Hangvezérelt autót teszteltek

Hende: Nyugat-Magyarországon fontosak a kreatív járműipari fejlesztések

2014. február 22., szombat, 18:53

Címkék: felsőoktatás gépészmérnök innováció járműipar Opel szombathely

A nyugat-magyarországi régióban kiemelkedő jelentősége lesz 2014 és 2020 között a kreatív járműipari fejlesztéseknek, a kormányzat pedig biztosítani kívánja az ehhez szükséges infrastruktúrát és humánerőforrást - mondta Hende Csaba szombaton a Nemzeti Kreatív Intézet szombathelyi regionális központjának bemutatásán.

 
Hende Csaba hangsúlyozta: a helyi gazdasági szereplők által megfogalmazott igény teljesül azzal, hogy 2015 szeptemberétől Szombathelyen megindul a gépészmérnökképzés, amelyhez szavai szerint szorosan kell kötődnie az innovációs tevékenységnek, a kutatásnak és fejlesztésnek is.
Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora elmondta: már zajlik a gépészmérnökképzés akkreditációja és terveik között szerepel a villamosmérnök-képzés akkreditáltatása is. Szavai szerint a kreatív központ alapításában és működtetésében az egyetem Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja is részt vesz, az ott folyó munkákba szeretnék "becsatornázni" azt a tudományos szellemi potenciált, amellyel az intézmény oktatói rendelkeznek. 
 
Akár hangutasítással is vezérelhető a jármű számos funkciója
 
A honvédelmi miniszter a rendezvényhez kapcsolódóan Szombathely főterén kipróbálta azt az Opel Adam városi kisautót, amelybe egy szombathelyi mérnökcsoport intelligens eszközöket épített be, így például egy okostelefon segítségével vagy távoli internet kapcsolattal, de akár hangutasítással is vezérelhető a jármű számos funkciója. Szőcs Géza kormánybiztos bejelentette: a 2015. évi milánói világkiállítás Magyarországot bemutató pavilonját 2016 júliusától Szombathelyen állítják majd fel, az épület az egyik fő látványeleme lehet az ide tervezett kreatív- és mobilizációs központnak.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek