél: az egységköltségek csökkentése. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a meghatározott felületi minőséget és termelékenységet a lehető legkevesebb anyag- és energiafelhasználással érjük el. Ennek kulcsa a folyamatsoron belüli összes lépés optimalizálása.

A bevonat olyan kulcsfontosságú technológiát testesít meg, amely gyakorlatilag minden iparágban elengedhetetlen a termékek legyártásához. A fém alkatrészek bevonatolása elengedhetetlen ahhoz, hogy azok a meghatározott minőségi szinten teljesítsék funkcionális, dekoratív és haptikus funkcióikat. A festőüzemeknek ezenkívül a termékek individualizációjából és a fenntarthatósági követelményekből fakadó kihívásoknak is meg kell felelniük. A növekvő versenynyomás ugyanakkor szükségessé teszi a bevonatolt részegységenkénti költségek csökkentését is. A cél eléréséhez szükséges az anyagok és az energia lehető legmagasabb szintű hatékonysággal történő felhasználása. Az erőforrások megőrzésére a folyamat minden részében nyílhat lehetőség.

Szimuláció az előkezeléstől a végső ellenőrzésig

A bevonási folyamatok minősége és gazdaságossága egyértelműen a festék és a rendszerösszetevők optimális kölcsönhatásának függvénye. A numerikus szimuláció területén tapasztalható fejlődés lehetővé teszi a festési folyamat valamennyi lépésének virtuális reprodukálását. A modellben megjeleníthető például a be- és kilépő teljesítmény az előkezelés során, a pneumatikus, elektrosztatikus, levegő nélküli és nagy sebességű forgórendszerek alkalmazásának hatása, a festőkamrában várható levegőáramlás, a festékfilm- és rétegvastagság-képződés, a túlfúvás, az oldószerek terjedése és a szárítási folyamat. A megfelelő szimulációs eszközök használatával a folyamat a kisebb vállalatok számára is kifizetődik a festési folyamatok hatékony megtervezésében és a meglévő rendszerek optimalizálásában.

 

Regisztráljon most PaintExpo jegyekért!

A festék optimalizálása

Egy új festőrendszer használata gyakran csökkenti az anyagfelhasználást. Napjainkban olyan folyékony festékek, valamint porított zománcok is elérhetők, amelyek alkalmazásával a kívánt bevonatminőség kevesebb lépésben érhető el. A porított zománcok esetében megemlíthetők az úgynevezett „por a porban” megoldások, amelyek energia-intenzív keresztkötés nélküli bevonatolást tesznek lehetővé. Új rendszerek jelentek meg a „folyékonyt a folyékonyra” eljárásokhoz is, melyek a minőség romlása nélkül teszik lehetővé a ciklusidő mintegy 20 százalékos csökkentését a költségek csökkentése és a termelékenység növelése mellett. Az alacsony hőmérsékleten végzett száraz vagy térhálós szerkezetű festékekkel végzett bevonatolás szintén jelentős költségcsökkentést eredményez.

A felhordás hatékonyságának növelése

A festési folyamat során elérhető potenciális megtakarítások eléréséhez fel kell számolni a veszteség lehetséges okait, például a túlfúvást, valamint a színváltásokból eredő veszteségeket. Az ilyen típusú megtakarítások gyakran a rendszer sajátosságainak módosításával érhetők el. Az egyik megközelítés az áteresztőképesség fokozását célozza a szórófej a festendő alkatrész geometriájához igazításával, valamint elektrosztatikailag támogatott, előporlasztó betétet tartalmazó, illetve réses szórófejű festékpisztolyokkal. Automatizált folyamatok esetében rohamosan terjednek a nagy sebességű forgó porlasztók, amelyekkel 90%-nál is nagyobb áteresztőképesség érhető el.

Egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a festékek odavezetésére is. Az ideálisan illeszkedő berendezések elősegítik a bevonatolási hibák elkerülését, a folyamatok leegyszerűsítését és optimalizálását, valamint a termelési költségek csökkentését. Elérhetők például mechanikus és elektronikus keverőrendszerek a kétkomponensű festés számára, amit egyre nagyobb mértékben alkalmaznak fém, műanyag és fa alkatrészek bevonatolásához. A rendszerek a komponensek pontos adagolását és a festék homogén elkeverését biztosítják, és csak a valóban szükséges mennyiségű anyagot keverik össze. A festés befejeztével, vagy színváltás esetén csak azokat a rendszerösszetevőket kell megtisztítani, amelyek ténylegesen használatra kerültek, ami jelentősen csökkenti a festékvesztést és az öblítőszer-fogyasztást.

Az egységköltségek csökkentésére a folyamat minden részében nyílhat lehetőség. A nagy sebességű forgó porlasztókkal például 90%-nál is nagyobb átviteli hatékonyság érhető el. (Forrás: Sturm)

Festőkamrák és szárítók

Töretlenül hódít a robotokkal végzett automatizált bevonatolás, ami a kisebb anyagfelhasználás mellett a festési eredmények jobb megismételhetőségéből és az alacsony hulladékarányból fakad. Az automatizált festés a megtakarítások szempontjából is pozitív hatást fejt ki, mert általuk a friss kilépő levegős rendszerről könnyebb átállni a keringtetett levegős rendszerre a festékfülkék kondicionálásához, amivel akár 60-40 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. A festőkamrák energiafogyasztása kézi alkalmazáshoz csökkenthető például a levegőáramlás optimalizálásával és a légmennyiség pontos beállításával, valamint a kilépő levegő hőjének visszanyerésével.

A túlfúvás esetén alkalmazott nedves súrolás szintén nagy mennyiségű energiát és vizet fogyaszt, de ezen a területen rendelkezésre állnak száraz tisztító rendszerek is. A kefék, az elektrosztatika és a különböző porok ugyanúgy szóba kerülhetnek, mint a kiállításon bemutatott speciális kartondobozok.

 

Regisztráljon most PaintExpo jegyekért!

 

A szárítógépek mellett a kondicionálás és a túlfúvás eltávolítása tartoznak a festési folyamat legmohóbb energiafogyasztói közé. A hagyományos szárítórendszereknél az optimális levegőáramlást biztosító zsilipek és alagutak, valamint modern fűtőberendezések és maradékhő-hasznosító egységek felelnek az energiaigény minimalizálásáért. Az alternatívaként vagy kiegészítőként alkalmazott infravörös szárítás hőérzékeny munkadarabok esetében is használható. A sugárzás áthatol az anyagon, és a festékréteget belülről kifelé szárítja meg. Ez nemcsak a folyamatot gyorsítja fel, de a felületi levegőzárványok kialakulását is megakadályozza.

Legyen szó folyadék- vagy porfestésről, UV-festésről vagy ezek kombinációjáról, a megfelelő folyamat kiválasztása kulcsfontosságú egy anyag- és energiahatékony bevonatolási folyamat létrehozásához, ahol minimális egységköltségek merülnek fel. Érdemes alaposan megvizsgálni az évek vagy akár évtizedek óta használatos folyamatokat, és összehasonlítani azokat a modern alternatívákkal.

Doris Schulz

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek