20 éves lett a hazai célgép gyártás egyik meghatározó cége

Jubileumi ünnepséggel és szakmai nappal ünnepelte alapításának kerek évfordulóját a Vesz-Mont 2000 Kft.

2019. július 01., hétfő, 06:00

Címkék: célgépek digitalizálás gépgyártás HIWIN ipar 4.0 Vesz-Mont 2000 Kft

Húsz évesnek lenni talán a legjobb! A fiatalabbak türelmetlenül várják a húszévesek előtt megnyíló lehetőségek eljövetelét, az idősebbek pedig újra szeretnék élni ezt az időszakot. Az üzleti élet is az emberi élethez hasonlatos: életre hívunk valamit, ami számos útelágazás, választás és számtalan dolgos hétköznap árán éri meg a huszadik évfordulót. Amikor is érdemes egy napra megállni, végignézni a már megtett úton és előretekinteni a jövőbe.

Felelevenedik a hőskorszak

Kevesen tudják, hogy az 1999-ben alapított Vesz-Mont 2000 Kft. története egészen az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékokig eredeztethető vissza. Ekkor nyert ugyanis olimpiai aranyérmet Kiss Balázs kalapácsvető, aminek köszönhetően némi anyagi forrás csörgedezett be a veszprémi sportéletbe. Zentai Tibort gépészmérnökként felkérték arra, hogy készítsen néhány gépet a Veszprémi Atlétikai Klub számára. Ez a munka indította be azt a folyamatot, ami elvezetett az ország egyik legnagyobb célgépgyártó vállalkozásának létrejöttéhez. A kezdetek azonban – mint minden sikertörténet esetében – még szerényebb körülményeket hoztak. 1999-ben egy veszprémfajszi családi ház bérelt melléképületében indult a gépek összeszerelése, de az alapítók már akkor is komolyabb célok elérést tűzték ki maguk elé.

A jelentősebb változásokig egészen a 2000-es évek közepéig kellett várni, amikor a cég a tervezéstől a gyártáson át a kivitelezésig el tudta látni a gépépítés komplex feladatát. Az első években lassan javultak a körülmények, csak a nemesvámosi iparterület 2004-es megvásárlásával vált némileg színvonalasabbá a vállalkozás külcsíne. Az akkori csarnokot – már csak a hagyományokra való tekintet miatt sem – azóta sem bontották el és a cégvezetés tervei szerint még évtizedekig őrzi majd az immár nemzetközivé váló vállalkozás hőstörténetének emlékét.

Zentai Tibor, a Vesz-Mont 2000 Kft. ügyvezetője (Forrás: Vehir / Kovács Bálint)

„Bár a kezdet a mi esetünkben is viszonylag szerény körülményeket jelentette, arra hamar rájöttünk, hogy másik kategóriában akarunk versenyezni. Olyan hozzáadott értékkel rendelkező gépeket akartunk gyártani, amelyeknél kevesebb versenytárssal kell számolnunk és ahol már nem feltétlenül az ár a döntő szempont – emlékezett vissza Zentai Tibor, a Vesz-Mont 2000 Kft. ügyvezetője. – Ehhez évről évre meg kellett újulnunk eszközállományban és tudásban is. Most már szinte egy kezemen meg tudom számolni a velünk összemérhető célgép építő vállalkozásokat Magyarországon. Az elmúlt években mi is törekedtünk arra, hogy minél nagyobb és komplexebb berendezések megépítésére kapjuk megbízásokat, amihez cégcsoport szinten 120 mérnököt tudunk csatasorba állítani.”

Szóljon egy nap az ünneplésről

Az országosan is elismert gépgyártó cég szakmai napjának és jubileumi ünnepségének az új nemesvámosi sportcsarnok adott otthont, ahonnan buszokkal szállították a vendégeket az üzemlátogatásra. „A rendezvényre a cégcsoporthoz tartozó tagokon kívül a beszállítók és az ügyfelek képviselőit, valamint a település polgármesterét és a térség országgyűlési képviselőjét is meghívtuk – mondta Zentai Tibor. – Szerencsére olyan partnerek is elfogadták a meghívásunkat, akik a mindennapokban legfeljebb az aláírások alkalmával kerültek kapcsolatba velünk. A jubileumi ünnepség alkalmat szolgáltatott arra, hogy számukra is bemutassuk, milyen területeken tudunk majd együttműködni a jövőben.” A jubileumi ünnepségen a vendégek szórakoztatásáról a Grácia Hegedű-trió, valamint Koloszár Csilla pánsípművész gondoskodott.

Forrás: Vehir / Kovács Bálint

Világos célok és jövőkép a következő 20 évre

Az elkövetkező évekre Zentai Tibor legfőbb célkitűzése az, hogy a Vesz-Mont cégcsoportból egy nemzetközi szinten is stabil. vállalkozást csináljon. „Azt szeretném, ha nem Magyarország lenne a piacunk, hanem az EU és még tágabban értelmezve az egész világ. Rövidebb távlatokban gondolkozva pedig elsősorban a Romániában történő terjeszkedés tűnik reálisnak, hiszen egy nagy, gyorsan növekvő piacról beszélünk, aminek elérést már jelenleg is segíteni tudja a csongrádi telephelyünk” – jelentette ki ezzel kapcsolatban az ügyvezető igazgató.

Ehhez folyamatosan kell növelnünk a cég kapacitását és a tudástőkét – ennek egy része már most is rendelkezésre áll a cégcsoportban, másik részét pedig még meg kell szereznie. Ennek a folyamatnak a része a Silver Frog Kft,, illetve a Huszár Szerszám Kft. a cégcsoporthoz történő csatlakozása is, amelyek olyan informatikai és szerszámtechnikai megoldásokat tudnak számára biztosítani, amelyek már kicsit túl is mutatnak a célgép építés területén. Várhatóan továbbra is az autóipar marad a fő csapásirány, hiszen annak dinamizmusa az egész világgazdaságot meghatározza. Emellett azonban az egészségipari szerepvállalást is erősíteni szeretné a Vesz-Mont, mert a korábbi tapasztalatok alapján nagyon válságállónak bizonyult.

Forrás: Regio Regia Magazin / Mazán Péter

Ipar 4.0 a gyártási folyamatokban és a gépekben

„Látszik a piacon az elektromos gépjárművek felé történő elmozdulás, ami új vevői igényeket generált felénk is – vázolta a jövőképet Zentai Tibor. – Ez mindenféleképpen pozitív változás a számunkra is, hiszen azon a szinten vagyunk a szakembergárdánk kapacitásával, hogy már nagyobb volumenű gyártósorokat is képesek vagyunk felépíteni. Ezek az új gyártósorok már nagyon komoly elektronikával annak felvértezve, ami részünkről is továbbfejlődést feltételez. Sok mérnöki órába került, hogy tartani tudjuk a lépést. Míg 5-10 évvel ezelőtt a gépészmérnököké volt a főszerep, az ő munkájuk jelentette az egész projekt 80%-át, addig mára a villamos mérnökök és PLC-programozók feladata vált meghatározóvá. A gépek komplexitása tehát már nem a mechanikától függ, hanem az IT-megoldásoktól.”

Pálfalvi Richárd cégvezető és Ráskai Béla műszaki igazgató (Forrás: Vehir / Kovács Bálint)

„Az ipar 4.0 nemcsak általunk gyártott gépekben, hanem a saját termelési folyamatainkban is főszerepet kezd játszani. Hamarosan üzembe helyezzük azokat az autonóm szállítóeszközöket, amelyek emberi beavatkozás nélkül szállítják majd az alkatrészeket és anyagokat a raktár és az egyes gyártóállomások között – tette hozzá Pálfalvi Richárd cégvezető és Ráskai Béla műszaki igazgató.Kifejlesztettük azt az intelligens platformot is, amivel a gyártóberendezések hálózatba szervezhetők, így nemcsak adatokat nyerünk majd a termelésről és a gépek kihasználtságáról, hanem egyben a berendezések távoli hozzáférése és irányíthatósága is megoldódik. A jövőképbe tartozik még a virtuális valóság és az additív gyártás fokozottabb alkalmazása is.”

Molnár László


A partnercégek véleményei

Belényesi Zsolt, a Hiwin GmbH kereskedelmi vezetője

Különleges partneri kapcsolat a mienk, hiszen a Vesz-Mont Kft. nemcsak felhasználója, hanem egyben értékesítője is a mi termékeinknek. Heti szinten kommunikálunk egymással, folyamatos a szakmai egyeztetés. A jubileumi ünnepségre a legegyszerűbbtől a legkomplexebb megoldásokig igyekeztünk bemutatni a teljes termékportfóliónkat, így a lineáris megvezetésektől a golyósorsós alkatrészeken át egészen a 3D mozgásrendszerekig minden megtekinthettek a vendégek. Tavaly 30 százalékkal növekedett a forgalmunk, amit idén irreális lenne elvárni, de 15 százaléknál szerintem idén sem adjuk alább.

Alexander Seibel, a Walther Systemtechnik étékesítési és marketing vezetője

A mi szakterületünk a kenő- és tömítőanyagok, ragasztók, gyanták és paszták precíziós adagolása. A megoldásainkat a leggyakrabban az automatizált autóipari szerelősorokba építik be. A jubileumi ünnepségeken mutattuk egy új kenéstechnikai megoldásunkat is, ami kizárja a légbuborékok bejutásának esélyét, ezáltal pedig megszűnik a berendezésekre veszélyt jelentő kavitáció kialakulásának jelensége is. Rendszerint manuális és automatikus módon egyaránt működtethetők. A Vesz-Mont évek óta az ügyfelünknek számított és a Quantum Lasertech átvétele óta már a képviselőnk is. Nagyon elégedettek vagyunk az általuk végzett munkával és biztosak vagyunk abban, hogy a lassan, de biztosan növekvő magyar piacon még hosszú évek sikeres együttműködése elé nézünk.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek